Flaş Haber Yeni

“BİZ BURADA SADECE SPORCU DEĞİL AHLAK BAKIMINDAN DA TOPLUMA YARARLI OLACAK İNSANLAR YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

“BİZ BURADA SADECE SPORCU DEĞİL AHLAK BAKIMINDAN DA TOPLUMA YARARLI OLACAK İNSANLAR YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Nisan ayında proje okul olan Burdur Spor Lisesi yetenek sınavları başladı. Çağdaş Burdur Gazetemize röportaj veren Spor Lisesi Müdürü Arslan Köse: “Okulumuz şuan 7 şube ile hizmet vermekte bu 7 şubemiz ile devam ediyoruz. 8 şubeye çıkartmaya çalışıyoruz. Nisan ayında tüm Türkiye’deki Spor Liseleri ve Güzel Sanatlar Lisesi proje okuluna çevrildi. Bizim okulumuz da bu yıl nisan ayında proje okulu oldu. Aynı zamanda yetenekle öğrenci alan bir okuluz. Bakanlığın mayıs-haziran gibi yayınladığı kılavuza göre biz öğrencilerimizi buraya alıyoruz. Öğrencilerimizin burada spor salonumuzda belirli testlere tabi tutuyoruz. Bu testler sonucunda başarılı olan öğrencileri alıyoruz. Aynı zamanda lisansları olan Gençlik Spordan veya diğer kurumlardan olur bütün branşlarda lisansı olan öğrencilerimiz bu lisans belgelerini bize belgelendirdiği zaman artı bir puan olarak da biz onlara veriyoruz. Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrencilerimize sınav sonucunu duyurup, kesin kayıtlarını yapıyoruz.” dedi.

Okulun ulusal ve uluslararası yarışmalarda yer aldığına değinen Müdür Köse: “Okulumuz Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılan bir okul futbol, basketbol, futsal, bocce, güreş, bilek güreşi gibi birçok alanda branşlarımız var. Bunlarla ilgili de ulusal ve uluslararası bütün yarışmalara elimizden geldiğince katılmaya çalışıyoruz. Türkiye derecelerimiz var, uluslararası derecelerimiz de aynı zamanda var. Buraya gelen öğrencilerimiz, buraya gelen kulüpler vasıtasıyla, biz okulumuzun da kendi kulübünü bu sene kurmayı planlıyoruz, bu kulüpler vasıtasıyla bu yarışmalara katılıp Türkiye dereceleri alan birinci, ikinci, üçüncü olan öğrencilerimiz var. Biz bunun yanı sıra uluslararası başarılar için de bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.” Dedi.

 

“BİRÇOK ALANDA SPORSAL FAALİYETLER SAĞLIYORUZ”

Müdür Köse röportajın devamında: “Okulumuz aynı zamanda dışarıdan gelen öğrenciler için yatılı bir okul olarak da faaliyet göstermekte. Şuan binamız yok ama binamız yapılacak onu da yatırım faaliyetleri içerisine alındı. O binamız da yapılığı zaman okulumuzun içerisinde de birçok öğrencimizin sporsal aktiviteler sağlayacak imkanı var. Ufak tefek eksiklikler var bunları da tamamlayacağız. Yani öğrencimiz buraya geldiği zaman sporsal olarak bütün aktivitelerini yapabilecek burada. Dolayısıyla öğrencilerimiz için sosyal aktivite ve diğer anlamlarda bulunmaz bir fırsat olarak görüyoruz.” hakkında bilgi verdi.

“BURDUR’UN ADINI DÜNYADA DUYURMAK İSTİYORUZ”

“Okulumuz Burdur’un adını duyurmak için çalışıyor. Bu konuda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz ve bu çitayı daha da ileri götüreceğiz çünkü bu okul tamamen Burdur’un bir eseri buradan başarılı olan öğrenci Burdur’u temsil ediyor. Bu yüzden biz bu bayrağı ulusal olarak diktik ama bu bayrağı tüm uluslararasındaki camiada göstermek istiyoruz. Yani Burdur’un adını dünyada duyurmak istiyoruz.”

“İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZE, VALİMİZDEN YARDIM İSTEDİĞİMİZ ZAMAN ONLARA VE DİĞER BÜTÜN MÜDÜRLÜKLERDEN BİR ŞEY İSTEDİĞİMİZDE YARDIMCI OLDUKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ.”

“Bu sene de çok kaliteli ve iyi öğrenciler geldi, lisanslı öğrenciler geldi. Her geçen yıl buraya başvuran öğrenci sayısı artıyor. Mesela geçen yılki öğrenci sayımızla bu seneki başvuran öğrenci sayımız arasında yüzde 40-50 fark var. Bu da şunu gösteriyor. Okul demek ki birçok alandaki başarısı birçok öğrencimizi cezbetmiş ve spora yatkın olan birçok öğrencimiz buraya geliyor. Şunu da gördük; 10’uncu sınıfa geçen veya 9’uncu sınıfta başka okulda okuyan öğrencilerimiz spora olan aşkından dolayı bırakıp buraya gelip buradaki bizim şartlarımızı sağlıyorsa bizim yaptığımız bu yetenek sınavını geçtiyse buraya gelmek için uğraşıyorlar. Şuan da başvuru kapandı ama çok gelmek isteyen var. Şuan tek sıkıntımız binamızın olmaması biz şuanda eğitimi Burdur Lisesi’nde 7 şube olarak, 5 şube orada 2 şube burada eğitim veriyoruz ama okul binamız yapıldığı zaman tamamen bu eksikliğimizi de gidermiş olacağız. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürümüze, valimizden yardım istediğimiz zaman onlara ve diğer bütün müdürlüklerden bir şey istediğimizde yardımcı oldukları için teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda bakanlıktan istediğimiz her türlü ödeneği de almamız çok iyi oluyor. Bu konuda da Burdur halkına ve Burdur yöneticilerine teşekkür ediyoruz.”

“BİZ BURADA SADECE SPORCU DEĞİL AHLAK BAKIMINDAN DA TOPLUMA YARALI OLACAK İNSANLAR YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

 “Okulumuz, dediğimiz gibi tamamen Burdur’un gençlerine yönelik, sporsal faaliyetlerine yönelik bir okul Atatürk’ün de dediği gibi; ‘ben sporcunun zeki, çalışkan ve çevik olanı aynı zamanda da ahlaklısını severim’ diyor. Dolayısıyla biz burada sadece sporcu değil ahlak bakımından da topluma yaralı olacak insanlar yetiştirmeye çalışıyoruz. Buradaki öğrencilerimiz daha çok TYT üzerinden eğitim veren sınavlara giriyorlar ama AYT’ye giren öğrencilerimiz de var. Dolayısıyla buraya gelen öğrencilerimiz beden eğitimi öğretmeni olabildiği gibi antrenörlük, buradan aldıkları derslerden dolayı bir antrenörlük sertifikası da alma hakları var. Bununla da çeşitli yerlerde çalışabiliyorlar. Bunun yanında da üniversite okumak isteyen olursa beden eğitimi öğretmenliği alanında gidip çalışabiliyorlar. TYT sınavında belli bir puan aldıktan sonra tüm Türkiye’deki beden eğitimi üniversitelerdeki bölümlere başvurabiliyorlar. Orada da yetenekten geçtikten sonra beden eğitimi öğretmeni olarak hayatlarına devam edebiliyorlar. Bu konuda da öğrencilerimizin seçme şansı çok. Bizim bu konulardaki başarımız da yüzde 90’ların üzerinde yani üniversiteye girme antrenörlük anlamında da yüzde 90’ın üzerinde bir başarımız var. Bizim hedefimiz yüzde 100. Her geçen gün gelişmeye yönelik öğrencilerimizin bizden talepleri ne ise biz bunları karşılamaya yönelik elimizden geleni yapıyoruz.  Şimdi proje okul olduğumuz için bunun şartlarına uygun bir şekilde eğitim ortamı hazırlamaya çalışıyoruz. Okulumuzun fiziki şartlarında da ufak tefek eksiklikler var bunları da bu senen içerisinde büyük ihtimalle gidereceğiz. Gelen öğrencilerimiz burada sosyal anlamda, eğitim anlamında ve topluma yararlı olmak ahlak anlamında da iyi öğrenciler yetiştirerek Burdur’umuza iyi bir öğrenci kadrosu, iyi bir insan kadrosu katmak istiyoruz.”

Son olarak yetenek sınavları hakkında bilgi veren Müdür Köse:  “Yetenek sınavlarında bizim bir parkurumuz var. Burada 5-6 çeşit bir teste tabi tutuyoruz veya komisyonumuz başka şeyler eklerse bunlar var. Bunlar işte; koşu olarak belirli bir saniyede belirli bir yere kadar koşması, zıplama olarak var, bunun yanında jimnastik vs. tarzında birçok teste tabi tutuyoruz. Tabi burada kız öğrencilerimize, erkek öğrencilerimize testleri biraz farklı oluyor. Diyelim ki erkek öğrencilerimize bir parkur koşmasını bir dakikada bekliyorsak, kız öğrencilerimize 1 dakika 20 saniye gibi bir farklılık oluyor. Dolayısıyla buradaki parkurumuzu daha önceki öğrencilerimiz biliyorlar, hazırlanıp geliyorlar. Bu parkur için zaman tutuyoruz. Yani öğrencilerimizi kısacası bedensel olarak sporcuda bulunması gereken özellikler olup olmadığına tabi tutuyoruz. Sonucunda tabi burada ortaöğretim başarı puanları da ekleniyor. Artı lisansı varsa bu da ekleniyor, artı bizim yaptığımız testlerin ortalaması alınarak 60 puan üzerinde bir başarı elde etmişse en yüksekten en aşağı doğru 60 kişilik kontenjanımızı dolduracak şekilde öğrenci alıyoruz. Sadece 9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerimizi alabiliyoruz. 11 ve 12’inci sınıfta öğrenci alamıyoruz. Başka okullardan 9 ve 10’uncu sınıftan öğrencilerimiz gelmek isterlerse bizlere bu sınav döneminde başvuru yapıyorlar, bu başvurular sonucunda öğrenci alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hale Pak