TAŞODA KONAĞI’NDA RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

TAŞODA KONAĞI’NDA RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

KONAK YENİDEN ZİYARETE AÇILDI

Burdur Taşoda konağı’nda bir süredir devam etmekte olan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Konak, 11 Aralık Pazartesi gününden itibaren bir kez daha ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Burdur'un tarihi Yukarı Pazar mevkiinde (Pazar Mahallesi, Veyis Sokak’ta) bulunan Taş Oda Konağı, 17. yüzyıl Osmanlı sivil mimarlık örneklerinden biridir.

Konak, Kınalı Aşiretinden Emin Bey tarafından 17. Yüzyılda yaptırılmıştır.

Taşoda Konağının ismini, kesme taştan yapılmış başodadan aldığı söylenmektedir.

Restorasyon: Tarih ve lezzetin buluşma noktası

Burdur Taşoda Konağı’nın 1978 yılında Kültür Bakanlığınca başlanan restorasyon çalışmaları, 1988 yılında tamamlanmıştır. Restorasyonu tamamlanan konak, bu tarihten 2013 yılına kadar etnoğrafya konağı olarak hizmet vermiştir. Burdur Valiliği tarafından, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne devri yapılan Taşoda Konağı 2013 yılına gelindiğinde, müze işlevinin yanında ayrıca kahvaltı salonu olarak da yerli ve yabancı ziyaretçilerinin hizmetine girmiştir. MAKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu bünyesinde halkça açık olarak kahvaltı hizmetleri sunmakta olan konak 2023 yılında Lavanta Tepesi Hotel Spor Tesisleri bünyesine geçirilerek yeni bir restorasyon çalışmasına girmişti. Yapılan son restorasyon çalışması da 11 Aralık 2023 Pazartesi günü itibarıyla tamamlanarak konak, bir kez daha ziyaretçilerinin hizmetine yeniden girdi.

Taşoda 2023 restorasyonu: Konak kısmı çalışmaları

Yapılan son restorasyon çalışması kapsamında konak içerisinde aslına uygun olarak yapı güçlendirmesi gerçekleştirildi. Bu kapsamda; oluklarda ve tahta akşamlarda iyileştirmeler yapıldı, Tavan motiflerinde renk canlandırması ve bazı alanlarda boya iyileştirmeleri yapıldı.

Taşoda 2023 restorasyonu: Kahvaltı salonu ve restoran

Taşoda Konağı’nda 2013 yılından beri hizmet vermekte olan kahvaltı salonunda konsept genişletildi. Konağın restoran kısmında kahvaltının yanı sıra artık, öğle ve akşam yemeği hizmeti de verilmeye başlandı. Yöresel yemekler restoranı olarak hizmet vermeye başlayan Taşoda Konağı’nın ayrıca, özel gün ve davetler için de vatandaşlara kiralanmaya başlandığı bildirildi.

Taşoda Konağı’nı ziyaret: ücret ve günleri

Haftanın her günü ziyarete açık olan Taşoda Konağı, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Kış saati uygulaması: kış sezonu boyunca 09.00 – 21.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Yaz saati uygulaması: yaz sezonu boyunca 09.00 – 00.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Konağın müze ve restoran kısmı aynı saatlerde hizmet veriyor.