BURDURLU ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNİ KEŞFEDİYOR

BURDURLU ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNİ KEŞFEDİYOR

Burdurlu öğrenciler yeteneklerini keşfediyor

2023 - 2024 Eğitim Öğretim Yılı Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı Genel Tarama Testleri Burdur Merkez Spor Salonu’nda 29 Şubat 2024 Perşembe günü başladı.

Genel tarama testleri, Burdur Merkez’de 8 Mart’a kadar devam edecek. Bu süre içinde testlere 3 bin 480 3.sınıf öğrencisi katılması planlanıyor.

Sportif Yetenek Taraması Nedir? Süreç Nasıl ilerler?

Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı her yıl Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda bulunan 3. Sınıf öğrencilerine eğitim öğretim döneminin ikinci yarıyılında uygulanan Test ve Ölçümler ile başlar.

Öğrencilerin Test ve Ölçüm parametreleri bilim kurulumuzun belirlemiş olduğu formüller ile değerlendirilerek spora olan yatkınlıkları belirlenir. Test ve ölçümlere katılan öğrencilerin belli bir bölümü Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programına davet edilir.

Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programı, bağlı bulunulan İl Müdürlüklerimizin koordinasyonunda belirlenen spor salonlarında, gruplar halinde yaklaşık 1 yıl boyunca devam eder. Bu sürede öğrencilerimize geniş ve kapsamlı bir spor eğitimi verilir. Eğitimlerin sonunda Test ve Ölçümler uygulanarak spor branşlarına yönlendirmeye esas bilgiler toplanır. Öğrencilerimiz eğitim programının yüzde 20’lik kısmına devam etmez veya test ve ölçümlere katılmaz ise Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı ile ilişiği kesilir.

Eğitimler tamamlandıktan sonra öğrencilere, e-devlet üzerinden  tüm olimpik branşların dikkate alındığı ve öğrencinin en yatkın olduğu branşlardan daha az yatkın olduğu branşa doğru sıralama yapılan spor karnesi ilan edilir. Bu aşamada öğrenciler ve veliler bağlı bulundukları il müdürlüklerine müracaat ederek Sporcu Eğitim Merkezlerine başvurabilirler, eğer yatkın oldukları branşlar SEM bünyesinde yoksa il müdürlüğümüzde bulunan sorumlu personellerimiz ile spor hayatlarına devam edecekleri branşları en doğru şekilde belirlerler.

Yaklaşık 2-4 yıl sürecek olan branş eğitimleri bağlı bulunulan il özelinde spor kulüpleri bünyesinde devam eder. Öğrenciler bu süre zarfı içerisinde yatkın oldukları branşlarda özelleşirler. Performansa dayalı müsabakalara ve yarışmalara katılırlar. Bu aşamada öne çıkan ve başarılı olan öğrenciler milli takımlara ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerine tavsiye edilir, yeterli görülmeleri halinde spor hayatlarına bu seviyede devam etmeleri sağlanır.

 

Hale Pak