BURDUR’DA OLASI BİR DEPREMDE NELER YAPILMALI?

BURDUR’DA OLASI BİR DEPREMDE NELER YAPILMALI?

Ülkemizin ve Burdur’un deprem riski taşıması, 6 Şubatta yaşadığımız ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremde birçok vatandaşımızın hayatını kaybetmesi üzerine Burdur’da alınabilecek önlemler nelerdir hakkında Burdur Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hüseyin Tarhan’dan bilgi aldık. Hüseyin Tarhan Çağdaş Burdur Gazetemize verdiği röportajda ilk olarak Burdur’un 1’inci derece deprem bölgesi olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı: ’’Olası bir depremde Burdur deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir. Bu gerçekliği bilerek yaşamak gerektiği ve alınacak önlemleri ve yapılması gerekenleri eksiksiz ve ötelemesiz yapmamız gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

Burdur’un geçmişteki depremlerinden bahseden Hüseyin Tarhan, 1971 Burdur’da meydana gelen depremde 57 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini verdi. Tarhan röportajında:

“Burdur da meydana gelmiş geçmişteki depremler 1900’lü yıllardan önce 1869 ve 1876 Rodos, 1876 Burdur depremleri oldu. 1900 sonrası ile irili ufaklı depremler gelişmiş olmakla birlikte 1914 ve 1971 depremleri en önemli depremlerdir. Yüzey kırık verileri 1914 depreminin 7,1 büyüklüğünde ,1971 depreminin 6,2 büyüklüğünde olduğunu göstermektedir.

12 mayıs 1971 Burdur depremi (Ms 6,2 ) Burdur Gölhisar güneybatı bölgesinde meydana gelmiş depremde 57 kişi hayatını kaybetmiştir.” Sözlerine yer verdi.

OLASI BİR DEPREMDE NELER YAPILMALI?

Burdur’u bekleyen olası bir depremde neler yapılabileceğine değinen Hüseyin Tarhan şu bilgileri verdi:

“Olası bir depremde yapılması gerekenler ve uygulanması gerekenler ile ilgili olarak jeoloji Mühendisleri Odası Genel merkezimiz tarafından hazırlanan fay üzerinde yaşayan illerimiz: Burdur Raporunda hepsi anlatılmıştır. Burdur-Fethiye Fayı aktif bir zon; dolayısı ile büyük depremler üretme olasılığı oldukça yüksek bu fay üzerinde yer alan yerleşim yerlerinde gerekli önlemler alınmaktadır.

-Bir kere deprem bilincinin artırılması

-Yapılan binalarda gerekli zemin etütlerinin yapılması ve etüt sonuçlarına göre zemin şartlarına ve tekniğine uygun binalar inşa edilmelidir.

-Deprem ülkemizin ve Burdur’umuzun bir gerçeği ve bu gerçeği bilerek bilime, tekniğe, fen ve imar şartlarına uygun imar ve şehirler oluşturmayız.

Ancak yaşanan depremlerde; yapıların etüt ve projelendirme süreçlerindeki hata veya eksiklikler, yapı

üretimi sırasındaki malzeme işçilik ve işçilik hataları ile denetimden kaynaklanan zafiyetlerden dolayı

çok sayıda yapının ağır hasar gördüğü veya yıkıldığı görülmektedir. Deprem zararların azaltmanın ve

depreme hazır olmanın en önemli unsurlarından biri yapıların olası bir depreme hazır olmasıdır.

Deprem belli büyüklüğü geçtiğinde ise faylar yüzeye ulaşmakta, üzerinde bulunan yapıların yırtılmasına, bir yana yatmasına ya da devrilmesine yol açmakta, böylece yapıların çökmesine ya da çok ağır hasar almasına neden olmaktadır. Burdur’un geçmişinde bu büyüklükte depremler olmuştur, gelecekte de olma olasılığı vardır. Depremden yüzey faylanması sonucu zarar görecek yapılar için alınabilecek en temel tedbir diri fayların yerlerinin hassas bir biçimde belirlenmesi, bu faylar üzerindeki alanların zaman içerisinde boşaltılarak yapı ve nüfus yoğunluğunun azaltılması, gelecekte bu alanlar için yapı sınırlaması getirilmesi ve imar planlarının zemin koşulları ve yüzey faylanması tehlikesine uygun olarak yapılmasıdır.”

Burdur’un gelecekteki bir olası depremi en az zararla atlatabilmesi için de bilgi veren Tarhan:

 “Mikrobölgeleme çalışmalarının yapılması, Diri fayların yerinin ve özelliklerinin, farklı disiplinlerden veri girişi ile jeoloji mühendisliği araştırmaları temelinde yapılacak paleosismolojik araştırmalarla net olarak belirlenmesi, Yukarıdaki çalışma sonuçlarından elde edilecek bilgiler ve diğer disiplinlerden (inşaat, mimarlık,şehir plancıları vs) edinilecek bilgiler ve diğer afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planlarının hazırlanması, Deprem master planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin belirlenmesi gerekmekte olup bu çerçevede aktif fay hatlarının çevre düzeni haritalarına işlenmesi ve aktif fay zonlarının sakınım bantı içinde kalan alanların 1. Derece doğal eşik değerler arasına alınması ve bina ve bina türü yapılar için sınırlama getirilmesi, Nazım ve uygulama imar planlarının çevre düzeni planlarında yapılan bu değişikliklerden sonra gözden geçirilerek, aktif fay hatlarının sakınım batlarının imar planlarına işlenerek yenilenmesi, gerektiği düşünülmektedir.” Dedi.

Olası bir depremde Burdur'daki toplanma alanları nerelerdir?

Toplanma alanları; Afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlardır. 

Depremlerde kişilerin ikametgah adreslerine göre toplanma alanları değişiklik göstermektedir. Vatandaşlar E-devlet üzerinden AFAD’ın sunduğu hizmetlerden Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarını seçip, İkamet ettiğiniz adrese en yakın toplanma alanını belirleyebilir, harita özelliğinden alanın yerini öğrenebilir, alanın adres ve koordinat bilgilerini kaydedebilirler. 

Hale Pak