BURDUR’DA EĞİTİM NEFES KESTİ

Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından organize edilen “Temel İtfaiyecilik ve Arama Kurtarma Eğitimi” yoğun katılımla ikinci gününde de devam etti. Toplam 16 farklı bölgeden gelen 96 personelin yer aldığı eğitim programı, Burdur İtfaiye Eğitim Sahası’nda uygulamalı tatbikatlarla gerçekleştirildi.
İki gün süren eğitimlerin ilk gününde katılımcılara; temel yangın bilgisi, yangın söndürme araç ve ekipmanlarının kullanımı, kişisel koruyucu donanımlar, temiz hava solunum cihazı kullanımı, ekip kurulumu ve organizasyonu gibi konularda hem teorik hem de uygulamalı bilgiler verildi.
Eğitimin ikinci ve son gününde sahada uygulamalı eğitimlere yer verildi. Burdur Belediye İtfaiye Müdürlüğü’ne bağlı İtfaiye Eğitim Alanı’nda gerçekleşen çalışmalarda, yangın ve afet senaryoları üzerinden tatbikatlar yapıldı.
Müdür Ballak: “Afetlere Karşı Ortak Müdahale Gücümüzü Artırıyoruz”
Gazetemiz Muhabirine eğitimler hakkında açıklamalarda bulunan Burdur Belediyesi itfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, 19 bölgeden gelen 96 itfaiyeci ile arama kurtarma ve temel itfaiyecilik eğitimlerini yaptıklarını ifade ederek, Burdur ilçeleri başta olmak üzere Afyonkarahisar’dan ekiplerin de geldiğini söyledi.
Ballak: “Eğitimlerimizde temel itfaiyecilik, arama kurtarmanın yanında endüstriyel ve sanayi yangınlarına müdahale, araç yangınlarına müdahale, deprem ve doğal afetlere müdahale, sel baskınlarına müdahale gibi çok çeşitli konularda eğitimler veriyoruz. Eğitimimiz iki gün sürüyor, bugün ikinci günümüz. İlk gün teorik olarak gerçekleştirdiğimiz eğitimlerimiz dün ve bugün uygulamalı şekilde devam ediyoruz. Eğitimin arkadaşların için çok verimli geçtiğini düşünüyorum. Çünkü olası bir doğal afette sadece Burdur Merkez değil ilçeleriyle, çevre illerdeki arkadaşlarla beraber ortak müdahale ettiğimiz için müdahale stratejilerimizi de geliştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda çeşitli senaryolar üzerinde tatbikatlar düzenleyerek olası her afete karşı hazır duruma geliyoruz.
Bugünkü eğitimde sanayi yangınları, orman yangınları, plastik yangınları, araç yangınları ve akaryakıt yangınlarına müdahale şekillerini anlattık. Her yangının farklı söndürücüsü, farklı müdahale şekilleri var. Uygulamalı olarak anlattık ve uygulamalı olarak tatbikat şeklinde gerçekleştirdik. Arkadaşlarımız tatbikatlarda gayet başarılı ve becerilerini artırıyorlar.” dedi.
Bugün akşam 17.00’ye kadar eğitimlerin devam edeceğini aktaran Müdür Ballak, eğitimin devamında enkazdan kurtarma, trafik kazalarında arama kurtarma, sel baskınlarına müdahale, motopomp kurulumu, dalgıç kurulumu, olay yeri alan aydınlatması, yüksekten kurtarma, merdivenli araç eğitimlerin gerçekleştirileceğini ifade etti.
İtfaiyeciler uygulamalı eğitimle olası afetlere hazırlanıyor
Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Temel İtfaiyecilik ve Arama Kurtarma Eğitimi” kapsamında, 16 farklı bölgeden gelen 96 itfaiye personeli, sahada uygulamalı eğitimlerle bilgilerinin pekiştirilmesini sağladı.
Eğitimin ikinci gününde, itfaiye ekipleri orman yangınları, plastik yangınları, akaryakıt yangınları ve araç yangınları gibi farklı senaryolar üzerinde tatbikatlar çalışmalar gerçekleştirdi. Her yangın türüne özel müdahale yöntemleri, kullanılan söndürücü türleri ve güvenlik önlemleri uygulamalı olarak gösterildi.
Tatbikatlar sırasında ekipler, yangına ilk müdahale, yangın kontrolü ve söndürme tekniklerini birebir uygulama imkânı buldu. Bu eğitim sayesinde itfaiye personeli hem teorik bilgilerini pekiştirildi hem de sahada karşılaşabilecekleri durumlara karşı refleksleri geliştirildi.
Vatandaşlar panik yaşadı
Eğitim sırasında sirenler çaldı, sesi duyan vatandaşlar paniğe kapıldı. Tatbikatın gerçekçi bir şekilde yapılabilmesi için oluşturulan bu ortam, sanki gerçek bir afet anı yaşanıyormuş gibi bir etki yarattı. Vatandaşlar, alandaki hareketlilik karşısında endişe yaşadı ancak tatbikatın kontrollü bir şekilde yürütülmesiyle herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı.
H.Nesibe Solak-Halil İbrahim Kara