MAKÜ ÇİFTLİĞİ FUARDA ÜRETİCİLERE REHBER OLDU

MAKÜ ÇİFTLİĞİ FUARDA ÜRETİCİLERE REHBER OLDU

Burdur ‘Teke Yöresi Uluslararası 8. Tarım ve Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’ devam ediyor. MAKÜ Çiftliği de fuarda standını açtı.

MAKÜ Çiftliği

Süt ve Ürünleri Teknolojisi UAM Müdürü Doktor Öğretim Üyesi İlhan Gün Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Çiftliği hakkında Çağdaş Gazetemize röportaj verdi. İlhan Gün konuşmasında;

“Üniversitemizin Batı Akdeniz kalkınma Ajansı Güdümlü proje desteğiyle ortaklaşa kurduğu bir işletme burası aslında bir kalkınma ajansı desteğiyle oluşturulmuş bir projenin ürünü. Tabi Burdur Bölgesi süt ve ürünleri açısından önemli bir potansiyele sahip olduğu için bizim de üniversite içerisinde bir küçük çaplı, kapasitesi çok büyük olmayan işletme haline getirip hem Burdur’daki üreticilerin ya da bu bölgeye yakın firmaların AR-GE çalışmalarını yürütebilecek bir laboratuvar ve işletme hem de eğitim açısından öğrencilerimizin eğitim alabileceği pratik bilgilerini uygulayabileceği ve aynı zaman yeni ürünler geliştirebileceği bir mekan yarattık aslında.

Bu süt ürünleriyle ilgili çalışmalarda temel hedef buradaki firmalara alternatif ürünleri, küçük kapasiteli işletme bazında başlayıp onlara reçetelerini verip daha sonra onların yöresel, ulusal bazda Pazar ağlarında bu ürünleri daha farklı kitlelere taşımalarını destek olmak. Temel hedefler bunlar ama bizim üniversitede yüksek lisans, doktora düzeyinde eğitim alan arkadaşlarımızın da aynı zamanda projelerinin üretildiği, analizlerinin yapıldığı hem üretim alanında işletmeye hem de bir AR-GE  laboratuvarına sahibiz toplam 4,5 milyon bütçeyle başladık bu işe ama yaklaşık 7-8 milyona mail olan bir yedi yılda değişen bir rakam var bunun da tabi temel sebebi piyasaların Euroların artması. Çok farklı sebepler var.

Biz Burdur’da Burdur firmalarının üretmediği ürünleri de baz alarak, Burdur halkına bunları sunuyoruz. İçme sütü bunlardan bir tanesi. Piyasada içme sütleri var ama Burdur’un kendi içme sütü yok. Burdur’da kaymak üretimi, yerel anlamda bir iki firmada var, hatta büyük bir ağla tüm Türkiye bazında kalmak üretilen kaymakları pazarlayan firmada var ama biz de burda özellikle manda yetiştiriciliğinde önemli, manda kaymağını öne çıkararak, manda sütü ürünlerini piyasaya sunduk. Bu bölgede başka bir yerde yok.

SOGEP projesi oldu yine üniversitenin. Burada da İl Özel İdaresi küçükbaş Hayvan Yetiştiriciler Birliği, Tarım İl Müdürlüğü ve Üniversitemizin ortaklaşa kurduğu bir proje. Bu projede de Küçükbaş hayvan yetiştiricileri, keçi üreticilerini, yetiştiricilerini bir araya toplayıp sütlerini kendimiz işletmede değerlendirdik ve Burdur keçi sütü, deri peynir, deri tulum peynirini geliştirdik geçen sene lansman geçen sene de onu lanse ettik. Bu tarz da ürün gelişmelerine yönelik çalışmalar sürüyor.” Açıklamada bulundu.

Hale Pak