SARIMSAK VE KEKİK DOĞAL ANTİBİYOTİK MİDİR?

SARIMSAK VE KEKİK DOĞAL ANTİBİYOTİK MİDİR?

Sağlık Bakanlığı Burdur İl Sağlık Müdürlüğü “Antibiyotikler, aşılar ve enfeksiyonlardan korunmada merak ettiklerimiz.” konulu düzenlediği toplantıda halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen ‘Sarımsak’ ile özellikle pandemi döneminde sıklıkla kullanılan kekik doğal antibiyotik olup olmadığını sorduk.  Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sergi ve Konferans Salonu’nda 30 Kasım 2023 Perşembe günü saat 15.00- 17.00’da düzenlenen toplantıya görüntülü cep telefonundan katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları B. D. Öğretim üyesi Prof. Dr. Ateş Kara:  “Sarımsağın içerisinde hem antiviral hem  gerçekten bakteri ajanlar vardır. Ama burada ince noktamız var. Mesela  hepimizin bildiği gibi penisilinin aslında  kökeni küflü peynir.  Küflü peynirin içerisinde de penisilin vardır. Penisilini  bir dozunu alabilmek için aşağı yukarı yememiz gerek oran 500 kilogram. Veya sarımsağı da antibiyotik, antiviral olarak etki edebilmesi için almamız gereken miktar aşağı yukarı  100-150 kilolar gibi.  Yani böyle miktarlarda almamız gerekiyor. O bakımdan genel anlamda baktığımız zaman düzenli sarımsak tüketimi  

yemeklere katılıyor olması da bir avantaj mıdır? Evet avantajdır. Ama bunu tedavi etmek, korunma amaçlı kullanıyoruz. Yeterli  faydayı sağlıyoruz demek çok uygun olmuyor. Mikra olarak evet içlerinde etkili maddeler v ardır. Ama bu etkili maddeler o düzeylerde açıkçası bulunmuyor. Açıkçası nasıl özünü çıkarttığını, miktarını biliyor olmamız gerekiyor. Ancak o şekilde kullanılabilir.” dedi.

Kekik içinde konuşan Prof. Dr. Kara; “Yemeklere katalım, ama bunu tedavi ajanı gibi düşünmeyelim.” sözlerinin altını çizdi.

Halil İbrahim Kara-H.Nesibe Solak