Flaş Haber Yeni

 “TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK”

 “TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilk etapta 5 milyon lira destek vereceği  ‘Burdur İlindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Verimliliğinin Artırılmasına Yönelik Standardizasyon ve Belgelendirme Pilot Programı bilgilendirme toplantısı yapıldı.   11 Nisan 2023 Perşembe günü saat 09.30’da Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonu gerçekleştirildi. MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar toplantıda yaptığı konuşmada;

 “Biz üniversitede Adem hocamın önderliğinde 5-6 yıldır yaptığımız çalışmalarda belirli aşamaya geldi. Bunlar zaman zaman basın ile paylaşılıyor. İnşallah bu üniversite üretilmiş ve bütün fikri mülkiyet hakları, tescil hakları üniversite adına yapılmış bir projenin önce Burdur’da pilot olarak uygulanıp sonra tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılması yönünde bir strateji izleniyor. Tarım bakanlığında tarım bakanımız ile görüştüğümüzde ifadesi şu olmuştu hatırlıyorum. Demişti ki ‘Önce bunu Burdur’da uygulayalım. Bir bakalım sonra tüm ülkeye yaygınlaştıralım.  Hayvancılığı kurtaracak bu iş’ ifadesini hatırlıyorum. Dolayısı ile bu belgelendirme sistemi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin yaklaşık 3 yıl süren tabii belirlemiş olduğumuz kriterleri biz haçalar kafa kafaya verip kafamıza göre oluşturmadık. Sektör ile Tarım Bakanlığı’nın bürokratları ile geniş katılımlı çalıştaylar yaptık. Defalarca Türkak’a gitti, geldi. (Türk Akreditasyon Kurumu) Uzmanlar ile defalarca toplantı yapmak durumunda kaldık. Onlar bizi uyardılar. Geliştirdik. Ve en sonunda artık ideal standartları yakaladık. Bir süt sığırcılığı işlemesinin taşıması gerek standartlar neler? Bunu da A, B, C sınıf çizdik. Bir de aday çiftlik diye işletmeleri sınıflandırdık. Bunun örneği Türkiye’de yok.” sözlerine yer verdi.

 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin (MAKÜ)  program sahibi olarak akredite olduğunu sözlerine ekleyen MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dalgar; “Bu şu anlama geliyor; bu kriterleri, bu belgelendirme sitemini her hangi bir başka bir kuruluş örneğin Kars’taki bir üniversite, borsa, damızlık birliği, bir kooperatif biz bu işi yapacağız dediği zaman Burdur’daki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden yetki almak zorundalar. Yani program sahibi olmak, akredite olmak bu anlama geliyor. Yani bu işin patentini üniversite olarak almış olduk. İnşallah bu projenin sonunda bölgemizdeki süt sığırcılığı işletmelerinin belgelendirilmesi, desteklenmesi ve hepsinin A sınıfı işletmeye doğru taşınması ile birlikte biz buradaki sonuçları rapor edeceğiz. Bakanlığımıza sunacağız. Bakanlığımızda buradaki elde edilen sonuçlara göre diğer illere, ülke geneline yaygınlaştırmayı hedefliyor.” dedi.

Halil İbrahim Kara - Hale Pak 

Burdur İl Tarım Müdürü Mehmet Tuğrul2un konuşması için TIKLAYINIZ