Flaş Haber Yeni

HANGİ VAKİTLERDE NAMAZ KILMAK MEKRUHTUR?

HANGİ VAKİTLERDE  NAMAZ KILMAK MEKRUHTUR?

İMAN-AMEL

Bir Ayet

“Allah'a iman edip ona sımsıkı sarılanlara gelince, Allah onları kendisinden bir rahmet ve lütufa kavuşturacak ve onları kendisine varan doğru bir yola iletecektir!” (Nisa, 4/175)

Bir Hadis

Ebu Hureyre'den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “(Amellerinizde) orta yolu tutunun, dosdogru olunuz. Bilinir ki, hiçbiriniz ameli sayesinde kurtulu- şa eremez.” (Müslim, Münâfikîn 76, 78)

Bir Dua

 “Allah'ım! Seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce ibadet etmek için bana yardım et.” (Ebû Dâvud, Tefrîu Ebvâbi'1- Vitr, 26)

Bir Fetva

Hangi vakitlerde namaz kılmak mekruhtur; bunun sebebi nedir?

Güneşin dogmasından yükselmesine kadar olan zaman diliminde, güneş tam tepe noktasındayken ve güneşin batma zamanında namaz kılmak mekruhtur.

İslam, Allah'tan başkasına ibadet etmeyi ya da bunu çağrıştıracak bütün tutum ve davranışları yasaklar. Belli vakitlerde namaz kılınmasının yasak veya mekruh olması da bu bağlam- da değerlendirilmelidir. Zira güneşin tam doguş, tam tepe noktasında ve tam batış hâlinde olduğu zamanlar Mecusilerin ibadet vakitleridir. Bu vakitlerde namaz kalmanın yasaklanması veya kısıtlanması, ateşperestlerin ibadet vakitleri ile çakışarak müslümanların onlara benzememesi amacıyladır. Böylece müslümanlarda kimlik ve ibadet bilincinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca bu vakitlerin, namazın kemâl anlamda edasına engel bir özelliğinin olduğu da belirtilmiştir.(Nesâî, Mevâkît, 29; İbn Mâce, İkâmetü's-salati ve's-sünen, lq8; Zeylaî, Tebyîn, I, 85; ibn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, 11, 384)

Şâfiî mezhebine göre ise güneşin doğuşu, tam tepede oluşu ve batışı zamanında sadece nafile namaz kılmak mekruhtur. Bu hususta “Sizden biriniz sabah namazından sonra güneş doğana kadar, ikindiden sonra güneş batana kadar namaz kalmasın.” (Muvatta, Kur'an, 48a hadisini delil olarak zikretmişlerdir. Bu vakitlerde farz namazlar, kaza namazları, revâtib sünnetler, tahiyyetü'l-mescid gibi sebepli namazlar kılınabilir. Ayrıca ikindiden sonra güneşin sararmasından batışına kadar nafile namaz kılmak tenzihen mekruhtur. (Nevevî, Ravda, I, 192-l95)

BURDUR İL MÜFTÜLÜĞÜ