Flaş Haber Yeni

EŞREF YURDASİPER/ ALMANYA ANILARI II

EŞREF YURDASİPER/ ALMANYA ANILARI II

Emekli öğretmen Eşref Yurdasiper’in anılarını anlattığı köşe yazıları her Pazar Çağdaş Burdur Gazetesi’nde..

ALMANYA ANILARI II

Yaşamım boyunca ilginç anılarım oldu. Zaman zaman yakınlarım bu anıları yazıya dökmemi istiyorlardı. Bende bu düşünceye sıcak baktım, ancak bugün başlayabildim. Düne göre geç, yarına göre erkendi.

Almanya’ya gittiğimizde mezarlık ziyareti gerçekleştirdik. Toplu şekilde gittiğimiz mezarlıkta bahçeden içeriye girdiğimizde mezarlığın içinde bir dolap vardı. Rehber hemen sordu; “Eşref hoca şu yukarıdaki dolaplar ne biliyor musun?”

Ben herhalde mezarlık bakımında kullanılan çapa,kürek, su kabının içerisinde bulunduğu bir dolap diye düşünmüştüm. Fakat öyle değilmiş. Dolabın içinde ölülerin yanmış külleri varmış, hoca öyle söyledi. Nasıl olabilir aklım almadı tabii. Bazıları öldükten sonra cenazesinin yakılmasını istiyormuş.

Az daha ilerlediğimizde dört kişinin mezar başında kazı çalışması yaptığını gördük. Yaklaştık yanlarına vücut diliyle bi selam çaktık hemen. Çalışan işçiler çalışmada kemik, iskelet buldular. Ayakları ile kemikleri kenara yığmaya başladılar. Kafatasını da sanki futbol topu ile oynar gibi ayaklarıyla ittiler. Benimle beraber yanımdaki kişilerde şaşkınlıkla izlediler bu durumu. Hemen; “Arkadaşlar sakın gülmeyin, Almanlar soğuk insanlardır.” Dedim. Bugüne kadar Müslümanları defnederken yardım ettim, şimdi de Hristiyanlar için de yardım ederim diye düşündüm. Çat pat İngilizcemle ile yardım edebileceğimi söyledim işçilere. Yanımdakilerle beraber cenazeyi mezara koyduk, üstüne toprağı doldurduk.

Bu arada rehberin anlattığına göre; mezar kiralama işi sözleşme usulü yapılıyormuş. Sözleşmesi biten lişinin mezarı biraz önce işçilerin açtığı şekilde açılır ve kemikleri kenara toplanırmış. Şok geçirdim. Ölen kişilerin fazla yer işgal etmemesi için böyle bir yöntem geliştirmişler. Fakat mezarlıkları öyle bakımlı öyle bakımlı ki anlatamam. Öyle bir şey ki sanki mezarların arasında otur çay iç, piknik yap, her taraf çiçek yeşillik.

EŞREF YURDASİPER (KÖŞE YAZISI)