YAŞAMLARI BÖCEKLERE BAĞLI

YAŞAMLARI BÖCEKLERE BAĞLI

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Yaban Hayvanları Koruma, Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle Dünya Göçmen Kuşlar dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Burdur Gölhisar Gölü’nde “Gölhisar’da Göçmen Kuşlar” teması altında düzenlenen etkinliğe, 6. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz, Burdur Şube Müdürlüğü'nün teknik personelleri, Gölhisar DKMP Şefliği, kuş gözlemcisi Mustafa Erturhan ve MAKÜ öğrencileri katıldı.

  

Merkezin Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Özdemir, her yıl farklı temalarla kutlanan Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nün bu yılki temasının “Böcekleri Koru, Kuşlar yaşasın” olduğunu belirtti. Ayrıca Özdemir kuşların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için böceklere bağımlı bir hayat yaşadıklarını dolayısıyla, böcekler ile kuşlar arasındaki ilişkinin güçlü olduğunu dile getirdi.  

6. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz, böceklerin göçmen kuşlar için gerekli enerjiyi sağladığını, protein açısından yüksek enerjili bu besin kaynaklarının göçmen kuşlar için büyük önem arz ettiğini belirtti. Son yıllarda böcek populasyonunun kaybının, kuşların hayatta kalmasını tehdit ettiğini vurguladı.

  

Etkinliğe katılan Veteriner Fakültesi ve Biyoloji Bölümü öğrencileri, ilk olarak Gölhisar Gölünü ziyaret ederek burada delice doğan ve leylek gibi göçmen türler başta olmak üzere  boz kaz , bahri, kızıl tilkli, sakar meke, büyük ak balıkçıl, gri balıkçıl, saz delicesi türleri de yakından gözlemleme şansını buldular. Ardından Kibyra Antik kenti ile devam edilen etkinlikte rehber eşliğinde hem kent gezisi hem de alanda bulunan kuşlar gözlemlendi. Programın son aşamasında ise etkinliğe katılan Veteriner Fakültesi ve Biyoloji Bölümü öğrencileri, ilçede bulunan Kibyra mesire alanına geçerek burada bulunan yaban hayvanlarını ziyaret ettiler.

  

MAKÜ KİMER BÜLTEN