Flaş Haber Yeni

SU ALTI MAĞARASI DALIŞ TUTKUNLARINI AĞIRLIYOR

SU ALTI MAĞARASI DALIŞ TUTKUNLARINI AĞIRLIYOR

Hatay'ın su altı mağarası dalış tutkunlarını ağırlıyor

Günümüzde faal olmayan bir volkanik dağ olan 1736 metre yükseklikteki Kel Dağı'nın altındaki mağaraya deniz seviyesinden 19 metre derine dalınarak giriş yapılabilmektedir.

Bilimsel makalelerde "Bilge Taş Mağarası" olarak da bilinen bu mağaraya, ana girişten 120 metre suyun altında ilerlendikten sonra ulaşılabilmektedir.

Mağara, içerisinde barındırdığı kum piramitleri, bacaları, sarkıt ve dikitleri ile peribacalarını anımsatmakta olup, keşfedildiği yıldan bu yana birçok dalgıcın ilgisini çekerek uğrak noktası haline gelmiştir.

Dalış eğitmeni Mahmut İğde, Büyük Mağara'nın bulunduğu bölgede 130'dan fazla mağara bulunduğunu ifade etti.

Sportif amaçlı dalış anlamında dalınabilecek nadir mağaralardan biri

Büyük Mağara'nın bölgedeki en büyük mağara olması sebebiyle öne çıktığını belirten İğde, mağarayı yaklaşık 6 yıl önce doktor Öztürk ile keşfettiklerini söyledi. İğde, mağaranın kapalı alan dalışı düşünen dalgıçların en çok sevdiği ve tercih ettiği özelliklere sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu mağara, Türkiye'de sportif amaçlı dalış anlamında dalınabilecek nadir, güvenli mağaralardan bir tanesidir. 2017'den itibaren, keşif dalışları ve turizme katkısıyla bu mağarada birçok dalış gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

Büyük Mağara'nın kentin turizmine büyük katkı sağladığını belirten İğde, "Keşfedildiği 2017 yılının mayıs ayından bu yana birçok dalgıç ve dalış okulu, bu mağarayı görmek için Hatay'a gelmiştir. Bugün de Ankara'dan bir ekibimiz burada. Sırf bu mağara için Hatay'ı ve Kel Dağı'nı ziyaret etmek isteyen binlerce dalgıç bulunmaktadır" dedi.

İğde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ekiplerinin Büyük Mağara'yı envantere eklemek ve korumak için bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Dünyanın sayılı dalış okullarının yer aldığı birçok uluslararası bot fuarlarında Kel Dağı'nı ve Büyük Mağara'yı tanıtmaya çalıştıklarını belirten İğde, mağaranın bilinirliğini artırmak için bu çabaya herkesin katılması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ