YÜZYILLIK AŞURE GELENEĞİ BALADIZ KÖYÜ'NDE YAŞATILIYOR

Yüzyıllık Aşure Geleneği Baladız Köyü'nde Yaşatılıyor
Dayanışma ve kardeşliğin sembolü olan ‘Aşure Geleneği’ Baladız (Gümüşgün) Köyü’nde yüzyıllardır devam ettiriliyor. Bu yıl da sürdürülen gelenek kapsamında yemek ve aşure ikramından oluşan organizasyon bugün (19 Temmuz Cumartesi günü) yapıldı. Alevi geleneğine göre Muharrem ayında tutulan 12 günlük orucun akabinde düzenlenen aşure etkinliğine bu yıl da yoğun katılım olduğu görüldü.
Sadece Alevilerin değil Burdur ve Isparta’dan gelen çok sayıda konuğun ağırlandığı etkinlikte köylüler, bir araya gelerek hem Kerbela şehitlerini andı hem de birlik ve beraberlik duygularını pekiştirdi. Etkinlikte; kurbanlar kesildi, yemekler pişirildi ve kazanlar dolusu aşure, gelen misafirlere ikram edildi.
AŞURE GELENEĞİ: KARDEŞLİK VE DAYANIŞMA ÖRNEĞİ!
Aşure geleneği ile Çağdaş Burdur’a konuşan Baladız Köylülerinden Selma Tekin; “Aşure etkinliğimiz, Osmanlı dönemlerinden bu yana yani yüz yıllardır yapılan bir etkinlik. Bu etkinlik, Alevi geleneği olarak Kerbela Şehitlerinin ruhuna bir hayır olması amacıyla yaptığımız bir organizasyon. Muharrem ayında tutulan 12 günlük orucun akabinde kurbanlarımızı kesiyoruz, yemek ve aşure ikramında bulunuyoruz. Bu yüzyıllardır süregelen bir gelenek. Bu gelenek sayesinde ayrıca, insanlarımız kaynaşmış, bir araya gelmiş oluyor. Aşure geleneğimiz, bir kardeşlik ve dayanışma örneği aslında. Herkesin katkıları ile alınan malzemeler ile yine herkesin katkıları sayesinde organizasyonumuzu gerçekleştiriyorduk. Aşure etkinliğine aslında; babam Hüseyin Dalay ve annem Keziban Dalay öncülük ediyorlardı. Bundan 2 sene önceki aşure etkinliğimiz öncesinde babam rahatsızlanmıştı ama büyük çaba göstererek insanları bir araya topladı, herkesle vedalaştı ve aşureden 3 gün sonra da vefat etti. Biz de babamdan aldığımız bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. İnşallah bizim çocuklarımız da devam ettirir.” dedi.
Mine Kaya