Flaş Haber Yeni

GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ

GÜNÜN  İFTAR MENÜSÜ

Ramazanın 20.gününden herkese merhaba, iftar menüsü oluşturmaya devam ediyoruz!

İftara ne yapsam telaşına son veren yemek tarifleri ile 29 günlük iftar menüsü her gün Çağdaş Burdur Gazetemizde, www.cagdasburdur.com internet haber sitemizde yayımlanacaktır. Ramazanda günler ilerledikçe iftar menüsü oluşturmanın da giderek zorlaştığını tahmin ediyoruz, neyse ki biz yanınızdayız! En güzel iftar menüleri için fikir vermeye 20. gününde devam ediyoruz.

İftar çorbaları kategorisinde doyurucu bir tarif arıyorsanız Kremalı Mantar Çorbası tam size göre! Ayrıca yapımı biraz uğraştırsa da  Ev Usulü Beyti Kebap Tarifi ve Patlıcan Lazanya sizlerle. İftar tatlıları arasında oldukça leziz Balkabaklı Tart  menünün yıldız olacak! Yarınki menümüz için takipte kalın…

Günün Menüsü

KREMALI MANTAR ÇORBASI

Mis gibi ev yapımı nefis bir çorba tarifi var sırada;

Malzemeler (6-8 kişilik)

1 paket yaklaşık 400 gram mantar

1 yemek kaşığı un (Berberoğlu Un)

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağı (Bursüt)

1 adet soğan

1 paket (200 ml) krema

3-3,5 su bardağı sıcak su

Tuz

Karabiber

Maydanoz

Hazırlanışı

Tencereye sıvıyağ ve tereyağını ilave edip ince doğranmış soğanları kavuralım. Daha sonra ince doğranmış mantarlarıda ekleyelim ve suyunu çekene kadar kavuralım. Üzerine 1 kaşık unu ilave edip karıştırdıktan sonra kremasına ekleyelim. Yemeğimiz kaynamaya başladığında sıcak suyunuda ekleyip kısık ateşte 10-12 dk pişirelim. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozuda ekleyip ocaktan alalım. Nefis çorbamız servise hazır.

EV USULÜ BEYTİ KEBAP

Kebapçılarda yediğiniz beyti’yi evde yapmanın zor olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İşte ağzınıza layık beyti tarifi…

Malzemeler

400g dana kıyma (Burdur Güçbirliği)

1 adet soğan

3 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı kekik

2 adet yufka

Sıvı yağ

Sosu İçin

2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı tereyağı (Büğdüzkop)

1 yemek kaşığı domates salçası

1 adet domates

1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Beytimizin iç harcı için uygun bir kap içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş soğanı ve sarımsağı, biber salçasını, tuzu, karabiberi, pul biberi, kimyonu ve kekiği ilave edelim. Tüm malzemeler iyice özleşinceye kadar köfte harcımızı yoğuralım. İç harcımız hazır. Şimdi bir adet yufkamızı tezgaha alalım Ve ortadan ikiye katlayarak D şeklini verelim. Kenar kısımlarını hafif içe doğru katlayalım. Yufkamızın geniş tarafına iç harcımızın yarısını alarak uzunlamasına eşit olacak şekilde yerleştirelim. Kıymamızı yerleştirdikten sonra yufkamızı rulo şeklinde saralım. Sıkı bir şekilde sarın aksi halde açılıp dağılabilir. Diğer yufkamıza da kalan kıymamızı yerleştirip yine aynı şekilde hazırlayalım. Hazırladığımız iki adet rulomuzu dilediğiniz büyüklükte verev şeklinde dilimleyelim. Pişirme kağıdından bir parça alarak fırın tepsisine yerleştirelim. Dilimlediğimiz yufkalarımızı aralıklı olacak şekilde fırın tepsisine yerleştirelim. Yufkalarımızın üzerine sıvı yağ sürelim. Dilerseniz eritilmiş tereyağı da sürebilirsiniz. Ardından beytimizi ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim. Biz de bu arada beytinin sosunu hazırlayalım. Bunun için sos tenceremize 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve iki yemek kaşığı tereyağını alalım. Tereyağımız eridikten sonra üzerine domates salçasını, rendelenmiş domatesi ve tuzu ilave ederek karıştıralım. Sosumuzu kısık ateşte domatesler suyunu çekip kıvam alıncaya kadar yaklaşık 5-6 dakika pişirelim. Koyulaşan ve kıvam alan sosumuzu ocaktan alalım. Güzelce kızaran beytimizi fırından alarak ilk sıcaklığını çıkmasını bekleyelim. Daha sonra servis tabağına aldığımız beyti kebabımızı servis edelim. Hazırladığımız sosumuzu beytilerimizin üzerine gezdirelim. Dilerseniz üzerine yoğurt gezdirip sosu onun üzerine de dökebilir ya da yanında yoğurt ile sunabilirsiniz.

PATLICAN LAZANYA

Lazanya, İtalyan mutfağının en sevilen yemeklerinden biri. Ancak birçok kişi hamur işleri ve makarna tüketmek istemediği için bu lezzetten uzak duruyor. Lazanya yaparken hamur yerine kullanabileceğiniz en uygun malzemelerden biri patlıcan. Bu yüzden patlıcanlı lazanya tarifimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Malzemeler

4 adet patlıcan

600g haşlanmış tavuk göğsü

2 adet yeşil biber

1 adet kırmızı biber

1 adet kuru soğan

3 adet domates rendesi

Karabiber

Kırmızı toz biber

Pulbiber

Tuz

Sıvı yağ (kızartmak için)

Kaşar (rendelenmiş)

Beşamel sos için

2 yemek kaşığı tereyağı (Bursüt)

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1,5 yemek kaşığı un (Berberoğlu Un)

1,5 su bardağı süt

Tuz

Karabiber

Hazırlanışı

Tavuk göğsü haşlanması için ocağa koyulur. Evde kalan pişmiş tavuk etlerini de küçük küçük doğrayarak değerlendirebilirsiniz. Patlıcanlar alacalı soyulur ve uzunlamasına ince şeritler halinde dilimlenir. Derince bir kaba alınarak 15-20 dk kadar tuzlu suda bekletilir. Acısı çıkan patlıcanların bekleme suyu dökülür ve yıkandıktan sonra bir süzgece alınır ya da havlu kağıt ile kurutulur. Kızgın yağda patlıcanların her iki yüzeyi kızartılır. Kızaran patlıcanlar havlu kağıt üzerine alınarak fazla yağı çektirilir. Derince bir tencereye ya da tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ alınır, yemeklik doğranmış soğan eklenerek 2 dk kadar kavrulur. Daha sonra biberler ilave edilir. Biberlerde kavrulduktan sonra tuz ve baharatlar eklenir, damak tadınıza göre baharat seçebilirsiniz ben malzeme listesinde belirttiğim baharatları kullandım. Ardından önceden hazırladığımız domates rendesini ekleyelim. Son olarak haşlanmış ve küçük küçük doğranmış tavuk göğsü ekleyelim ve karıştıralım. 2-3 dk kavrulduktan sonra ocaktan alalım. Tereyağı ve sıvı yağ tencereye alınır, eridikten sonra un eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. Süt ilave edilir ve çırpıcı ile karıştırılarak koyulaşıp kaynayana kadar pişirilir. Son olarak tuz ve karabiber eklenerek ocaktan alınır. Hazırlanan tavuklu harca beşamel sos eklenerek karıştırılır. Fırın kabının tabanına patlıcanların yarısı dizilir, üzerine tavuklu harcın yarısı dökülerek yaydırılır. Sonra bir kat daha patlıcan dizilir ve kalan tavuklu harcın tamamı dökülerek üzeri düz olacak şekilde yaydırılır. Yemeğimizin en üstünü ise kaşar peyniri rendesi ile kaplanır. Malzemelerin tamamı pişmiş olduğu için fırınlama süremiz uzun olmayacak sadece üzerindeki peynir eriyip kızarana kadar önceden ısıtılmış 180 derece fırında bekletiyoruz. Yemeğimiz servise hazır.

BALKABAKLI TART

Mutfağınızı mis gibi kokutacak ve yaptığınız zaman herkesin çok seveceği Balkabaklı Tart tarifi:

Malzemeler

300 gram bal kabağı

1 çay kaşığı tarçın

Küçük bir parça taze zencefil ya da yarım çay kaşığı zencefil tozu

3 tane karanfil

Yarım su bardağı su

1 su bardağı kadar şeker

150 gram labne peyniri

1 adet yumurta

Hamuru için

150 gram tereyağı (Bursüt)

1 adet yumurta

Yarım su bardağı pudra şekeri

2,5 su bardağı

Hazırlanışı

Balkabağını küçük dilimler kesin tencereye alalım ve üzerine tarçın, zencefili, karanfil, şeker ve suyunu ekleyip 30 dakika kadar pişirelim. Blendırdan geçirin ve cam kaseye alıp soğumaya bırakalım. Yumurta ve labneyi ekleyerek çırpıcı yardımı ile çırpalım. Hamurunu tüm malzemeleri ile yoğuralım. 30 dakika buzdolabında dinlendirdikten sonra kek kalıbına düzgün bir şekilde yerleştirelim. ve kalıbın yüksekliğine doğru bir santim kadar hamuru yükseltelim. Harcı ekledikten sonra önceden ısıtılmış fırında 200 derecede alt üst ayarda 30 dakika kadar pişirelim. Tart pişip dinlendikten sonra hazırladığımız iç harcı tartın üzerine ekleyelim. Balkabaklı tartımız hazır. 

AFİYET OLSUN

ÜZEYİR GÜL -  HALE PAK