BAKA VE TEFENNİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLE 'TARIM PİLOTLARI' YETİŞTİRİLDİ

BAKA VE TEFENNİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLE 'TARIM PİLOTLARI' YETİŞTİRİLDİ

BAKA- Tefenni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliğinde ‘Tarım Pilotları’ Yetiştirildi

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 2023 Teknik Destek Programı kapsamında desteklediği Burdur Tefenni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Tefenni Tarım Pilotları’ Projesi tamamlandı. İHA-1 pilotluk sertifikasyonu ile pilotaj ehliyeti almaya hak kazanan 19 kursiyer, bitki koruma ürünleri uygulamaları,  tarımsal gübrelemelerden granül gübreleme, sıvı gübreleme, tohum atma ve seralarda gölge tozu uygulamalarını Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA) ile yapacak.

Tefenni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün BAKA desteğiyle uyguladığı proje kapsamında eğitimler, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma Merkezi öğretim görevlileri tarafından verildi.  Eğitimler, Sivil Hava Ulaştırma Genel Müdürlüğü'nün İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatında yer alan İHA-1 pilotluk eğitimine yönelik teorik ve uygulamalı eğitim müfredatına göre verildi.

Tarımsal üretimde; zirai hazneli insansız hava araçlarının pestisit ve gübreleme, tohum ekimi, sürü yönetimi, seralarda gölge tozu ile uzaktan algılama ile hassas tarım gibi uygulamalarda kullanılması ile etkili sonuçlar alınması bekleniyor. ZİHA’lar ayrıca, tarımda hastalık ve zararlı tespiti, yabancı ot tespiti, verim tahmini, bitki streslerinin belirlenmesi, ürün gelişiminin takibi, bitki türleri ayırma, tohum ekimi, fenolojik özelliklerin belirlenmesi, su yönetimi uygulamaları, sürü yönetimi gibi birçok konuda yarar sağlayacak.

BAKA/BÜLTEN