Flaş Haber Yeni

HALK EĞİTİM MERKEZİ HEM EĞİTİYOR, HEM MESLEK EDİNDİRİYOR

HALK EĞİTİM MERKEZİ HEM EĞİTİYOR, HEM MESLEK EDİNDİRİYOR

Kayacıoğlu: “Halk eğitim merkezlerimiz beşikten mezara kadar herkese eğitim öğretim imkânının sağlandığı kurum olma özelliğini taşıyor.” dedi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hamit Kayacıoğlu’ndan kurs faaliyetleri hakkında bilgi aldık. Burdur Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde 2010 yılında müdür yardımcısı olarak göreve başlayan Müdür Kayacıoğlu, yaklaşık 11 yıldır müdür yardımcılığı yaptıktan sonra 2 sene önce kuruma müdür olarak atandı.
Deneyimlerini, tecrübelerimizi kuruma aktarmak için yoğun bir çaba içerisinde bulunduklarının altını çizen Müdür Kayacıoğlu: “Halk eğitim merkezi, milli eğitim bakanlığının aslında halka açılan bir kapısı ve yüzü. Bu manada düşündüğümüz zaman halk eğitim merkezlerimiz beşikten mezara kadar herkese eğitim öğretim imkânının sağlandığı kurum olma özelliğini taşıyor.
O yüzden şöyle bir felsefemiz var. Her yerde her zaman herkese eğitim felsefesi ile hareket ediyoruz.

KURSLAR HANGİ DÖNEMLERDE AÇILMAKTA
Biz normalde okullar gibi belirli bir dönemsel takvime bağlı değiliz ama buna rağmen şöyle bir plan içerisinde çalışıyoruz. Öncelikle 1. dönem, 2. dönem ve yaz dönemi olmak üzere kurslara genel dönemler şeklinde planlama yapabiliriz. Bu bağlamda halk eğitim merkezi olarak eylül ayında yoğun bir kurs talebi alınır yine bu talepler ekim ayı kasım ayı ve yıl boyunca devam edebilir. Öncelikle 1. Dönem faaliyetleri olarak planlamaya çalışıyoruz. Arkasından tekrar ara dönemde yine vatandaşların taleplerine göre 2. dönem faaliyetlerini planlamaya çalışıyoruz. Yaz döneminde ise yine çocuklarımıza yönelik okullarda binalarımızda çeşitli kurslar açıyoruz bunda da mayıs haziran aylarında gelen taleplere göre ayarlıyoruz.

KURSLARIN AÇILMASINDAKİ ŞARTLAR NE?
“Halk eğitim merkezlerinde kurs açılabilmesi için en önemli şartlardan bir tanesi kursiyer talebinin oluşmuş olması. Bu noktada ortak zamanda, bu ortak zaman derken kastımız bizim şu; hafta içi sabah olabilir hafta içi öğleden sonra olabilir, hafta içi akşam olabilir hafta sonu olabilir. Hafta içi sabah ya da öğleden sonra olmak üzere ya da akşam grubu olmak üzere 2 yada 3 grup olabilir. Bu bağlamda ortak bir grup ortak bir zaman dilimi oluşturduğumuz taktirde ve en az 12 kursiyer şartı sağlanırsa kurs açma ile ilgili planlamaya geçiyoruz.”

İKİ UNSURA İHTİYAÇ VAR
“Bunlardan bir tanesi, talep edilen kursla ilgili eğiticinin bulunabilmesi. Evet bizim zengin bir eğitici havuzumuz var ancak bazı branşlarda bazen ne yazık ki öğretici bulamıyoruz. Bunun dışında da sınıf ortamının oluşması gerekiyor. Yani bütün bunlar gerçekleşirse biz kurs açabiliyoruz.”

 

“PEKİ BİZ HANGİ KURUMLARLA ÇALIŞIYORUZ?”
“Aslında biz burdur ilinde bütün kamu kurumlarıyla çalışıyoruz. Sadece kendi merkez binalarımızda kurs açmıyoruz. Örneğin; Adalet Bakanlığı ile yaptığımız iş birliği neticesinde cezaevlerinde de birçok kurslar açmaktayız. Mesela ne gibi kurslar açıyoruz onu da ifade edeyim . Burdur Cezaevi Müdürlüğü’nün hayvancılıkla ile ilgili bir çalışması oldu. Bir çiftliği var o çiftlikte açılan kurslar Burdur Halk Eğitim üzerinden gerçekleşiyor. Süt sığırcılığı olsun, besi sığırcılığı olsun halk eğitim aracılığıyla destek sağlıyoruz. En azından orada çalışan mahkumların eğitimine katkı sunmuş oluyoruz. Onun dışında kapalı ve açık cezaevi kısmındaki mahkumlara da kurslarımız var. Örneğin yiyecek içecek ile ilgili kurslar açıyoruz. Onun dışında el sanatları kursları olabiliyor. Yani aslında imkanlar koşulunda mesleki teknik eğitimi cezaevlerinde gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. Bunun dışında çalıştığımız kurumlardan bir tanesi aile sosyal politikalar müdürlüğü tarafından yine bizim koruma altındaki olan bireylere yönelik özellikle evlerde ve yurtlarda olan çocuklara yönelik gerek kültürel olsun gerek beceri geliştirme olsun gerek mesleki teknik alanda olsun onlara da kurs desteği sağlıyoruz. Yine bunun dışında Sağlık İl Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalar var özellikle Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde kalan kursiyerlerin beceri geliştirmeleri noktasında kurslarımız bulunmakta. Onun dışında üniversitede çok kurslarımız var. Özellikle üniversite öğrencileri kişisel gelişim alanında birçok kurs talebinde bulunuyor. Müzik alanında olabilir folklor alanında olabilir. Değişik alanlarda işaret dili gibi, diksiyon gibi kurslarda talepler meydana gelmekte. KYK yurtlarında yoğun kurslarımız oluyor. Kişisel gelişim olsun, spor olsun, beceri geliştirme olsun. Bu gibi destekleri yine Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz iş birliği neticesinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yani baktığımız zaman birçok kamu kurum ve kuruluşlarımızla güzel kapsamlı bir işbirliğimiz var. Ve son olarak çok geniş bir eğitici havuzumuz var ve geniş tutmak için de iyi bir reklam yapıyoruz.”
Üzeyir Gül – Zuhal Daldal