İFTARA NE PİŞİRSEK?

İFTARA NE PİŞİRSEK?

Ramazanın altıncı gününden herkese merhaba, iftar menüsü oluşturmaya devam ediyoruz!

İftara ne yapsam telaşına son veren yemek tarifleri ile 30 günlük iftar menüsü her gün Çağdaş Burdur Gazetemizde ve www.cagdasburdur.com internet haber sitemizde yayımlanacaktır. Siz, acaba bu akşam iftara ne yapsam diye düşünürken biz menüyü çoktan hazırladık bile!

Hazırsanız altıncı gün iftar menüsü gümbür gümbür geliyor. Doyurucu ve lezzeti bol iftar çorbaları tarifleri arıyorsanız Çeşm-i Nigar çorbası tam size göre! Ana yemekte Fırında köfte patates ve yanında yoğurtlu kırmızıbiber mezesi, İftar tatlısı olarak Şekerpare Tatlısı ile mutlu son! Yarının menüsü için takipte kalın!

Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

1 bardak kırmızı mercimek

1 adet kuru soğan

1 çorba kaşığı un

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1, 5 litre sıcak su

Tuz (yaklaşık 1 tatlı kaşığı)

Terbiyesi için:

1 yumurta sarısı

Yarım su bardağı süt

1 limon suyu

Sos için:

1 çorba kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı Kuru nane

1 çay kaşığı Toz kırmızı biber

1 çay kaşığı Pul biber

Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile orta ateşte kavurun. Soğanlar pembeleşince unu ekleyip karıştırın. Kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimeği ekleyip karıştırın ve suyu ilave edip mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu aşamada önce orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirmelisiniz. Mercimekler piştikten sonra tuzunu ekleyin ve çorbayı pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blenderden geçirin. Çorba pişerken sosunu hazırlayın. Bir kâsede yumurta sarısı, süt ve limon suyunu karıştırıp çırpın. Eğer limonunuz çok sulu ise yarım limonda kullanabilirsiniz. Kaynayan çorba tenceresine boşaltın ve tekrar kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın.Kaynayan çorbayı 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Sosu için tavaya tereyağını, kuru naneyi, toz kırmızı biberi ve pul biberi koyup karıştırın. Kavrulunca çorba tenceresine boşaltın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Fırında Köfte Patates Tarifi İçin Malzemeler

 2-3 adet patates

 2-3 adet yeşil biber

 2 adet domates

 Sıvı yağ

 1.5  yemek kaşığı domates salçası

Köftesi için;

 Yarım kg kıyma

 1 adet kuru soğan

2-3 diş sarımsak

 1 adet yumurta

 Yarım su bardağı kadar ufalanmış bayat ekmek içi veya galeta unu

Tuz

 Karabiber

 Pul biber

Fırında Köfte Patates Tarifi Nasıl Yapılır?

Öncelikle köfteler hazırlanır. Bunun için soğan bir kaç parçaya ayrılarak sarımsaklar ve yumurta ile mutfak robotundan geçirilir. İncecik hale gelen soğanlar ve sarımsaklar kıymaya ilave edilir. Bayat ekmek içi, baharatlar ve tuzu da eklenerek köfte harcı yoğurulur. Malzemeler iyice özdeşleşince ufak parçalar koparılarak köfteler şekillendirilir. Patates ve köfteler kızartılır. Patatesler dilimlenir. Tavada sıvı yağ kızdırılarak köfteler ve patatesler hafifçe kızartılır. (Patateslerin çok fazla pişmesine gerek yok). Köfte ve patatesler fırın kabına alınarak pişirilir. Bütün köfte ve patatesler kızartılınca fırın kabına alınırlar ve üzerine salçalı sıcak su gezdirilir. Domates dilimleri ve biberlerle süslenen fırın tepsisi fırına sürülür. Domatesler pişinceye dek yaklaşık 25 dk kadar düşük ısıda pişirilir. Afiyet olsun…

Yoğurtlu Kırmızı Biber Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

7 adet kırmızı biber

3 yemek kaşığı zeytinyağı

5 yemek kaşığı kadar süzme yoğurt ve

Yaklaşık 5 yemek kaşığı kadar su

1 çay kaşığı tuz

2-3 diş sarımsak

Yoğurtlu Kırmızı Biber Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

Kırmızı biberleri fırında közlemek için öncelikle biberlerin bir iki yerine bıçakla çizikler atalım.

Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirerek önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım. Sürenin sonunda biberleri fırından alalım ve soğumaya bırakalım. Soğuyan kırmızı biberlerimizin kabuklarını güzelce soyduktan sonra kareler halinde doğrayalım ve tavaya alarak suyu gidene kadar ara ara karıştırarak 2-3 dakika kavuralım. Daha sonra zeytinyağı ya da sıvı yağ ekleyerek 5 dakika daha kavuralım ve ocaktan alarak soğumaya bırakalım.Bu arada yoğurtlu sosu için uygun bir kap içerisine alınan süzme yoğurdu su ile çırparak açalım. Tuz ve sarımsağı da ekleyerek tekrar karıştıralım. Soğuyan biberlerimizi de yoğurtlu sosun içerisine alalım ve güzelce karıştırdıktan sonra uygun bir servis tabağına alalım. Maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin;

250 gram tereyağı

2 çay bardağı irmik

2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)

Yarım çay kaşığı kabartma tozu

Yarım çay kaşığı karbonat

1,5 çay bardağı pudra şekeri

1 paket vanilya

3,5 su bardağı un

Şerbeti İçin;

4 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su (800 ml)

Birkaç damla limon suyu

Şekerpare Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

Şekerparenin şerbeti için uygun bir tencereye toz şekeri alalım. Üzerine suyu ilave ederek şöyle bir karıştıralım. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı orta ateşe alarak 6-7 dakika boyunca kaynatalım.Ardından birkaç damla limon suyunu ekleyip bu şekilde de 2 dakika kaynattıktan sonra şerbeti ocaktan alalım. Hamur için oda sıcaklığında tereyağı, birinin sarısını üzeri için ayırdığımız yumurta, irmik, pudra şekeri, vanilya, karbonat, kabartma tozu ve unun bir kısmını ilave ederek yoğurmaya başlayalım.Hamur ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar un eklemeye devam edelim. Şekillendirmek için hamurdan bir parça koparıp önce elimizle yuvarlayalım.Ardından üzerine hafifçe bastırdıktan sonra uç kısımlarını sivrileştirelim. Hazırladığımız şekerpareleri fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim. Ardından üzerlerine hamuru hazırlarken ayırdığımız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürelim. Fırına vermeden önce çatalın arka kısmıyla tatlıların üzerini çizerek son şeklini verelim. Şekerparelerimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri güzelce kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim. Sürenin sonunda fırından aldığımız sıcak şekerpareleri bir borcama aktaralım. Üzerlerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Tatlılarımızı bu şekilde birkaç saat dinlenmeye bırakalım.Şerbetini güzelce çeken şekerpareleri dilediğiniz gibi süsledikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

MELİSA ADINISEVER