Flaş Haber Yeni

EŞREF YURDASİPER/ KÖYDE DOĞDUK KÖYDE BÜYÜDÜK

EŞREF YURDASİPER/ KÖYDE DOĞDUK KÖYDE BÜYÜDÜK

Emekli öğretmen Eşref Yurdasiper’in anılarını anlattığı köşe yazıları her Pazar Çağdaş Burdur Gazetesi’nde..

KÖYDE DOĞDUK KÖYDE BÜYÜDÜK

Yaşamım boyunca ilginç anılarım oldu. Zaman zaman yakınlarım bu anıları yazıya dökmemi istiyorlardı. Bende bu düşünceye sıcak baktım, ancak bugün başlayabildim. Düne göre genç, yarına göre erkendi.

İlkokulu da köyde okuduk. Bazen bir öğretmen, bazen iki öğretmen eşliğinde okula gidiyorduk. Akşamları gaz lambasının önünde ödev yapmak, ders çalışmak durumundaydım. Gaz lambası odanın köşesinde asılı durur, ona en yakın evin büyükleri ve varsa misafirler otururdu. Biz öğrenciler odanın en uzak yerinde masa yok, sandalye yok, yere uzanıp ödev yapardık. Oda içindeki konuşmalardan etkilenmemek mümkün değildi. Gelen misafirlerin çocukları varsa, onunla oyunlar oynardık. Ertesi gün hafta sonu ise tatil olduğu için keyfimiz yerinde olurdu.

 Bir gün köyümüzde düğün var.  Davul ve zurnanın sesini duymak lükstü bizim için. Köyde elektrik yoktu, televizyon yoktu. Kahvaltımızı yaptıktan sonra düğün evine gittim. Davulcu ve zurnacı sokağa çıkmışlardı. Bunları biraz seyrettikten sonra eve gittim. Evden limon ve bıçak aldım. Tekrar düğün evine geldim. Zurnacın karşısına çıktım, cebimden limonu çıkardım. Elimle okşamaya başladım. Zurnacı gözünü elimdeki limona dikti. Ben biraz sonra cebimden bıçağı çıkarıp, limonu kestim havaya kaldırıp limonu sıktım ve akan suyunu hemen içtim. Zurnacı zurnayı öttürmekte zorluk çekti. Ağzı sulandı. Hemen yere eğilip taş alıp bana atmak istedi. Zaten benim isteğimde buydu. Hemen kaçtım. Yıllar sonra o zurnacının köyüne öğretmen olarak atandım. Çay içerken, ‘Ahmet Dayı bizim köyde çok düğün ettin değil mi?’ dedim. ‘Evet ’dedi.  Bu olayı anlattım. ‘Hoca sen miydin o?’ dedi. Evet deyince, ‘Hoca seni yakalasaydım çok güzel dövecektim.’ dedi. Öğretmen odasında kahkahalarla şenlendik.

EŞREF YURDASİPER (KÖŞE YAZISI)