Flaş Haber Yeni

İNSANLARIN ARASINI DÜZELTMEK

İNSANLARIN ARASINI DÜZELTMEK

İNSANLARIN ARASINI DÜZELTMEK

Bir Ayet

“Eğer müminlerden iki grup birbiriyle kavgaya tutulursa hemen aralarına düzeltin; ikisinden biri diğerinin hakkına tecavüz etmiş olursa Allah'ın emrine geri dönünceye kadar haksızlığa sapanlara karşı savaşın; dönerlerse aralarındaki anlaşmazlığı adaletle çözüme bağlayın ve herkese hakkını verin. Allah hakkı yerine getirenleri sever!’ (Hucurât, 49/9)          

Bir Hadis

Ebu’d-Derdâ’nın naklettiğine göre, Resûlullah Is.a.s.)“Dîkkat edin! Size derece bakımından oruç, namaz ve sadakadan daha faziletli olan şeyi bildireyim mi?” diye sordu. “Elbette.” dediler. Bunun üzerine Resûlullah şöyle buyurdu: “iki kişinin arasını düzeltmektir. İki kişinin arasını bozmak ise limanı) kökünden katır.” (Ebu Dâvild, Edeb, 50; Tirmizî, Sıfatü'l-kıyâme,56)        

Bir Dua

“Allah'ım! Kalplerimizi birleştir, aramıza ıslah et, bize kurtuluş yollarını göster, bizi karanlıklardan aydınlığa çıkar, bizi her türlü çirkinliklerden, açığından ve gizlisinden uzaklaştır.” (Hakim, Temin, No: 977; İbn Hıbbân, Ed'ıye, No. 996)        

Bir Fetva

Dinî bir emri yerine getirmemeye veya bir haramı izlemeye yemin eden kişi ne yapmalıdır?

Farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya ya da haram ve günah olan bir şeyi yapmaya yemin etmek, müslümana yakışan bir davranış değildir. Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de, “iyilik etmemek, takvaya sarılmamak, insanlar arasını ıslah etmemek yolundaki yeminlerinize A11ah’ı siper yapmayın. Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Bakara, 2/224) buyurmaktadır.

Bununla birlikte, her nasılsa bu tür bir yemin edildiğinde, yeminini yerine getirmeyip bozmak ve ardından yemin keffâreti vermek gerekir. (Merğînânî, el-Hidâye, lV, 13) Konuyla ilgili bir hadiste Hz. Peygamber(s.a.s.), “Bir kimse bir şey için yemin eder, sonra da ondan hayırlısını görürse yeminini bozsun ve keffâret ödesin.” fMüslim, Eymân, 11-11) buyurmuştur. 

            BURDUR İL MÜFTÜLÜĞÜ