Flaş Haber Yeni

ABDEST ALAN KİMSEYE SELAM VERİLEBİLİR Mİ?

ABDEST ALAN KİMSEYE SELAM VERİLEBİLİR Mİ?

SELAM VERMEK

Bir Ayet

“Ey iman edenler! Kendinizi tanıtıp îzin almadan ve içinde oturanlara selam vermeden kendi evlerinizden başka evlere girmeyin. Sizin için daha iyi olanı budur; umulur ki düşünüp anlarsınız.” (Nur, 24/27)

Bir Hadis

Ebu Ümâme'den (r.a.) nakledildiğine göre, Resulüllah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “İnsanların Allah katında en hayırlısı, önce selâm verendir.” (Ebu Davûd, Edeb, 132-133)        

Bir Dua

“Allah'ın adıyla, Allah Resulüne salât ve selam olsun. Allah'ım, Senden fazl-ı ihsanını diliyorum. Allah'ım, beni rahmetinden uzaklaştırılmış şeytanın şerrinden koru.” (Buhârî, Teheccüd, 25)

Bir Fetva

Abdest alan kimseye selam verilebilir mi?

Selam, dinimizin çok önem verdiği simgelerden birisidir. Hz. Peygamber selamlaşmanın, Müslümanlar arasında sevginin yayılmasına sebep olacağını bildirmiştir. (Ebû Dâvûd, Edeb, 143) Ancak selam verildiği takdirde selama karşılık veremeyecek durumda olan kimselere selam vermek uygun değildir. Mesela; ezan, Kur'an-ı Kerim ve hutbe okuyana, hutbe dinleyenlere selam vermek mekruh kabul edilmiştir. Abdest de ibadete hazırlık ve bir yönü ile îbadet sayıldığından abdestle meşgul olan kimseye selam vermemek daha uygundur.

BURDUR İL MÜFTÜLÜĞÜ