Flaş Haber Yeni

ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLEBİLİR?

ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLEBİLİR?

ORUÇ

Bir Ayet

"Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara, 2/184)

Bir Hadis

Ebû Hüreyreden r.a) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: Nice oruçu vardır ki oruçtan nasibi sadece (aç) susuz kalmaktır. Geceyi ibadetle geçiren nice kişi vardır ki kıyamdan nasibi uykusuz kalmaktır" Tbn Mâce, Siyâm, 21)

Bir Dua

"Allahım! Senden dünya ve ahirette afiyet dilerim. Allahım! Senden dinim, dünyam, aile fertlerim ve malım hakkında af ve afiyet dilerim. Allahım! Ayıplarımı ört, korkularımdan emin kıl" (Ebu Dâvûd, Edeb, 110; İbn Mâce, Dua, 14)

Bir Fetva

Oruç Fidyesi Kimlere Verilebilir? 

Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekatını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usül (üst soy) ve furûuna (alt soy) veremez. Usul, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; furu ise, çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.

Yine, bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi, hanımı da kocasına bunları veremez.

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir. (Zeylai, Tebyîn, I, 301)

BURDUR İL MÜFTÜLÜĞÜ