Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA FUAR HEYECANI BAŞLADI

BURDUR'DA FUAR HEYECANI BAŞLADI

Burdur’da bu yıl 9’uncusu düzenlenen tarım fuarı açıldı

Burdur Teke Yöresi Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı bugün açıldı.

Burdur Uzay Çatı çok amaçlı Pazar yerinde gerçekleşen açılış töreni Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmaları ile devam etti.

BAŞKAN KUBİLAY: “BURDUR GÜNLÜK BİN TONUN ÜZERİNDE SÜT VERİMİYLE TÜRKİYE’DE 10 İLİN ÜZERİNDE YER ALMAKTADIR”

Açılışta ilk konuşan Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay Burdur’da tarım yapmanın çok zor olduğuna, ilin ekonomisinin yüzde 40’nın süt üretimine dayalı hayvancılık faaliyetine ve bunu destekleyen bitkisel üretimden oluştuğuna değindi. Kubilay konuşmasında: “Burdur günlük bin tonun üzerinde süt verimiyle Türkiye’de 10 ilin üzerinde yer almaktadır.  Damızlık hayvan temininde tercih edilen Burdur’da yılda 10 bin damızlık hayvan satışı yapılmaktadır. Ülkemiz ve Burdur Çiftçisi zor günler geçirmektedir. İlimizde yaklaşık iki aylık yağmur yağmaması nedeniyle mahsuller kurumaktadır. Yüksek girdi maliyetleriyle ekim yapan çiftçilerimiz harmanda eli boş karnı aç kalacaktır.” İfadelerine yer verdi.

BAŞKAN GÜNDÜZALP: “BURDUR, GIDA ÜRETİM ŞEHRİ OLMAYI FAZLASIYLA HAK EDİYOR”

Törende konuşan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Ülkemizde yıllardır artan ve şehirlileşen toplumun, özellikle tarımsal üretimin dışında bir yaşam kurmasının bedeli, bugün ağır bir şekilde ödendiğini, Köyler boşalırken şehirlerde artan nüfus, çarpık kentleşme, imar sorunları, işsizlik, toplumsal ve ekonomik problemleri beraberinde getirdiğine vurgu yaptı. Başkan Gündüzalp:

“Tarım ve hayvancılığın en büyük sıkıntısı haline gelen şehirlere göç, kuraklık ve artan maliyetlerin sonucunu en net gördüğümüz şehirlerden birisi ne yazık ki Burdur. Şehrimizde büyükbaş hayvan varlığımız son 12 yılın en düşük seviyesine ulaşırken, küçükbaş hayvan varlığımız 40 yılda 626 Bin’den 355 Bin’e düştü. Teke Yöresi kültür başkenti olarak adlandırılan, fuara da ismini veren tekelerimizi ne yazık ki tek tek kaybediyoruz. Burdur’umuzda özellikle küçükbaş hayvancılığın sorumluluğunu Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’mize bırakmadan hep birlikte yeniden canlandırmamız gerekmektedir.

Nakliye ve komisyon maliyetleri nedeniyle, tarladan çıkan ürünler satış alanına gelene kadar orantısızca artıyor. Bu durum karşısında, Burdur’umuzda tarımsal ürün çeşitliliğini artırmalı, mümkün olduğunca kendi ihtiyaçlarını karşılayan şehir pozisyonunda olmalıyız. Ayrıca yıllardır söylediğimiz az su tüketen ürünlere yönelmeli, büyükbaş hayvan varlığımızı sabit tutup, süt verimini artırmalı, küçükbaş hayvan varlığımızı artıracak uygulamalara yönelmeliyiz.

Tarım ve hayvancılık kenti olmakla övünmemize rağmen, gençlerimizi tarım ve hayvancılık sektörüne yönlendirecek ve profesyonelleştirecek Tarım ve Hayvancılığa dayalı Meslek Liselerinin artmasını sağlamalıyız. Bu konuda tüm kurumlarımızla Milli Eğitim Bakanlığımıza talebimizi ileterek sonuç almamız gerekir.

Burdur, Gıda Üretim şehri olmayı fazlasıyla hak ediyor. Tarım ve hayvancılık sektörünün önemli kollarından olan yem fabrikaları, soğuk hava depoları, deri sanayi tesisleri, un ve makarna fabrikaları ile tahıl depoları gibi sektörlerin, Burdur’da varlığını sağlayarak, tarım ve hayvancılığın bütün alanlarına hakim olmalıyız. Bunun için de şehrimizde, Tarım ve Hayvancılığa dayalı İhtisas OSB kurulması sağlanmalı, tarımsal üretim tesislerine önem verilmelidir. Mevcutta üretim tesisi bulunan kooperatiflerimizin üretim ve pazar alanlarını yerel bürokrasinin de desteğiyle genişletmeli, emeğin payı kooperatiflerimiz aracılığıyla köylülerimize de dağıtılmalı, kazançları artırılmalıdır. Yerel ekonomiyi de canlandıracak, süt ve süt ürünleri fabrikası ortaklığı oluşturularak, Burdur’un sütü Burdur’da işlenip şehir ekonomisine katkı sağlanmalıdır.

Kurak geçen kış dönemi nedeniyle Burdur’da tahıl üretimimizin büyük oranda düşeceği ortadadır. Buna karşı üreticilerimiz kuraklık desteği ve Ziraat Bankasına olan tarım kredilerinde erteleme talep etmektelerdir. Buradan onların da sesi olmak isteriz.” Dedi.

BAŞKAN KEYİK: “BU YILKİ FUARIN TARIM VE HAYVANCILIKTA ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN BİR AYNA OLACAĞINA, ÇİFTÇİLERİMİZİN KISA VE ORTA VADELİ PLANLARINDA DA KİLOMETRE TAŞI GÖREVİNİ ÜSTLENECEĞİNE İNANIYORUZ”

Açılış Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik’in konuşması ile devam etti. Tarım ve hayvancılık fuarları ziraat sektörünün gelişimini teşvik eden ve sürdürülebilirliğe dikkat çeken etkinlikler olduğunu, Bu fuarlar; çiftçiler, tarım işletmeleri, hayvancılık sektörü paydaşları ile profesyonelleri ve teknoloji sağlayıcıları için bir araya gelme fırsatı sunduğuna değinerek:

“İlimizde süreklilik kazandırdığımız tarım, hayvancılık ve yem teknolojileri fuarımız en başta ziraat sektörünün tüm bileşenlere hitap edecektir. Marka olmuş firmalar için ticari ürünlerini sergileyecekleri bir fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tarım makinelerinin üretim ve pazarlamasını yapan işletmelerimiz, hayvancılık alanındaki araç ve gereçlerin ticaretini yapan firmalarımızın yanı sıra ticari amaçla tanıtım ve satış yapmak isteyen işletme ve girişimcilerimiz fuarda alıcı, tüketici ve köylülerimizle bir araya gelecekler. İmalat sanayisindeki çeşitli sektörlerimiz, bölgesel farklarımızı, iç pazarımızı ve teknolojinin getirdiği yenilikleri kapsayıcı bir şekilde hedefine ulaştıracağına inanıyorum. İlimiz fuar vesilesiyle dinamiklerini güncelleyecektir.

Bu yılki fuarın tarım ve hayvancılıkta üreticilerimiz için bir ayna olacağına, çiftçilerimizin kısa ve orta vadeli planlarında da kilometre taşı görevini üstleneceğine inanıyoruz. 

Fuarımız; verimliliğin artırılması, yenilikçiliğin yaygınlaştırılması, marka tanınırlığını artırmak, koordinasyon, girişimcilik, e-ticaret, kooperatifçilik, eko turizm, stratejik pazarlar, firma ve kurumların imajının güçlenmesi, uzmanlaşma, geniş bir hedef kitleye tek seferde ulaşmak, rekabet gücünün artırılması, üretimde çeşitlilik, güdümlü projeler, lojistik, üretim altyapılarının güçlendirilmesi, müşteri portföyünün genişletilmesi, pazar payını artırmak, alternatif pazarlar, alternatif enerji, sorumluluk, proje kültürü ve sürdürülebilirliğin geniş tabanlara yayılması, tarım ve yatırım sahalarına yön gösterilmesi için anahtar görevi görmektedir.” Şeklinde konuştu.

BAŞKAN BAYRAKTAR: “DÜNYADA MODASI GEÇMEYEN TEK SEKTÖR, TARIM SEKTÖRÜDÜR”

Törene katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar burada yaptığı konuşmada:

“Bu fuarları çok önemsiyoruz. Yapılan tüm fuarları da destekliyoruz. Odalarımız yaklaşık olarak bugüne kadar bir milyonun üzerinde çiftçimizi fuarlara götürdüler. Bilgi çok önemli, tarım sektöründe anahtar kelime verimlilik. Bunu yakalayamayan ülkelerin, üretimini sürdürülebilir kılması ve dünyayla rekabet edebilmesi mümkün değil. Bu anahtar kelimeye hizmet anlamında bütün çiftçilerimizi doğru bilgiyle enforme edilmesi gerekiyor. Yeni teknolojilerle buluşması gerekiyor. Bunu sağlayamazsak, ne yaparsak yapalım, bu sektörde hedeflere ulaşma şansımız yok. İşte bu yüzden bu fuarları çok önemsiyoruz.

Burdur Belediye Başkanımızla bir projemiz var. Ata Tohumu Projesi. Belediyelerimizle de projeler yapıyoruz. Önemsiyoruz. Dünyada modası geçmeyen tek sektör, Tarım sektörüdür. Her şeyin modası geçer fakat tarımın modası geçmez. Her şeyi ertelersiniz fakat gıdayı erteleme şansınız yok. Gıdayı erteleyemeyeceğinize göre en stratejik sektörlerin başında geliyor tarım sektörü.” Sözlerine yer verdi.

REKTÖR DALGAR: "BİZ ÜNİVERSİTE OLARAK BURDUR’UN 180 KÖYÜNE ÇİFTÇİLERİMİZE EĞİTİM VERDİK"

 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar Üniversitenin ilk 5 üniversite içerisinde yer alarak 5 yıldır hayvancılık alanında çok sayıda proje yürüttüklerinin altını çizdi. Rektör Dalgar üniversitenin embriyo transferinden bahsederek bu merkezin sadece Türkiye’de iki kuruluşta olduğunu sözlerine ekleyerek: “ biz üniversite olarak Burdur’un 180 köyüne çiftçilerimize eğitim verdik.  Buzağı ölümlerine bu eğitimler sayesinde önüne geçildi. Ancak köylerde tarım ve hayvancılıkla uğraşanların yaş ortalamasını hepimiz biliyoruz. gençlerimiz bu işe ilgi göstermiyorlar. Çünkü sosyal statü, yaşam koşulları birçok nedeni var. Bu noktada da iş gücü söz konusu. Siyasi tartışmalardan bağımsız olarak söylemek isterim ki, Suriyeli ve Afganlar Türkiye’de şuan Tarım ve hayvancılığın temel iş gücünü oluşturmuş durumda.  Biz bu açığı teknolojiyi kullanarak kapatabiliriz.” dedi.

BAŞKAN ERCENGİZ: “BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞI STOKUMUZDA ÖNEMLİ BİR AZALMA YAŞIYORUZ”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz yaptığı konuşmada:

 “Bu yıl fuarımızın başka bir anlamı var bizim açımızdan. Benden önceki konuşmacıların suya yaptığı vurguya bir vurgu da ben yaparak suyun ne kadar kıymetli olduğunu, bundan sonra ki süreçte tarım teknolojilerinde suyu daha az kullanan, suyu daha az tarımın içerisinde kullanarak daha fazla verimi sağlayan teknolojilerin ve tarım yöntemlerinin bu fuarda öne çıkacağını hissediyorum. Bu konuda da yol almamız gerektiğine inanıyorum. Teke yöresinin başkentindeyiz. Son yıllara baktığımızda biraz önce borsa başkanımızın ifade ettiği şekliyle, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı stokumuzda önemli bir azalma yaşıyoruz. Birçok nedeni var. Çıkış yolunun yine köylüyle yine çiftçiyle yine üreticiyle ama akılla bilimle olacağını hepimiz bilmek zorundayız. Köylerimiz boşalıyor. Size çarpıcı bir istatistikten bahsetmek isterim. Burdur’da 2014 yılında göreve başlamıştım. İl nüfusu iki yüz elli bin küsur. Bugün il nüfusu iki yüz yetmiş yedi bin küsur. Artan maliyetlere bağlı olarak insanlarımız, vatandaşlarımız hayvancılıktan, tarımdan vazgeçiyor. Bu bizim için çok büyük bir riski beraberinde getiriyor.” Sözlerini kaydetti.

VALİ ÖKSÜZ: “BÖLGEMİZ ÖZELİNDE ÜRETİCİMİZİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK EKİPMAN, TEKNOLOJİ VE İŞLEVSEL ÜRÜNLERİN SERGİLENECEĞİ FUARIMIZ BU DOĞRULTUDA SÜRDÜRÜLEBİLİR VERİMLİLİK İLKESİYLE TERTİP EDİLMEKTEDİR”

Son olarak törende konuşan Burdur Valisi Türker Öksüz: “Yeni teknolojiler ve gelişmelerin sergilendiği fuar organizasyonları, İlimizin tarımsal potansiyelinin daha yukarılara taşınmasını sağlarken, aynı zamanda üreticilerimize ve çiftçilerimize de önemli fırsatlar sunmaktadır.

Bu vesileyle fuarın bütün paydaşlara, emektar çiftçilerimize, tüm üreticilere, işletmelere hayırlı olmasını diliyorum. Şehrimize ve sektöre önemli ekonomik katkılar sunacağına yürekten inandığımı belirtmek istiyorum.

Günlük 1000 tona yaklaşan kaliteli süt üretimi, 195 bin büyükbaş - 365 bin küçükbaş hayvan varlığı, ülke genelinde 1. sırada yer aldığımız rezene, anason ve çörekotu üretimi, 4. sırada yer aldığımız örtü altı domates üretimi, Coğrafi İşareti Alınan 14 Ürünü, İnsuyu Fasülyesi, Mantar, Haş Haş, Şeker Pancarı, Ceviz, Melli İnciri, Gül, Lavanta ve sayamadığımız bir çok bitkisel üretimle dikkat çeken, öne çıkan Burdur, tarımsal üretim sürecini ve çiftçiyi doğru kanalla teknolojiye entegre etmeyi başarmış önemli bir Tarım ve Hayvancılık şehridir.

Hızla artan Dünya nüfusuna karşılık olarak, tüm alanlarda olduğu gibi Teknolojinin doğru kullanımıyla birlikte tarım ve hayvancılık sektöründe de üretimin ve verimin yıl yıl artmaya devam ettiği bir gerçektir. Bölgemiz özelinde üreticimizin ihtiyaçlarını karşılayacak ekipman, teknoloji ve işlevsel ürünlerin sergileneceği fuarımız bu doğrultuda sürdürülebilir verimlilik ilkesiyle tertip edilmektedir.

Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen fuarımız, tarım ve hayvancılık alanındaki yeni nesil teknolojilerden haberdar olmanın yanında üreterek büyümeyi şiar edinen, üretimini gün gün artırmaya çabalayan çalışkan Burdurlu çiftçilerimize katkı sunmaya devam edecektir.

Yaşamın her alanında el emeğinden otomasyona geçişin gerçekleştiği yeni bir çağa tanıklık ediyoruz.  Varoluşumuzun temel taşı olan beslenme kültürümüzün bu süreç içerisinde evrilmesi, özellikle tarım ve hayvancılık alanında iyi niyetli müdahalelere olan ihtiyacımızı arttırıyor.

Ata yadigarı sağlıklı tarım ürünlerinin yeni teknolojilere intibakını sağlayabilmek, hem mali olarak üreticimizin yüzünü güldürecek hem de artan küresel popülasyonun gereksinim duyduğu besin kaynaklarını daha ucuz ve bereketli temin etme fırsatı verecektir.

Dünya, sakinlerinin gıda talebini karşılarken var olan kaynaklarını maalesef tüketiyor. Bu alışveriş döngüsünde her iki tarafın da kazançlı çıkmasının yolu insan aklının bayraktarlığını yapan teknolojinin doğru kullanımından geçmektedir.

Geleneksel tarımın en kıymetli mirası olan sağlıklı ürünleri, teknolojinin etkin kullanımıyla bolluk ve bereketle üretebilmek ve ihtiyacımız olanı ikmal ederken doğanın hassas dengesini koruyabilmek temel düsturumuz olmalıdır.

Bizler tarımda teknoloji mucizesinin harikalarını en ücra köyümüze kadar, ekip dikmekle geçimini temin eden çiftçilerimizden, küresel çaplı tarım işletmelerimize kadar ulaştırma gayreti gösteriyoruz. Dün olduğu gibi bugün de nitelikli ve sürdürülebilir tarım hedefimizi gerçekleştirmek için üzerimize düşeni yapmaya edeceğiz.

Bu doğrultuda İl Özel İdaremiz ve Tarım Orman İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan projelerle İlimizde bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve Çiftçilerimizin desteklenmesi amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Zeytin ve Çilek Üretimine yönelik hazırladığımız projeler kapsamında İl Özel İdaremiz tarafından hibe destekli fidan dağıtımı yaptık.  Ayrıca “küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde yaşam koşullarının iyileştirilmesi” ve “hayvan refahının artırılmasına” yönelik proje çalışmalarımız devam ediyor.

İlimizde bu alanda işini çok iyi yapan işletmelerimiz, üreticilerimiz ve örnek bir örgütlü yapımız var. Bu yapı bölgemiz dışından temin etmekte olduğu bazı ürün ya da teknolojiyi bu fuar sayesinde daha yakınından temin edebileceğini de görmüş olacaktır.

Bu durum hem fuara stant açan firmalarımız hem de nitelikli faydalanıcı olarak fuar ziyareti yapanları ve çiftçilerimize önemli katkı sağlayacaktır.

Sürdürülebilir bir fuar için Burdur’daki en önemli sektörlerin başında, Tarım ve Hayvancılık sektörünün geldiği de bir gerçektir.

Bu duygularla sözlerimi nihayete erdirirken, geçtiğimiz yıl Isparta, Antalya, Denizli, Uşak, Muğla ve diğer illerimizden gelen konuklarımızla birlikte 85 bin katılımcıyı ağırlayan Fuarımızda, bu yıl daha fazla ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz.

İnanıyoruz ki İlimize yakışır, ilginin, katılımın yoğun olduğu, programa alınan çeşitli aktivitelerle renkli bir atmosfer içinde ve sektörün sorunlarının da dile getirilerek, çözümler üretildiği bütün kesimlerin memnun kaldığı bir fuar sürecini hep birlikte tamamlarız.” Diyerek sözlerini tamamladı.

 

Fuarda düzenlenen ‘Tarımda Kadın Eli Bilgi Yarışması’’nda dereceye giren çiftçi kadınlara ödülleri verildi.

Son olarak açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, fuarı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

 

 

Hale Pak-Melisa Adınısever