Flaş Haber Yeni

YARIM ASIRLIK BURDURLU TERZİ ÖZÇELİK “EN İYİ ÇIRAK USTANIN YANINDA YETİŞENDİR”

YARIM ASIRLIK BURDURLU TERZİ ÖZÇELİK “EN İYİ ÇIRAK USTANIN YANINDA YETİŞENDİR”

Burdur’da yarım asırdır terzilik yapan Hasan Ali Özçelik, en iyi çırağın ustanın yanında yetiştiğini söyledi.

Mesleğe 1970 yılında çırak olarak başladığını, Şadi Coşkun ve Ünal Taşyakan, Mehmet Çiçek’in yanında çırak olarak çalıştığını belirten Terzi Hasan Ali Özçelik “Mesleği bize öğretenler ile mesleğe başlamamıza sebep olanlardan Allah razı olsun. Meslek hayatın boyunca birçok çırak yetiştirdim. Ama çalışan olmadı. Burdur’da mesleğini icra eden 3-5 ustadan birisiyim. Maalesef günümüzde kumaştan ceket, pantolon, takım elbise diken kalmadı.  Terzi olmadığı için kumaş satan da azaldı. İşyerimizdeki kumaşları İstanbul’dan bulabiliyoruz.” dedi.

Çırak bulma konusunda görüş ve düşüncelerini de paylaşan Burdurlu Terzi Hasan Ali Özçelik: “Bence eğitim sistemin bir sorun var. Eğitim 4+4+4 sistemine geçilmesi ile birlikte çırak yetişmedi. Ben şunu söylüyor, savunuyorum; 5 yıl okuyor. Öğretmen 5 yıldan sonra öğrenci velisine diyor ki okuyacak ise bunu okutalım diyor. Ben okusaydım terzi ustası olup iş sahibi olamazdım. Ben ne yaptım? Mesleği tercih ettim. Yani okul yerine meslek hayatına atılarak hem iş sahibi, hem iş yeri sahibi oldum. Mesleğe başlamamın sebebi budur.” diye konuştu.

“En iyi çırak ustanın yanında yetişendir” sözlerinin altını çizen terzi Özçelik: “Örneğin çırak okuldan, merkezden geldi bize. Hadi bakalım bir ceketi, kolu kısaltsın da görelim. Evet, ufak tefek paça, bel daraltmasını yapar. Ama bir ceketi kısaltamaz. Kolunu orijinali gibi yapamaz. En güzel çırak ustanın yanında yetişendir. Çünkü hem görerek hem uygulayarak ustanın yanında yetişiyor.”

Halil İbrahim Kara