Flaş Haber Yeni

İFTARA NE PİŞİRSEK?

İFTARA NE PİŞİRSEK?

Ramazanın yirmi dördüncü gününden herkese merhaba, iftar menüsü oluşturmaya devam ediyoruz!

İftara ne yapsam telaşına son veren yemek tarifleri ile 30 günlük iftar menüsü her gün Çağdaş Burdur Gazetemizde ve www.cagdasburdur.com internet haber sitemizde yayımlanacaktır. Siz, acaba bu akşam iftara ne yapsam diye düşünürken biz menüyü çoktan hazırladık bile!

Hazırsanız yirmi dördüncü iftar menüsü gümbür gümbür geliyor. Doyurucu ve lezzeti bol iftar çorbaları tarifleri arıyorsanız Soğuk Ayran Aşı Çorbası tam size göre! Ana yemekte Etli Biber Dolması ve yanında Bohça Kebabı,  İftar tatlısı olarak Medovik Pasta ile mutlu son! Yarının menüsü için takipte kalın.

Günün Menüsü

SOĞUK AYRAN AŞI ÇORBASI

Çorba deyince insanın aklına ayran aşı çorbası geliyor. Soğuk tüketilen ve ferahlatan bu çorba gerçekten de sıcak günlerin vazgeçilmez çorbalarından; bizde bugün sizlere bu çorbanın tarifini vermek istedik. Umarım dener ve sevdiklerinizle afiyetle yersiniz.

1 su bardağı buğday

1 su bardağı nohut

3 su bardağı yoğurt

Sıcak su

Tuz

1 tatlı kaşığı kuru nane

4 su bardağı su

Hazırlanışı

Buğdayları bir gün önceden ıslatıp bekletiyoruz. Beklettiğimiz buğdayları üzerini geçecek kadar sıcak su ile birlikte uygun bir tencere de pişmeye bırakıyoruz. Buğdaylar piştiğinde önceden haşladığımız nohutları üstüne ilave ediyoruz. Ve nohutlarla birlikte bir taşım kaynattığımız buğdayı soğuması için kenara alıyoruz. Bir kasenin içerisine yoğurt, tuz, nane ve suyu karıştıralım. Ve haşladığımız buğday ve nohutları süzüp yoğurtlu karışımla karıştırıyoruz.

ETLİ BİBER DOLMASI

Malzemeler

15 adet orta boy dolmalık biber

2 orta boy kuru soğan

150g kıyma

2 adet domates

1,5 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı salça

Pulbiber

Karabiber

Tuz

Maydanoz

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 adet domates (dolmaları ağızlarını kapatmak için)

Sosu için

1 yemek kaşığı salça sıcak su

Hazırlanışı

Biberlerin kapakları çıkartarak içleri boşaltalım. Yıkanıp ve suyu süzülmesi için süzgece alalım. Tencereye sıvı yağ alınarak küçük küçük doğranmış soğan hafif kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilerek suyunu salıp rengi dönene kadar kavrulmaya devam edelim. Kabuklarını soyduğumuz küçük doğradığımız domatesler eklenir ve 4-5 dk kavrulur. Salça, pulbiber, karabiber, tuz ilave edilerek karıştırılır. Son olarak yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç ile kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır bekletmeden ocaktan alınır. Biberlerin içleri doldurularak üzerlerine domates ile kapak yapılır ve tencereye dizilir. Sos için salça sıcak su ile çözdürülür. Dolmaların üzerlerinden gezdirerek tencereye dökülür. Dolmaların yarısını geçecek kadar sıcak su ilave edilerek kapağı kapatılır ve orta ateşteki ocağa alınır. Biberler ve pirinçler pişene kadar pişirdikten sonra nefis biber dolmalarımız servise hazır.

BOHÇA KEBABI

Malzemeler

500 gr kuzu eti

1 adet kuru soğan

1 adet kırmızı biber

1 adet yeşil biber

1 çorba kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı kekik

1 çay kaşığı kırmızı biber

1 çay bardağı sıvıyağ

Tuz

Krep için

1 su bardağı süt

2 adet yumurta

4 çorba kaşığı tepeleme un

Yarım çay bardağı su

Yarım çay kaşığı tuz

Yarım cay bardağı sıvıyağ

1 su bardağı bezelye ve havuç karışımı konserve

Beşamel Sosu için

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı tepeleme un

Bir fiske tuz

1,5 su bardağı süt

Üzeri için

Kaşar peyniri rendesi

Hazırlanışı

Büyük uygun bir tavaya sıvıyağ alıp kızdıralım.  Küçük küçük kesilmiş kuzu etini ilave edin suyunu çekip kızarmaya başlayınca, önce küp küp kesilmiş soğanları sararana kadar kızartın sonra biberleri soteleyelim. Bezelye konservesini salçayı, tuzu, baharatları da ekleyip salçayı da biraz kavuralım. En son haşlanan eti de ekleyelim. Birazda etle soteleyip ocaktan alalım. Krep için olan malzemelerin hepsinin iyice çırpalım içinde topaklanma kalmasın ve kreplerinizi teflon tavada yağ kullanmadan orta boyda pişirelim. Beşamel sos için tereyağını eritip unu ilave ettikten sonra biraz kavurun sütü ilave edip iyice çırpın çok az tuz ilave edip ocaktan alalım. Krepi bir kasenin içine yerleştirelim ortasına yapmış olduğumuz etli malzemeden 2 çorba kaşığı kadar koyup kenarlarını üstten katlayıp yağlanmış borcama veya küçük bir fırın kabına yerleştirelim. Bohça kebabının üstüne önce beşamel sosu daha sonra kaşar peyniri yerleştirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirelim. Yemeğimiz servise hazır.

MEDOVİK PASTA

Malzemeler

3,5 su bardağı un

3 yumurta

100 g tereyağı

3 yemek kaşığı bal

1 çay bardağı şeker

1,5 çay kaşığı karbonat

Kreması için

600 ml süt kreması

6 yemek kaşığı pudra şekeri

1 yemek kaşığı bal

Hazırlanışı

Süt kremasına, pudra şekeri ile köpürünceye kadar çırpalım. Kremaya bal ekleyerek tekrar çırpalım. 3. Üzerini streç film ile kapatarak buzdolabında bekletelim. Diğer taraftan hamurumuz için yumurta, toz şeker çırpalım. Tereyağını uygun bir tavaya alalım. Bal ekleyerek kısık ateşte eritelim. Daha sonra karbonat ekleyerek karıştıralım. Köpürdükten sonra ocaktan alalım. Hazırladığımız tereyağlı karışıma yumurtaya ilave edelim. Son olarak unu ekleyelim ve hafif ele yapışan kıvamda bir hamur elde edelim. Hamurumuzu unlanmış tezgaha alarak rulo haline getirelim. Mümkün oldukça eşit olacak şekilde sekiz parçaya bölelim. Her bir parçayı beze haline getirip merdane ile pasta tabağından büyükçe açalım. Pişirme kağıdını tepsiye serelim. Açtığımız hamuru tepsiye alalım. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar yaklaşık 3-4 dakika pişirelim. Pişen hamurları soğumadan daire şeklinde keselim. Kenarların dan artan parçaları da bir tabakta biriktirelim. Katların arasına krema sürerek üst üste dizelim. Pastanın üzerini ve dışını da krema ile kaplayalım. Kenarlardan artan parçaları ronda da un haline getirelim. Ve pastamızın her tarafını kapatalım. Son olarak pastamızı buzdolabına kaldırarak 1 gece dinlendirelim. 10-12 dilim olacak şekilde pastanızı kesebilirsiniz. Medovik pastamızı üzerine bal gezdirerek servis edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN

HALE PAK