KIRŞEHİR DE 7. DÜZENLENEN KARACAKURT YÖRÜK TÜKMEN TOYU ŞENLİKLERİ YAPILDI

Ozanalar diyarı Kırşehir, 7. Karacakurt Türkmen Toyu’na ev sahipliği yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kırşehir Valiliği'nin katkılarıyla, Karacakurt Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen 7. Geleneksel Karacakurt Türkmen Şöleni, 28 Haziran'da başladı. Burdur dahil Türkiye'nin dört bir yanından gelen Yörük ve Türkmenler şehir turu yaptı. 29 Haziran 2025 Pazar günü Kırşehir Askerlik Şubesi önünden kortej yürüyüşü ile başlayan şenlikler, Kırşehir Ahi Stadyumu'nda son buldu.
Bu yıl 7’incisi düzenlenen Karakurt Türkmen Toyu şenliklerine Burdur ve yöremizi temsilen Teke Yöresi Sarıkeçili Yörük Türkmen Derneği Başkanı Havvali Özdemir Şahin ile birlikte 25 kişi katılarak kültürümüzün tanıttılar.
COŞKULU AÇILIŞ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLER
Fısıltı Haberleri internet gazetesinden alınan bilgilere göre: İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, protokol konuşmalarıyla devam etti. Türkiye'nin dört bir yanından gelen Yörük ve Türkmenlerin birbirlerine hediye takdim etmeleri, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Halk ozanlarının atışmaları ilgiyle izlenirken, Egeli küçük efe Fırat Çakır'ın efe oyunları büyük beğeni topladı. Köstek kesme töreninin ardından öğle yemeği ikramı yapıldı.
Programın ilerleyen saatlerinde Gaziantep Halk Oyunları Gösterisi, Avrasya Basın Yayın Birliği halk oyunları gösterisi, Kahraman Türk Kadınları gösterisi, Kırşehir Abdallar Topluluğu gösterisi, yöresel oyunlar ve Türk Halk müziği konseri sahne aldı.
DERNEKLER VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI BULUŞTU
Karacakurt Köyleri Türkmen Dernek Başkanı Serdar Güneş ve eşi emekli hemşire Dernek Kadın Kolları Başkanı Esma Öztürk Güneş'in yönetim kurulu üyeleriyle birlikte organize ettiği etkinliğe Türkiye'nin dört bir yanından büyük katılım oldu.
Gaziantep Nizip Barak Türkmenleri Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan yetmiş kişilik bir Barak Türkmen grubuyla yer alırken, İç Anadolu Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali İhsan Akkaya, Manisa Turgutlu Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ayşe Demir, Konya Selçuklu Yörük Türkmen Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdil Ateş ve yirmi kişilik bir Yörük Türkmen grubu, Balıkesir Yörük Türkmen Federasyonu, Burdur Yörükleri Kültür ve Araştırma ve Yaşatma Derneği, Turan Teşkilatı, Teke Yöresi Sarıkeçili Yörük Türkmen Derneği, Çepni Dernekleri Federasyonu Recep Genç, Dulkadiroğulları Derneği gibi yüzün üzerinde sivil toplum kuruluşu etkinlikte stant açarak tanıtım yaptı.
PROTOKOLÜN İLGİSİ VE ÜNLÜ SİMALARIN KATILIMI
Program kapsamında Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek de etkinliğe katılarak stantları gezdi ve katılımcılarla sohbet etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşat Zorlu, AK Parti Kırşehir İl Başkanı Seher Ünsal, Türk Dünyası Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu gibi birçok ünlü isim de toyda yer aldı.
YÖRÜKLER VE OZANLAR DİYARI
Yörükler, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden ve geleneksel olarak konar-göçer bir yaşam süren Türk boylarını ifade eder. Özellikle Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmışlardır. Yörükler, zengin kültürel mirasları, giyim tarzları, halk oyunları, müzikleri ve el sanatlarıyla Türk kültürüne önemli katkılarda bulunmuşlardır. Kendi içlerinde farklı obalara ve kollara ayrılan Yörükler, günümüzde büyük ölçüde yerleşik hayata geçmiş olsalar da, dernekler ve federasyonlar aracılığıyla kültürlerini yaşatma ve gelecek nesillere aktarma çabasındadırlar. Ozanlar Diyarı olarak bilinen Kırşehir, Türk halk müziği ve âşıklık geleneği açısından önemli bir merkezdir. Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş gibi büyük halk ozanlarını yetiştirmiş olan Kırşehir, sazın ve sözün ustalarının yetiştiği bir coğrafya olarak bilinir. Halk ozanları, şiirleri, türküleri ve atışmalarıyla toplumun vicdanı olmuş, geleneksel değerleri ve toplumsal olayları sanatsal bir dille işlemişlerdir. Kırşehir'in bu unvanı, şehirdeki müzik ve âşıklık geleneğinin köklü geçmişine ve zenginliğine işaret etmektedir.
Bu tür toy ve şölenler, Yörük ve Türkmen kültürünün yaşatılması, nesiller arası aktarımın sağlanması ve farklı bölgelerdeki toplulukların bir araya gelerek dayanışma içinde olmaları açısından büyük önem taşımaktadır.
Haber Merkezi