Flaş Haber Yeni

ÇOĞUL GEBELİKLERDE CENİNLERDEN BİR YA DA BİRKAÇININ HAYATININ SONLANDIRILMASI CAİZ MİDİR?

ÇOĞUL GEBELİKLERDE CENİNLERDEN BİR YA DA BİRKAÇININ HAYATININ SONLANDIRILMASI CAİZ MİDİR?

KORUNMASI GEREKEN TEMEL DEĞERLER

Bir Ayet

“Ey iman edenler! Allah ve resulüne karşı hainlik etmeyin, emanetinizdeki şeylere de bile bile hıyanet etmeyin.” (Enfal, 8/27)

Bir Hadis

Abdullah b. Amr'dan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.” (Ebu Dâvûd, Zekât, 45)

Bir Dua

“Allah'ım! Senden benim için hayırları açmanı, işlerimin hayırla sonuçlanmasını, açığı ve gizlisi ile her türlü hayrı, cennette yüksek dereceler istiyorum. (Allah'ım!) Duamı kabul eyle.” (Hâkim, Deavât, No: 1911)

Bir Fetva

Çoğul gebeliklerde ceninlerden bir ya da birkaçının hayatının sonlandırılması caiz midir?

Hayatın korunması, İslam'ın korunmasını emrettiği beş temel değerden biridir. Yaşama hakkı, yumurta ve sperm hücrelerinin döllenmesiyle başlar. Bu aşamadan itibaren, annenin hayatının korunması dışında bir gerekçeyle gebeliğe son vermek caiz değildir. Ancak, çoğul gebeliklerde ceninlerden yaşama perspektifi bulunmayana müdahale edilmediği takdirde diğerlerinin de kesin olarak öleceği durumlarda hasta olan cenine müdahale ile sağlıklı olanların hayatı korunabilir. Ceninlerden hepsinin sağlıklı olması dolayısıyla birini diğerine tercih imkanı olmayan durumlarda ise bir canın yaşatılması için bir başka canın öldürülmesi dinen kabul edilemez.

Burdur İl Müftülüğü