SBMYO’LU ÖĞRENCİLER, CV’LERİ DOLU DOLU MEZUN OLACAK

SBMYO’LU ÖĞRENCİLER, CV’LERİ DOLU DOLU MEZUN OLACAK

MAKÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Akademisyenleri, sektörün ihtiyacına yönelik öğrenci yetiştirmek ve öğrencilerinin istihdamını sağlamak için çalışıyor.

MAKÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın politika belgesinde vurguladığı, sektör – akademi iş birliği ilkesi uyarınca kariyer günleri etkinlikleri düzenleniyor. Etkinliklerin ilk ayağı güz döneminin sona ermesi ile birlikte tamamlandı. Güz dönemi boyunca yüksekokul bünyesinde yaklaşık olarak 20 ‘Kariyer Günleri’ etkinliği organize edildi. Etkinliklerin ikinci ayağının ise bahar yarıyılında başlayacağı bildirildi.

İlk misyon, sektöre ara eleman yetiştirmek

Yüksekokulların ilk misyonunun sektöre ara eleman yetiştirmek olduğunu vurgulayan yetkililer, bu amaçla öğrencilerin sektörle iç içe olarak kariyer planlaması yapmalarına katkı sağlamak amacıyla bu yıl ilk kez ‘Her hafta bir etkinlik’ sloganıyla kariyer günleri faaliyetleri organize etti.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda eğitim verilmekte olan; Adalet, Basım ve Yayım Teknolojileri, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programlarından mezun olacak öğrencilerin sektörle iç içe olmalarının hedeflendiği kariyer günleri etkinlikleri kapsamında alanında uzman sektör çalışanları Burdur’da konuk edildi.

Her program kendi sektöründen uzmanları davet etti

MAKÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Özlem Tagay, gazetemiz muhabirine verdiği röportajda; “MAKÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulumuzda 7 programımız var. Programlarımızın hepsi de sektöre eleman yetiştiriyor. Bu nedenle öğrencilerimiz sektöre eleman yetiştirme sürecinde sektörden çok da uzak kalmasınlar diye Kariyer Günleri etkinlikleri planladık. İstiyoruz ki öğrencilerimiz sektöre bir an evvel girsinler ve kendi alanlarının gerekliliklerinin farkına varsınlar. Bu amaçla biz kariyer günleri etkinlikleri planladık. Güz döneminde başlattık bunu ve her program kendi sektöründen uzmanları davet ettiler. Hem bu uzmanlar derslere gelerek öğrencilerle birebir derslerde de bulundular hem de ayrıca konferans salonumuzda da paneller düzenledik.” dedi.

Burdur SBMYO, mezunların istihdamı için çalışıyor

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun temel hedeflerinden birinin de mezun olan öğrencilerin istihdamının garanti altına alınması olduğuna değinen yetkililer, öğrencilerin sektöre hazır olmaları için sektörün kendilerinden beklediklerinin farkında olmaları için Burdur içinden ve yurt genelinden konuk edilen uzmanların öğrencilerle buluşmasının önemine vurgu yaptılar.

Esas amaçlarının öğrenciler ile çalışanları bir araya getirmek olduğunu söyleyen SBMYO Müdürü Tagay; “Biz mezunlarımızı da davet ettik. Daha önce mezun olmuş ve sektörde çalışanlarımız da kariyer günleri etkinlikleri kapsamında okulumuza geldiler. Bu hem motivasyonel olarak iyi oldu. Hem de kendilerini ve işlerini anlatmaları yönüyle iyi oldu.

Bu dönem sektörlerden çok sayıda uzmanı ağırladık. Farklı farklı sektörleri tercih etmeye çalıştık. Sağlık, Adalet, Büro Yönetimi ve Sivil Hava Ulaştırmacılığı sektörlerinde çalışan uzmanları konuk ettik. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile odalardan gelen uzmanları da öğrencilerimizle buluşturduk. Bu kapsamda; İl Sağlık Müdürlüğü, Pegasus, TGS, İŞKUR, Emniyet Müdürlüğü, Adliye yetkilileri ile 2 pilot ve 1 yer hizmetleri amiri öğrencilere mesleklerini anlattılar.  Basım Yayım alanında da sektörden uzmanları konuk etmeyi planlıyoruz.

Keyifle süregelen kariyer günleri etkinliğimizin güz ayağını tamamlamış bulunmaktayız. Kariyer günleri etkinliklerimizin bir sonraki ayağı ise bahar döneminde devam edecek. Öğrencilerimizin ihtiyaçlarına yönelik farklı sektörlerde çalışan uzmanları konuk etmeyi ve alanlarla ilgili daha uzman kişi ve kurumlarla protokollerimizi artırmayı hedefliyoruz. İlerleyen zamanda da öğrencilerimiz mesleki uygulamaya gidecekleri için gidebilecekleri alanları şirketleri artırmak istiyoruz. Bu noktada da protokolleri artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

MAKÜ SBMYO, sektörün ihtiyaçlarını yakından takip ediyor

Kariyer Günleri etkinlikleri öncesinde çeşitli sektörlerden dış paydaşlarla bir toplantı yaptıklarını söyleyen Müdür Tagay; “Öğrencilerimizin mezun olduklarında çalışabileceği alanlardan uzmanlarla dönemin başında bir toplantı yaptık. Toplantıda sektörün ihtiyaçlarını tespit ederek ‘Biz nasıl öğrenci yetiştirirsek yeterli oluruz?’ sorusunun üzerine gittik. Bu toplantı, öğrencilerimizin yeterliliklerini artırmaya yönelik bir toplantı oldu.

Toplantı kapsamında dış paydaşların beklentilerini öğrendik. Ardından da onlardan destek istedik. Hatta bu noktada bazı bölümlerimizde ihtiyaca yönelik olarak program değişikliğine gittik. Örneğin, Sivil Hava Kurumları İşletmeciliği Bölümümüzde öğrencilerin yeterliliğini artırmaya yönelik Havacılık İngilizcesi dersini ekledik.

Dönem başlangıcında öğrencilerimizin yeterliliklerini artırmaya yönelik yaptığımız düzenlemelerin yanında ayrıca toplantıdan elde ettiğimiz çıktılarla kariyer günleri etkinliklerini planladık.” dedi.

Kariyer Günleri’nde kimler konuk edildi?

Kariyer Günleri etkinlikleri kapsamında Burdur İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Sosyal Bilimler MYO'yu ziyaret ederek öğrencilere "Emniyet Müdürlüğü Bünyesinde Kariyer Olanakları" konusunda bilgiler verdi.

Burdur Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İş Kulübü Lideri Nihan Yıldırım tarafından, öğrencilere iş arama yöntem desteği ve motivasyon sağlamak için İş Kulübü Eğitimi verildi.

MAKÜ Kariyer Geliştirme Merkezi'nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Tortumlu tarafından CV hazırlama ve mülakat teknikleri eğitimi verildi. Eğitimde, CV oluşturma süreçlerinden mülakatlarda başarılı performansa kadar bir dizi konuda bilgi ve beceri kazandırıldı.

Burdur Eczacılar Odası Başkanı Ferdi Demirol tarafından öğrencilere eczane sektörü ve kariyer olanakları aktarıldı. Burdur Mali Müşavirler Odası Başkanı M.M. Gürhan Özveren ve Burdur Mali Müşavirler Odası Sekreter M.M. Mehmet Ali Savaş tarafından işletme denilince ilk akla gelen mali müşavirlik kariyer alanı ile idari ve mali departmanlarındaki kariyer olanakları aktarıldı.

Burdur İl Sağlık Şube Müdürü Yunus Taşpınar da İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kariyer olanaklarını ve başarı öykülerini anlattı. 3+1 İşyeri Uygulama Eğitimi'ne çıkacak öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Bunun yanında Burdur İl Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları ve Eğitim Koordinatörü Bekir Yürekli de öğrencilere hasta haklarından ve iş eğitiminden bahsetti. Aynı zamanda başarı süreçlerini öğrencilerle paylaşan Yürekli, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ve özel sektördeki kariyer olanakları hakkında bilgiler aktardı.

Mine Kaya