YAPAY ZEKA NEDİR? TEHDİT Mİ FIRSAT MI?

YAPAY ZEKA NEDİR? TEHDİT Mİ FIRSAT MI?

Gelişen dünyayla birlikte yapay zeka hayatımızın her alanında yer alıyor.

Yapay Zeka, bilgisayar sistemlerinin insanların zekasına benzer şekilde düşünmesini, öğrenmesini ve problem çözmesini sağlayan bir teknolojidir. Yapay zeka, makine öğrenmesi, derin öğrenme, doğal dil işleme ve uzman sistemler gibi alt alanları da içerir.  Nöronların eğitilerek, geliştirildiği  bu sistem, karmaşık veri analizleri yapabilir, tahminlerde bulunabilir, öneriler sunabilir ve daha  birçok farklı alanda fayda sağlayabilmektedir.

Yapay zeka, günümüzde birçok endüstride (sağlık, finans, otomotiv, vb.) ve günlük hayatta (sanal asistanlar, akıllı ev sistemleri, vb.) yaygın olarak kullanılmaktadır.

YAPAY ZEKA ile ÜRETKEN YAPAY ZEKA ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Yapay Zeka,insanın düşünme, anlama, kavrama, iletişim kurma, yorumlama ve öğrenme yapılarını anlayarak benzerlerini ortaya çıkaracak yeni yaklaşımların bilgisayar yardımıyla geliştirilmesi ve insanlığın hizmetine sunulabilmesi imkanları sunar.

Üretken Yapay Zeka ise yazı, görüntü, video, müzik ve kod ve daha fazlası üreten çok fonksiyonlu büyük dil modelleri ile zeki çözümler üretilmesi işine yarar.

Son zamanlarda dillerden düşmeyen yapay zeka, hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Gelişen dünyayla birlikte Yapay Zekanın fırsatları ve tehditleri bulunuyor.

ÜRETKEN YAPAY ZEKA’NIN FIRSATLARI NELERDİR?

Üretken Yapay Zekada, bir chatbot geliştirilebilir veya metinleri anlamaya çalışan bir sistem geliştirebilir. Bir mobil uygulama geliştirebilir. Bir problemi çözdürebilir, kodunu yazdırabilir, başka bir programlama diline çevirebilir. Yaptığınız işlerde rutin olan pek çok şeyi otomatik olarak yaptırabilir. Dilekçelerini yazdırabilir. Birden çok yabancı dil öğrenebilir. Öğrencilere ödevler hazırlayabilir, ödevlerini okutabilir. Raporlar yazdırabilir. Sınav soruları hazırlayabilir / okutabilir. Tez, makale, bildiri yazdırabilir. Yazılan tezin özetini alabilir, hatalarını ayıklayabilir, yazım hatalarını düzeltebilir. Türkçe bir bildiri, makale veya tezi tamamen diğer bir dile çevirebilir. Kaynakları düzenleyebilir. Sunum hazırlayabilir. Konuları daha hızlı ve daha detaylı öğrenebilir. Bilmediği konuları sorup hızlıca öğrenebilir, ve kendini daha hızlı geleceğe hazırlayabilir. Yapılan işleri hızlandırabilir, kendisini geliştirmeye daha çok zaman ayırabilir. Sınav kağıtlarını okutabilir.Ders notları hazırlayabilir. Öğrencilerin bu ortamları daha etkin, daha faydalı, hızlı kullanmalarına ve daha çok öğrenmelerine, kavramalarına ve üretmelerine katkılar sağlayabilir. Daha kaliteli ve güncel bilgiler sunabilir

YAPAY ZEKA’NIN TEHDİTLERİ NELERDİR?

Yapay Zeka, ürettiği çıktılarda yalan, yanlış ve yanlı bilgiler içeriyor. Bilinçsiz ve bilgisiz kişileri yönlendirebiliyor. Kişisel bilgileri ifşa edebiliyor. Sorumsuzca davranabiliyor. Etik ihlal ve telif hakkı sorunu bulunuyor. Cinsiyetçilik ve ırkçılık yapan modeldir. Kadınları işe almayan bir çözüm üretebilir. Kandırılabilen/Güvensiz (halüsinasyon gören) bir modeldir. Suç makinası haline gelebiliyor. Ulusal tehdit oluşturabiliyor. Toplumsal korku oluşturabiliyor. GDPR, KVKK ihlal oluşturabiliyor. İnsanları kandırmada çok iyi bir araç olabiliyor. Öğrencileri, çalışanları tembelliğe itebilir.

Sizce Yapay Zeka Fırsat mıdır? Tehdit Midir?

H. Nesibe Solak