Flaş Haber Yeni

GÖLLER YÖRESİ YAZARLARI BİR ARADA

GÖLLER YÖRESİ YAZARLARI BİR ARADA

Isparta Göller Bölgesi Yazarlar – Şairler Derneği kahvaltıda bir araya geldi.

 

Göller Bölgesi Yazarlar – Şairler Derneği 16 Aralık 2023 cumartesi günü Burdur’da kahvaltıda bir araya geldi. Kadınca yazmak ve kadının toplumdaki yeri konulu toplantıya 60 kadın katıldı. 
Toplantıda Isparta Göller Bölgesi Şairler ve Yazarlar derneği Başkanı Melahat Özçoban geçmişte kadın yazarların toplumun genel çizgisi dışına çıkarıldığını daima bir kenara itildiklerini ve bu itilmeyi kabullenmemek için çaba  verdiklerine değinerek yıllar geçtikçe kadınların erkekler gibi yazmaya başladığını söyledi. Özçoban konuşmasında:

“Zaman geçtikçe kadınlarda erkekler gibi yazmaya başlamışlardır. Bununla beraber erkekler tarafından küçümsenen eserleriyle ün salmışlardır. Erkeklerden daha fazla kendilerinden bir şeyler katarak zamanlarındaki kadın tiplemelerini dile getirmişlerdir. Sevilmekten ziyade sevmeyi edilgen bir durumda kalmayıp etkinleşmeyi istediler. Ne var ki, kadınlar yazdıkları zaman özgürlüklerini talep etmeye başlamaları başka tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Fransız devrimi kadınları az çok özgürleştirmişken Napolyon yasalarıyla tamamen yok sayılmışlarıdır. Modern kadın Simone de Beauvoir' in ünlü sözü "kadın olarak doğulmaz, kadın olunur" un daha iyi anlaşılmasını sağlayacak böyle bir temelin üzerinde doğmuştur.19. yüzyıla gelindiğinde bile mücadeleye devam edilmekteydi. Nasıl ki bir "zencilik" varsa bir "kadınlık" da vardır. Kadın yazarlar varlıklarını Edebiyat yoluyla kanıtlamaya çalışmışlardır. Kadınlar farklılıklarının reddi ile bu farklılığa sahip çıkma arasında gidip gelmişlerdir. Olağan dışı kadın yazarlar, yazılarıyla aydınlatan bir yol çizmeye başlamışlardır. Kadınlar kendilerini ifade edecek dil hırsızlığına çıkarak bir ebedi alan yaratmışlardır. "Kadın Edebiyatı" ve "Kadınca Yazmak" nedir sorusuna cevap verdikleri zaman var olmuşlardır. Kadınca yazmak bir yokluğu ortaya çıkarmıştır. Binlerce yıl önceden sadece erkeklerin tarihinde yer alan varlıklarının unutulduğu bir yerde bellek oluşturmak için çabalar verilmiştir. Kadınca yazmak, hiç kimsenin malı olmadan konuşabilmek için çoğu zaman özne olarak silinmeye razı olmaları bir macerayı anımsatmaktadır.
Kadın edebiyatı bir yazı siyasetinden ziyade modern toplumda, kadının yerini tamamlayan yazı sorununu kadınca yazmak, bir yokluğun adlandırılmasıdır. Bu yokluğu var edebilmek içinde kadın şair ve yazarlarımızın daha fazla yazmak için çaba vermeleri gerekmektedir. Haydi kadınlar birlikte yazalım.” dedi

Saz ekiplerinin katılımıyla, şiir okumaları ve türküler söylenerek toplantı sona erdi. 

  



 

  

 

 

 

Hale Pak