BEYNİN GİZEMİNİ ÇÖZECEK MERKEZ TÜRKİYE’DE AÇILDI

BEYNİN GİZEMİNİ ÇÖZECEK MERKEZ TÜRKİYE’DE AÇILDI

YÖK'ün girişimiyle Gazi, Ankara ve ODTÜ'nün birlikte kurduğu Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM) açıldı.

Gazi Üniversitesi Beşevler Kampüsü'ndeki NÖROM açılışında, kurdelenin kesilmesinin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, burada yaptığı konuşmada, Gazi Üniversitesi koordinatörlüğünde, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ortaklığında NÖROM'un kurulmasına yönelik çalışmaların 2018'de başladığını belirtti. Ayrıca 2019'da Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın NÖROM Projesi'ni destekleme kararı aldığını ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yatırım programına dahil edildiğini aktardı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, NÖROM'un bir araştırma merkezi olarak kuruluşunun YÖK tarafından yaklaşık 3 yıl önce, 18 Kasım 2020'de onaylandığını belirtti. NÖROM'un disiplinler arası bir anlayışla nörobilim alanında araştırmalar yapmayı ve elde edilen bilgi ve teknolojiyi toplumla paylaşmayı hedeflediğini ifade etti. Merkezde sağlık, mühendislik, robotik, yapay zeka, eğitim, temel ve sosyal bilimler alanlarında araştırmalar yürütülecektir. Yükseköğretim vizyonu açısından bu merkezin kurulmasının son derece kıymetli olduğunu vurgulayan Özvar, NÖROM'daki araştırmaların somut teknolojilerin geliştirilmesine ve etkili yayınların ortaya çıkmasına katkı sağlayacağını belirtti. Farklı üniversitelerin işbirliği ve güç birliğiyle bir araya gelmesinin disiplinler arası araştırmalarda ortak çalışmaların mümkün olmasını sağlayacağını ifade etti.

"YAPAY ZEKA TEMELLİ YENİ PROGRAMLAR AÇILACAK"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zekanın en fazla tartışılan konular arasında olduğunu belirterek, akademik dünyada ve sektörlerde bu alanda yoğun çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Yapay zeka çalışmalarını stratejik bir mesele olarak gördüklerini vurgulayan Özvar, gelecek dönemde lisans programları ve enstitülerle bu alanda bir atılım yapmayı hedeflediklerini söyledi. Özvar, 2024-2025 yılı itibarıyla yapay zeka temelli yeni programların açılacağını ve üniversite sınavlarına girecek öğrencilere bu alanda yetkinlik kazandırmaya başlayacaklarını duyurdu.

"TEKNOLOJİNİN MİLLİ İMKANLARLA GELİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN OLACAK"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, NÖROM'un yapay zeka çalışmalarına önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirtti. NÖROM'un faaliyetlerinin YÖK'ün yapay zeka vizyonuyla örtüştüğünü ve bu merkezin yapay zeka çalışmalarına önemli katkılar vereceğine inandıklarını ifade etti. NÖROM'da yürütülen projeler ve elde edilecek verilerle sağlık, mühendislik ve diğer alanlarda ülkenin ihtiyaç duyduğu teknolojilerin milli imkanlarla geliştirilebileceğini vurguladı. Ayrıca, temel bilimler, eğitim ve sosyal bilimler alanlarında da önemli gelişmeler sağlanacağını belirtti. Başarılı bir örnek olarak NÖROM'un diğer merkezlerin kurulmasına öncülük edeceğine inandığını ifade etti ve bu şekilde benzer yapıların diğer üniversitelerde de oluşmasını sağlayacaklarını söyledi.

Özvar, merkezin oluşumuna katkı sunan üniversitelere, akademisyenlere ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına teşekkür etti.

"ÜÇ ÜNİVERSİTENİN BİR ARAYA GELDİĞİ ÖRNEK BİR YAPI"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, NÖROM'da beyni anlamak için çalışılacağını ve bu sayede dünyada öncü olunabileceğini belirtti. Beyinle ilgili hastalıkların teşhis, tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla ilgili çalışmaların yapılacağını söyledi. Mandal, YÖK'ün uygulamış olduğu ortak uygulama ve araştırma merkezi modelinin burada da uygulandığını ve Gazi, Orta Doğu Teknik ve Ankara Üniversitelerinin güçlerini bir araya getirdiği örnek bir yapı olduğunu ifade etti. Üç üniversitenin kurumsal kimlikleriyle bir araya gelerek birlikte çalışıp, birlikte öğrenip, birlikte başarma yöntemiyle ilerlemeye çalışacaklarını belirtti. Ayrıca, merkezin TÜBİTAK'ın 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı'nın önemli bir aktörü olduğunu vurguladı ve geleceğin sorunlarına yenilikçi cevaplar verileceğini söyledi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, sinirbilimin ortaklığa uygun bir merkez kazandığını ve bu alanda birçok bilim disiplininin bir arada çalışmasını gerektiren bir alan olduğunu belirtti. Dünyadaki benzer multidisipliner merkezlerin ileri düzey teknoloji ve nitelikli akademisyenlerle yürütüldüğünü vurgulayan Şeker, bu ortaklığın uluslararası düzeyde çalışmalara ev sahipliği yaptığını söyledi. Sayılarının artması gerektiğine dikkat çekerek, klinik bilimlerden temel tıp bilimlerine, yapay zekadan farklı mühendislik disiplinlerine kadar birçok alanda önemli çalışmalara imza atıldığını ve bundan mutluluk duyduklarını ifade etti.

"FİZİKİ ANLAMDA MÜKEMMEL BİR YAPININ OLUŞTUĞUNU GÖRÜYORSUNUZ"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, uzun süredir emek verdikleri bir projenin hayata geçmiş olmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. NÖROM'un olağanüstü işler yapacağını ve Türkiye'nin gururu olacağını ifade etti. Doğru fiziki yapı, teçhizat-donanım ve insan gücüyle her işin en iyi şekilde yapılacağını vurgulayan Ünüvar, merkezin mükemmel bir fiziki yapının olduğunu ve içerisinde önemli bir teknoloji bulunduğunu belirtti. İnsan gücüyle ilgili önemli problemleri aştıklarını ifade etti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bundan sonra en önemli görevlerinin NÖROM'un sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu vurgulayarak, Gazi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile çok iyi bir işbirliği içinde olduklarını belirtti. Ünüvar, bundan sonraki süreçte NÖROM'dan önemli ürünlerin ortaya çıkmasını ve Türkiye'nin dünyanın saygın bilim merkezlerinden biri olduğunu kanıtlayacak çalışmaların devam etmesi gerektiğine inandığını ifade etti. Aynı desteğin ve çabanın sürmesi gerektiğini söyledi.

MERKEZE İSTİHDAM İÇİN İLANA ÇIKILACAK

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, üç üniversitenin NÖROM'u temel tıp bilimlerinin yanı sıra mühendislik, fen ve sosyal bilimleri de kapsayan bir merkez olarak bir araya geldiğini belirtti. Türkiye'de bir ilk olan bu merkezin açılışında bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Kök, NÖROM'un Türkiye'nin bilimine ve araştırmalarına büyük katkılar sağlayacağını ulusal ve uluslararası alanda belirtti ve emeği geçenleri tebrik etti.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız da merkezin hayırlı olmasını diledi. Yıldız, merkeze 38 yeni kadro aldıklarını ve gelecek hafta yeni istihdam yapacaklarını, böylece çalışmaların hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlayacaklarını aktardı.

YÖK Üyesi ve NÖROM Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, merkezin işleyişini anlattı. Açılış konuşmalarının ardından YÖK Başkanı Özvar ve beraberindekiler, NÖROM'un çalışma alanlarını gezerek inceleme yaparak bilgi aldılar. Programa, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Bahçelioğlu ve merkezde görev alan diğer bilim insanları da katıldı.

AA