Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA ÖĞRENCİLER ZİRAİ DRON EĞİTİMİ ALIYOR

BURDUR'DA ÖĞRENCİLER ZİRAİ DRON EĞİTİMİ ALIYOR

Burdur’un Tefenni ilçesinde bulunan Tefenni Mesleki ve Teknik  Anadolu Lisesi Tarım bölümü öğrencilerine ve mezunlarına, BAKA işbirliğiyle ZİHA eğitimi veriyor.

Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Alanı Öğretmeni Tayfur Ünal, "Tefenni Tarım Pilotları" projesi kapsamında, öğrenciler ve mezunlara zirai insansız hava aracı (ZİHA) eğitimi verildiğini belirtti. Projenin amacının, bölgedeki ilaçlama faaliyetlerinde teknolojiyi kullanarak daha etkin ve kolay bir şekilde çalışmayı sağlamak olduğunu ifade etti. Proje, ZİHA kullanımında yetişmiş personel eksikliğini gidermeyi hedeflemektedir.

Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Alanı Öğretmeni Tayfur Ünal, projenin okulun bahçesinde ve arazilerinde 5 gün 36 saat süreceğini belirtti. Ünal, genellikle ZİHA ile zirai ilaçlama yapanların tarımla ilgilenmeyen ticari pilotlar olduğunu söyledi. Proje sayesinde öğrencilerin ve mezunların bu alanda daha etkin bir şekilde yer alacağına inandıklarını belirten Ünal, tarım tekniklerini dron uygulamalarıyla birleştirerek sektöre daha verimli katkı sağlayabileceklerini öngördüklerini ifade etti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Şentürk, gençlerin mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla zirai dron alanında eğitimler verdiklerini belirtti. Şentürk, eğitimlerin sonunda Katip Çelebi Üniversitesi sertifikasyonu ile pilotaj ehliyetlerini vereceklerini ifade etti. Bu sayede gençlerin zirai dron alanında yetkinlik kazanarak sektöre katkı sağlamalarını hedeflediklerini vurguladı.

"DEĞİŞEN TEKNOLOJİYE AYAK UYDURUYORLAR"

Tarım teknikeri Mustafa Süslü, sosyal medyada gördüğü ZİHA kullanımını öğrenmek için eğitime katıldığını belirtti. Tarımsal üretim yapan Ziraat Mühendisi Ali Demirel ise tarımda değişen teknolojiye ayak uydurmak amacıyla eğitime katıldığını söyledi. Demirel, buğday, mısır gibi ekinlerin içine girmeden ZİHA ile ilaçlama yapmanın daha kolay olduğunu belirtti. Ayrıca, yakıt ve zamandan tasarruf etmek için ZİHA kullanmaya başladıklarını ifade etti.

AA