Flaş Haber Yeni

TÜKETİM BİLİNCİ

TÜKETİM BİLİNCİ

İnsan, toplum içerisinde yaşayan, sosyal, sorumlu, akıllı ve şuurlu bir varlıktır. Yeryüzünü imar etme sorumluluğu olan, en değerli gözde varlık olarak yaratılan insana, Allah (c.c.) sayamayacağı kadar çok nimetler ihsan etmiştir. Ancak bu nimetleri kullanırken iktisatlı olmayı emretmiştir.

İslam’ın emri iktisattır. İktisat; tüketim ve harcamada itidal üzere olmak, lüzumundan fazla ve noksan harcamaktan kaçınmaktır. İsrafın mukabili olan iktisat, mü’minlerin bâriz vasıflarından birisidir. [2]Allah Teala şöyle buyurdu:

’’Onlar ki, (Rahman’ın has kulları) harcadıklarında ne israf ne de cimrilik ederler; ikisi arasında orta bir yol tutarlar.’’

İnsan, elindeki her türlü imkânı meşruiyet sınırları içinde kullanmakla sorumludur.

Tüketim, insanın ihtiyaçlarını mal ve hizmetlerin faydasından yararlanarak karşılamasıdır. Tüketim hususunda İslam’ın getirdiği esaslar şunlardır:

1. Tüketimi İhtiyaca Göre Yapmak

2. Üretim ve Tüketimde Helal Haram Sınırına Dikkat Etmek

3. Başkasının Rızkına Göz Dikmemek Kanaatkar Olmak:

4. Gösteriş, Kibir Amaçlı Tüketimden Sakınmak

5. Cimrilikten Sakınmak, Cömert Olmak

Rabbimizin bizlere lütfettiği bütün nimetleri O’nun koymuş olduğu ölçüler doğrultusunda ve O’nun rızası için kullanılmalıyız. Nimetler bize emanet olup, sorumsuzca, ölçüsüzce, bencillik ve hırsla tüketilmemelidir. Nimetlerin ölçüsüzce kullanımı israf olur. İsraf, Rabbimizin yasakladığı, Müslüman’a yakışmayan davranıştır. Bize verilen her nimetten mutlaka hesaba çekileceğimiz unutulmamalıdır. İslam dininin tüketim ahlakı ile ilgili getirdiği ilkelere uyulmalıdır. Tüketimi ihtiyaca göre yapmak, üretim ve tüketimde helal haram sınırına dikkat etmek, başkasının rızkına göz dikmemek kanaatkâr olmak, gösteriş, kibir amaçlı tüketimden sakınmak, cimrilikten sakınmak, cömert olmak, mal ve serveti israf etmemek müminin hayatında dikkat etmesi gereken ilkelerdir.

Rabbimiz malımızı ve hayatımızı bereketli eylesin, rızası doğrultusunda bir hayat sürmeyi nasip eylesin. Burdur İl Müftülüğü