“GENÇLERİ KÖYLERDE TUTABİLMEMİZ LAZIM”

“GENÇLERİ KÖYLERDE TUTABİLMEMİZ LAZIM”

  • Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp: “Köyde evlenen çiftlerin bitkisel ve hayvansal üretimi yapmak ve kayıt  şartı ile eşlerinin yani kadınların tüm SSK ve benzer haklarının devlet tarafından ödenerek ‘kentten köye göçü hızlandırılabiliriz.” dedi.

Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirimize önemli açıklamalarda bulunan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp; gençleri köylerde tutabilmemiz gerektiğini söyledi. Yılın ilk röportajını Çağdaş Burdur Gazetesi’ne veren başkan Gündüzalp:  “Sürekli üretim diyoruz. Üretimin artması için neler yapabiliriz diyoruz. Buradaki üretimi artırmaktan önce sıkıntıların ne olduğuna bakmak lazım, bizim köylerimizde yaşlanan nüfus var. Şu anda 55-65 yaş arasında nüfus var. 55-65 yaş arasındaki nüfusu maksimum 10 yıl daha üretimde tutabilirsiniz. Eğer köylerde üretime devem edecek isek, bitkisel ve hayvansal üretim olacak ise bizim gençleri köylerde tutabilmemiz lazım. Yada tekrar köyden kente değil, kentten köye bir göçü sağlamamız lazım ki orada üretim devam etsin. Yoksa yaşlanan nüfusa bağlı olarak bir müddet sonra üretim yapamaz hale geleceğiz. Bunun için ne yapabiliriz? dediğimiz de ilk akla gelen köyde oturmak şartı ile köyde evlenen çiftlerin bitkisel ve hayvansal üretimi yapmak ve kayıt  şartı ile eşlerinin yani kadınların tüm SSK ve benzer haklarının devlet tarafından ödenerek ‘kentten köye göçü hızlandırılabiliriz’ diye düşünüyoruz.” dedi.

Başkan Gündüzalp, gazetemiz muhabiri Halil İbrahim Kara’ya yaptığı açıklamasını şu şekilde tamamladı:  “Çünkü; bizim toplumumuzda bir laf vardır; ‘Yuvayı dişi kuş yapar.’ diye. Siz köylerde evlenecek yaşta genç bulamazsanız, o gençler doğal olarak şehre geldiği zaman köydeki üretimi baltalıyorsunuz. Bu hem sosyal devlet anlayışına hem de köylerde üretim, artırmaya hem de köylerdeki nüfusu gençleştirme açısından doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz. Siz de  gazeteciler aracılığı ile bu görüşümüzü paylaşıp bize destek sağlarsanız Türkiye üretimi adına, tarımsal üretimin artması adına köylerdeki ilk hedefimiz köylerdeki göçü durağanlaştırmak, daha sonra köylerdeki nüfusu artırmak olmalıdır.”

Halil İbrahim Kara