İYİMSERLİK KÜRESEL PİYASALARA YANSIDI

İYİMSERLİK KÜRESEL PİYASALARA YANSIDI

Küresel piyasalar Powell iyimserliğini yeni haftaya taşıdı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın cuma günü yaptığı konuşmada şahin adımların çok daha dikkatli atılacağını belirtmesiyle haftaya pozitif bir seyirle başlarken, yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağına yerleşti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu'ndaki konuşması, küresel piyasaların haftaya olumlu bir başlangıç yapmasını sağladı. Powell, şahin adımların daha dikkatli atılacağını belirtti ve bu da Fed'in faiz artırım döngüsünün sona ermiş olabileceği ihtimalini doğurdu. Ayrıca, Çin hükümetinin hisse alım satımına yönelik damga vergisini düşürmesi de risk iştahını güçlü tuttu. Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını belirtti, ancak politikayı enflasyonun hedefe doğru ilerleyeceğinden emin olana kadar kısıtlayıcı bir seviyede tutacaklarını söyledi.

Powell, çekirdek tüketici enflasyonunun hala yüksek olduğuna dikkat çekerek fiyat istikrarına geri dönmek için daha fazla mesafe kat etmek gerektiğini belirtti. Ayrıca, büyümenin trendin üzerinde devam etmesinin enflasyon ilerlemesini riske atabileceğini ve daha fazla sıkılaştırma gerektirebileceğini vurguladı. Powell, gelecek verileri beklemek için politika faizini sabit tutma veya daha fazla sıkılaştırma arasında karar verirken dikkatli olacaklarını ifade etti ve iş gücü piyasası koşullarının sürdürülebilir olduğu bir döneme ulaşmak için fiyat istikrarının önemli olduğunu belirtti.

Analistler, bu hafta açıklanacak istihdam raporundaki verilerin önemine dikkat çekiyorlar ve Powell'ın açıklamalarının özellikle tarım dışı istihdam verilerinden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasını bekliyorlar. Altının ons fiyatı 1.916 dolarda dengelenirken, Brent petrolün varil fiyatı haftaya yüzde 0,2 azalışla 84,05 dolardan başladı. Cuma günü New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,73, S&P 500 endeksi yüzde 0,67 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,94 artış kaydetti. Avrupa borsalarında ise alış ağırlıklı bir seyir öne çıktı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde da Jackson Hole'de yaptığı konuşmada enflasyondaki yüzde 2 hedefini vurguladı ve ücretlerdeki artışların yakından takip edileceğini belirtti.

Cuma günü Avrupa'da endeksler yükseliş kaydederken, İngiltere'de bugün piyasalar kapalı olacak. Asya piyasalarında Çin kaynaklı pozitif hava bölge genelinde etkili oldu ve Çin hükümeti ekonomiyi ve piyasaları destekleyici adımlar atmaya devam ediyor. Ancak, inşaat sektörü yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor ve yaklaşık 2 yılın ardından işleme açılan gayrimenkul şirketi Evergrande'nin hisseleri yüzde 87 değer kaybetti. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,7, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,7 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,8 değer kazandı. Yurt içinde ise cuma günü Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 3 değer kazancıyla günü 7.716,67 puandan tamamladı.

Dolar/TL, cuma günü yüzde 2,2 artışla 26,3550'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,5080 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de Dallas Fed imalat işletme endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.800 ve 7.920 seviyelerinin direnç, 7.700 ve 7.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Haber Merkezi