BURDURLU ANNE OĞLUNU ŞEHİT VERDİ, ACISINI KALEME DÖKTÜ!

Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün Aile Yılı kapsamında her hafta toplumun farklı değerlerine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği söyleşi programlarının bu haftaki teması “Vatan, Evlat, Aile” oldu. Etkinlikte konuk olarak ağırlanan Mustafa ve Vesile Alyanak çifti, 53 yıllık evlilik tecrübelerini, aile bağlarını ve 1994 yılında Hakkâri’de şehit düşen oğulları Ümit Alyanak’ın ardından yaşadıkları süreci paylaştı.
Program, kurum personeli ve davetliler tarafından büyük ilgiyle takip edildi. Hayatın içinden gelen, duygularla ve yaşanmışlıklarla örülmüş konuşmalar, zaman zaman gözyaşlarıyla, zaman zaman alkışlarla karşılandı.
“İğneyle başladım, kalemle devam ettim”
Söyleşide ilk sözü alan Vesile Alyanak, küçük yaşta annesinden öğrendiği terziliğin yaşamını nasıl şekillendirdiğini şu sözlerle aktardı:
“Makineye oturmayı 12 yaşımda öğrendim. Annem usta bir terziydi, el verdi. Gençliğim, makas sesleriyle geçti. Ama oğlum şehit düştükten sonra içimde başka bir ses yankılanmaya başladı. O acıyı anlatmanın yolunu kalemde buldum. Makineyi sevdim ama kalemi sevmek bambaşkaymış…”
Ardından Vesile Alyanak, şehit oğlu Ümit için kaleme aldığı “Bayram” adlı şiirini salondakilere okudu. Şiirin mısraları salonda yankılanırken birçok kişi gözyaşlarını tutamadı.
“Son mektubunu aldıktan sonra bir rüya gördüm”
Vesile Alyanak, oğlunun şehit düşmesinden önce yazdığı son mektubu hala sakladığını belirtti. Oğlunun, mektubunda “Anne ben iyiyim, moralinizi bozmayın” dediğini, ancak o mektuptan kısa süre sonra acı haberi aldıklarını söyledi.
“O mektubu alınca içim ferahlamıştı. Ama ardından öyle bir rüya gördüm ki... Oğlum Ümit, üniformasıyla karşımdaydı. Yüzü aydınlıktı. Beni öpüp gitti. Uyandığımda bir şeylerin ters gideceğini hissettim. İki gün sonra kara haber geldi. İçime doğmuştu. Annelik yüreği bilirmiş...”
“Birbirimize hiç küs kalmadık”
Etkinliğin bir diğer konuğu olan Mustafa Alyanak da uzun bir ömrü paylaştıkları eşine sevgiyle bakarak söze başladı. Evli kalmanın, sadece birlikte yaşamak değil, birlikte büyümek ve birlikte sabretmek olduğunu vurguladı:
“53 yıl oldu. Zor zamanlar da yaşadık, güzel günler de. Ama bir şeyi hiç bozmadık: birbirimize küs kalmadık. Tartışsak bile aynı gün barıştık. Gençler bugün kavga edince günlerce konuşmuyor. Oysa evlilikte sabır da var, özveri de. Affetmek, evliliğin temelidir.”
Mustafa Alyanak, evlilikte saygı, anlayış ve paylaşımın önemine de dikkat çekerek, gençlere evliliklerini sahiplenmeleri gerektiğini söyledi.
“Cep telefonları atomdan daha tehlikeli”
Konuşmasının ilerleyen bölümünde günümüz gençliğine dair tespitlerde bulunan Mustafa Alyanak, salondakileri hem güldürdü hem düşündürdü:
“Bugünün atom bombası cep telefonlarıdır. Gençler yolda yürürken bile başlarını kaldırmıyor. Ne eşini dinliyor ne çocuğunu görüyor. Teknoloji güzel şey ama insanı insan yapan şey düşünmektir. Zekânızla yaşayın, telefona teslim olmayın.”
Bu sözler salonda gülümsemelere yol açarken, bir yandan da teknolojinin aile ilişkilerindeki etkisine dair farkındalık yarattı.
“Adı üst geçitte yaşasın istedim”
Vesile Alyanak, oğlunun adının Burdur’da bir üst geçitte yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. “Son kez oradan geçmişti. Şimdi adı orada yaşıyor. İçime bir nebze su serpildi. Her geçen insan, belki bir Fatiha okur” dedi.
Şiir kitabının geliri Mehmetçik Vakfı’na bağışlanacak
2009 yılında Burdur Valiliği tarafından şiirlerinin kitaplaştırıldığını belirten Vesile Alyanak, ileride yeni şiirlerini de kapsayan genişletilmiş bir baskı yapmayı planladığını söyledi. Kitabın gelirini ise Mehmetçik Vakfı’na bağışlayacağını duyurarak katılımcılardan büyük alkış aldı.
Konuşmaların ardından Burdur Vali Yardımcısı Mehmet Türk tarafından programa katkı sunan bir çifte teşekkür belgesi takdim edildi. Belge töreninin ardından konuşan Vali Yardımcısı Türk, “Sizlere biz müteşekkiriz. Devlet olarak, millet olarak başımızın tacısınız. Her zaman sizin yanınızdayız. Çok güzel anlattınız, hepimiz çok duygulandık. Allah sizlere uzun ömürler, sağlık ve afiyet versin. Teşekkür ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.
Melisa Adınısever