ORUÇ

ORUÇ

ORUÇ

Bir Ayet

            "Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır." (Bakara, 2/183)

Bir Hadis

            Zeyd b. Halid el-Cuheni’den (ra) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: "Bir oruçluya iftar veren iftar verdiği kişinin sevabı kadar daha sevap elde eder." (Tirmizi, Savm, 82)

Bir Dua

            "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum. Senin rızkınla orucumu açıyorum." (Ebu Dâvid, Savm, 22)

Bir Fetva

            Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir?

            İslam'a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müs- lüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve akil-baliğ olması gerekir. (Kâsâni, Bedâr, II, 87)

            İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı halde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. (Geniş bilgi için bkz. 518 ve 520 nolu fetvalar)

            İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte, ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadar ki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir. (Ebu Dâvûd, Salât, 26)

            BURDUR İL MÜFTÜLÜĞÜ