Flaş Haber Yeni

CUMHURİYET'İN İLK TÜRK KADIN RESSAMI! HALE ASAF’IN KAYIP ESERLERİ PARİS’TE ORTAYA ÇIKTI

CUMHURİYET'İN İLK TÜRK KADIN RESSAMI! HALE ASAF’IN KAYIP ESERLERİ PARİS’TE ORTAYA ÇIKTI

CUMHURİYET'İN İLK TÜRK KADIN RESSAMI! HALE ASAF’IN KAYIP ESERLERİ PARİS’TE GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Paris'te uzun yıllardır kayıp olan Cumhuriyet Dönemi'nin ilk Türk kadın ressamı Hale Asaf'a ait eserler, Sanat Danışmanı Duygu Günkut Atbaş ve Koleksiyoner Köksal Kızılca'nın işbirliğiyle ortaya çıkarıldı. Hale Asaf'ın Paris'te bulunduğu yıllarda yaptığı tablolar, 15-19 Kasım 2023 tarihlerinde Istanbul Art Fair kapsamında Lütfi Kırdar Sergi Salonu'nda sergilenecek.

Hale Asaf'ın 36 eserinden oluşan bu sergi, ilk kez Türkiye'de bir araya getirilecek. 1905 yılında İstanbul'da doğan ve sadece 32 yaşında iken 1938'de yaşamını yitiren Hale Asaf, Osmanlı'nın son dönemleri ve Cumhuriyet'in başlangıcında yaptığı resimlerle tanınıyordu. Sanat eğitimini Berlin Sanat Akademisi'nde tamamlayan Asaf'ın erken dönem çalışmalarında Kübizm etkileri görülebilir. Berlin'den sonra Paris'e giden sanatçı, orada olgunluk dönemi eserlerini üretti ve ilk sergisini açacağı hafta hayatını kaybetti.

Hale Asaf'ın eserlerine uzun yıllar erişilememiş ve birçoğu kaybolmuştu. Ancak Sanat Danışmanı Duygu Günkut Atbaş ve Koleksiyoner Köksal Kızılca, sanatçının 37 eserini Paris'te ortaya çıkararak Türkiye'ye getirmeyi başardı. İstanbul'da yaşadığı yıllarda ürettiği bazı eserler İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde sergileniyor. Şimdi ise sanatçının uzun süre kayıp olan 36 eseri Türkiye'nin önde gelen koleksiyonlarında yerini alacak.

ZORLU BİR HAYAT GEÇİRMİŞTİ

Hale Asaf, yaşamı boyunca zorlu bir sağlık mücadelesi verdi. Beş yaşındayken başlayan bir hastalık nedeniyle ciğerlerinden ciddi bir ameliyat geçirdi. 1921 yılında hastalığı nüksetti ve tek göğsü alındı. 1931'de Paris'te gözlerinden ameliyat olan sanatçı, sonraki yıllarda çocukluk yıllarından kalma hastalığına yeniden yakalandı. Hale Asaf, ilk sergisini açacağı hafta karaciğer kanseri sebebiyle hayata veda etti.

HABER MERKEZİ