Flaş Haber Yeni

BURDUR'UN EŞSİZ ÜRÜNÜ "HAŞHAŞ HELVASI" TESCİLLENDİ

BURDUR'UN EŞSİZ ÜRÜNÜ

Burdur Ticaret Borsasınca, kentin yöresel ürünlerinden Haşhaş Helvası için 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil başvurusu yapıldı.

  

Kurum, incelemelerinin ardından, 2023 yılında Burdur ilinde üretilen Haşhaş Helvasını tescilleyerek coğrafi işaret verdi.

"Şehrimizi tanıtan ekonomik bir değer olarak görüyoruz."

Bugün Burdur Valiliği’nde Vali Türker Öksüz öncülüğünde ‘Coğrafi İşaret Alınan Burdur Haşhaş Helvası’  tanıtıldı. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Vali Türker Öksüz haşhaş helvası için tescil başvurusunun 2021 yılında yapıldığını, 2023 yılında ise tescil edildiğini belirtti. Vali Öksüz, şehrin tarım ve hayvancılık potansiyeline vurgu yaparak üretimin, zenginleşmenin, refahın ve gelişmenin temel bir unsuru olduğunu vurguladı. Haşhaş helvasının şehrin önemli bir ekonomik değeri olduğunu ve bu tür girişimlerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Öksüz konuşmasında; “Haşhaş helvası coğrafi işaret alması ile ilgili bir tören düzenledik. 2021 yılında başvuru yapılmış, 2023 yılında ise tescili alınmış. Şehrimiz tarım ve hayvancılık şehri. Bu bir yandan çok önemli bir şans. Bi yandan da çok önemli sorumlulukları yerine getiriyor. Üretmek, ülkemizinde ihtiyaç duyuduğu zenginleşmenin, refaha ulaşmanın, gelişmenin tek yolu. Üretmek zorundayız. Üretmek için özellikle tarımda hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde önemli bir potansiyele sahip olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Sadece potansiyele sahip olmak yetmiyor. Önemli olan bu ürünlerimizi bir yandan üretirken bir yandan katma değere çevirerek ekonomik değere çevireceğimiz çalışmaları yapabilmek. Şimdiye kadar şehrimizde 14 ürünümüzün coğrafi işaret alması sevindirici. Sırada başka ürünlerimiz de var. Ham madde olarak ürünleri satmak yerine, değerlendirmek yerine onları işlemek, işleyerek satmanın bütün dünyada da ülkemizde de ekonomik değer olarak anlam ifade ettiğini hepimiz biliyoruz. Bu ürünlerimizi artırmamız bir yandan da Avrupa Birliği Coğrafi Tescilliği’ne de girebilecek ürünlerimizin olması, o tescil belgesini de almamız bir o kadar önem taşıyor. Artık dünya küçük. Eğer ürünümüz kaliteliyse, pazarda kabul gören bir ürünse bütün dünyaya satabilirsiniz. Belli kalite standartlarını taşımak şartıyla. Bu yolda elimizden gelen gayreti göstermeye hazırız. Haşhaş şehrimizin önemli bir ürünü ama bu ürünün helva şeklinde değerlendirilmesi, gelen yerli yabancı ziyaretçilerin kullanımına beğenisine sunulması bir o kadar önemli. Şehrimizi tanıtan ekonomik bir değer olarak görüyoruz. Emeği geçen Ticaret Borsamıza, herkese teşekkür ediyorum. Kalite standartlarını yakalamaya yönelik belli bir yöreye özgü ve o yörenin özelliklerini de taşıyan ürünlerimizin bu şekilde tescil belgeleriyle akredite olması bir anlamda faydalı olacağını, bundan sonra da bu tür girişimlerin hepimiz tarafından destekleneceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.

  

"2 ürünümüz daha tescillenecek."

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, haşhaş helvasının coğrafi işaretini alma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Gündüzalp, bu çalışmaya 2021 Nisan ayında başladıklarını belirterek, yöresel lezzetlerin korunması ve bölgede üretildiğinin belgelenmesi gerekliliğine dikkat çekti. Gündüzalp konuşmasında şunları kaydetti; "Biz bu çalışmaya 2021 Nisan ayında başladık. "Haşhaş helvasının coğrafi işaretini biz Burdur’a alabilir miyiz?" Özellikle yöresel lezzetlerin hem korunması hem de bunun o bölgede üretildiğine dair belge olması için uğraştık. Yoksa bir başka yerlerde  bunun benzerleri yapılabiliyor. Buda unutuluyor. Sonuçta Burdur’un 14’üncü ürününün coğrafi işaretini aldık. Aslında artık Burdur bir hedef daha koyarak sadece coğrafi işaret değil, Avrupa Birliği’nden onaylı coğrafi işaret konusunda bir çalışmayı başlatmamız lazım. Elimizde şu anda 14 tane ürünün coğrafi işareti olduğuna göre bunlardan hangisini Avrupa Birliği’ne taşıyabiliriz. Buradaki ürünümüzü artırabiliriz. Dünya genelinde bunu tespit edebiliriz. Bu konuda başından itibaren destek veren eski ilçe müdürümüz, bu konuda bize danışmanlık yapan Ahmet beye ve Burdur Ticaret Borsamızdaki ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonra 2 ürünümüz daha var. Çalışmamız devam ediyor. Biri Söğüt domatesi diğeri ise Kızılkaya Çörek Otu. İnşallah bunları da kısa sürede sonuçlandırırız." 

Konuşmaların sonrasında Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Vali Türker Öksüz’e Türk Patent ve Marka Kurumundan gönderilen Haşhaş Helvası Coğrafi İşaret Belgesini takdim etti. Etkinlikte haşhaş helvasının tarifi basın mensuplarına aktarıldı. Program, haşhaş helvası ikramıyla son buldu.

 

 

MELİSA ADINISEVER