Flaş Haber Yeni

EŞREF YURDASİPER/ALMANYA ANILARI

EŞREF YURDASİPER/ALMANYA ANILARI

Emekli öğretmen Eşref Yurdasiper’in anılarını anlattığı köşe yazıları her Pazar Çağdaş Burdur Gazetesi’nde..

ALMANYA ANILARI

Yaşamım boyunca ilginç anılarım oldu. Zaman zaman yakınlarım bu anıları yazıya dökmemi istiyorlardı. Bende bu düşünceye sıcak baktım, ancak bugün başlayabildim. Düne göre genç, yarına göre erkendi.

Almanya ile Gençlik Merkezleri arası değişim projeleri kapsamında Almanya’dan Burdur’a  gençler geliyordu. Biz onlara Burdur Merkez ya da ilçelerde gezilecek yerleri gösteriyorduk. Akşamda otelde değerlendirme toplantısı yapıyorduk. Burdur’dan Almanya’ya gittiğimizde geziler yapıyorduk ve belleğimizde kalıcı yerler ediniyordu bu muhteşem geziler. Alman grubunun başında Limmer adında bir kadın vardı. Bizlere Hitlerin Yahudileri esir kamplarında zehirlediği gaz odalarını gezdirdi.

GÜNAHSIZ EŞREF

Daha sonrasında kiliseye gittik. Orada bir papaz vardı. Evini geçindirmek için başka işte çalışıyormuş. Rehbere ilerideki odayı göstererek; “Orası neresi?” dedim. Rehber ise; “Orası günah çıkarma yeri” dedi.

Benim günahlarımıda temizleyiversin dedim. Papaz genç birisiydi. Genç derken kırk yaştan genç değildi. Çünkü papazlık Katolik meshebine göre; hiç evlenmemiş ve kırk yaşına girmiş olacakmış. Papaz beni oraya götürdü. Bizim grupta kilisenin içinde arkamızdan bakıyordu. Ben bir tarafa girdim. Karşıya da papaz girdi. Arada ince bir perde vardı. Az bir süre kalıp, ikimizde çıktık. Bizim grup sordu; “Ne oldu hocam?”. Ben de; “Papaz efendi baktı etrafa, bir şey görünmüyor diyince çıktım.” Dedim.  

Herkes kahkaha attı. Rehber bunu papaza aktarınca o da bolca güldü.

LİMMER’IN ATATÜRK KİTAPLIĞI

Alman kadın Limmer akşam yemeğine evine davet etti. Ben de gittim. Limmer 6 dil biliyor, Türkçe’de biliyordu. Rahatlıkla konuşma fırsatı bulduk. Evinin salonunda kitap dolabı vardı. “Eşref Hoca bu kitaplar ne biliyor musun?” dedi.

“Bunların hepsi Atatürk ile ilgili kitaplar. Biz Atatürk’ü sizden iyi tanıyoruz.” Dedi.

Ben de dolabın kapağını açtım kitapların kapaklarına baktım. Gerçekten hepsi Atatürk ile ilgiliydi. Evinde misafir olarak vakit geçirdiğim süre boyunca Atatürk ile ilgili konuştuk. Zaman nasıl geçti anlamadım.

EŞREF YURDASİPER (KÖŞE YAZISI)