Flaş Haber Yeni

BURDUR AZİZİYE’DE YÖRÜK KÜLTÜRÜ 22. KEZ YAŞATILDI

BURDUR AZİZİYE’DE YÖRÜK KÜLTÜRÜ 22. KEZ YAŞATILDI

Burdur’un merkezine bağlı Aziziye Köyü’nde geleneksel hale gelen Kültür, Sanat ve Yayla Şenlikleri’nin bu yıl 22’ncisi gerçekleştirildi. Şenlikler, büyük bir coşku ve yoğun katılımla sona erdi.

Program, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Aziziye Köyü Muhtarı Ali Kozak, 22 yıldır devam eden bu buluşmaların köy için önemli bir gelenek haline geldiğini vurgulayarak, katkı sunanlara teşekkür etti. Kozak; "22 yıldır sizleri burada misafir etmenin mutluluğu içerisindeyiz. Burada buluşmamıza vesile olan Sayın Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan'a ve Mehmet Cadıl'a teşekkür eder, nice 22 yıllarda buluşmak umuduyla." dedi.

Etkinlikte konuşan Yörük Ağası Muhammet Cadıl, yörük kültürüne ve tarihine dair şu ifadeleri kullandı: "Kimi atlı, kimi yaya. Benziyor büyükler aya. Yurdumun dört bucağına, Aydın'a, Bursa'ya, Van'a. Aziziye'den Antalya'ya, kardeşçe yaşayanlara selam olsun yörüklere. Selam olsun bütün gönül dostlarıma. Kuvay-ı Milliye ruhunun özünü taşıyan İzmir'den, Bergama'dan, Aliağa'dan, Kütahya'dan, Manisa'dan, Turgutlu'dan, Balıkesir'den, sayamadığım daha nice yerlerden gelen yörüklerimize selam olsun. Geçmişi horasana ve orta Asya'ya dayanan bin yıldan bu yana Anadolu'da hiç değişmeden varlığını sürdüren bir kadim kültürün temsilcisidir yörükler. Bizim bu sevdamız, bu değerleri bugüne kadar getiren yörüklere vefa borcumuzu ödemektir. Bugün Anadolu'da pek çok insanımız kendini 'Ben yörüğüm. Türkmenim. Türkmen yörüğüm.' diye tanıtır. Hafızası diri bir milletin köklerini unutmaması gerekir. İşte bu yüzden yörükler ve yörüklük çok kıymetli. Yörükler bin yıldır Anadolu'yu yurt edinmemizde Türk milletinin temel taşlarından biri olarak Osmanlı ve Selçuklu'nun kurucu unsurlarından olmuşlardır. Ayrıca Türk İslam kültürünün en önemli örneklerini vermişlerdir. Çünkü yörük çadırının direklerinin toplamı beştir. Bu sayı islamın şartlarını temsil etmektedir. Çadırları gök kubbeyi temsil etmekte olup, gökkuşağının renkleri başlarında omuzlarında taşıyarak, kırmızı rengi albayrağımızı, yeşili imanımızı, sarısı buğday başağımızı, bolluğu beyazı temizliği, mavisi Oğuz boyunu temsil ederek her rengiyle birlikteliğimizin sembolü olmuşlardır. "Asil azmaz, bal kokmaz, kokarsa yağ kokar. Onunda aslı ayrandır" yörük sözü, yörüklerin bal gibi doğal olduklarını, nesillerine, asaletlerine uygun davrandıklarını belirtmektedir. Çünkü yörükler maddiyata önem vermezler. Çünkü yörükler çalışkan ve üretkendirler. Çünkü yörükler hepsinden önemlisi özgürdürler, yiğitdirler. Biz de Aziziye Köyü'müzden tüm dünyaya diyoruz ki; "Kökümüz mazide, gözümüz gelecekte, gönlümüz memlekette." diyoruz." 

"Yörük hayatın hakkını verendir"

Programda konuşan Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan ise şenliklerin kültürel aktarım açısından önemine değinerek; "Aziziye Köyü 22 yıldır bu şenliği gerçekleştiriyor. Yörüğün hikayesini yıldan yıla, nesilden nesile, dilden dile aktarmaya vesile oluyorlar. Bugün bizi burada topladılar. Hepsinin gönlüne, ayağına sağlık. Çok teşekkür ediyoruz. Sizlere de hoş geldiniz diyoruz. İyi ki geldiniz diyoruz. Aydın'dan, Balıkesir'den, İzmir'den, Konya'dan, Ankara'dan, ismini ifade edemediğimiz herhangi Türkiye'mizin en güzel köşelerinden kopup gelen, coşup gelen, çok değerli hemşehrilerimize, çok değerli vatandaşlarımıza, hanımefendilere, beyefendilere, hepsine hoş geldiniz diyoruz. Bugün bizleri burada toplayan bu ekip aslında her şeyi çok güzel bir şekilde ifade ediyor. Yörük hayatın hakkını verendir. Coğrafyasının, kaderinin aynı zamanda yolunu kendi çizen, ülkesini seven, vatanına aşık, milletine sadık, çevreye duyarlı, insana hassas, dolayısıyla doğanın aynı zamanda yaşamın içinde olan yörük biziz. Bizler bugün o yüzden buradayız. Bu şenliğin daha nice 22'lerde buluşmasını diliyoruz. Yüzlere kavuşmasını diliyoruz. Bütün gençlerimize, çocuklarımıza, bu kültürü anlatmakta, aşılamakta hepimizin boynunun borcu diyoruz. Biz bu sene İn Suyu'nda başladık. İnşallah yine şenlikleri İn Suyu'nda kapatacağız. Hep birlikte el birliğiyle kültürümüzü yeni nesillerimize, gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz. Vatanımızın, milletimizin birliği beraberliği daim olsun diyoruz. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarına, ebediyete irtihal eden şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından Havva Koçak tarafından “Aziziye Şiiri” okundu. Programın devamında, farklı illerden gelen katılımcılar tarafından Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan’a hediye takdim edildi.

Etkinlik, halk oyunları, gösteriler ve türkü dinletileriyle sona erdi.

Melisa Adınısever