UZMAN DR. MERVE KESKİNKILIÇ KANSERDE RİSK FAKTÖRLERİNİ VE ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI

UZMAN DR. MERVE KESKİNKILIÇ KANSERDE RİSK FAKTÖRLERİNİ VE ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI

Burdur Devlet Hastanesi görev yapan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Merve Keskinkılıç, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olması dolayısı ile kanser hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Uzman Doktor Merve Keskinkılıç, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olduğunu vurgulayarak, bu bağlamda her gün kanser mücadelesi konusunda etkinlikler düzenlendiğini ve öenmli bir yer tuttuğunu söyledi.

Kanser hakkında bilgilendirmelerde bulunan Uzman Dr. Keskinkılıç: “Kanser, dünyada kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen toplumsal bir halk sağlığı sorunudur. İstatiksel verilere baktığımızda 2022 yılında dünyada tanı konulan kanser vakası 19 milyon kadarken, ülkemize baktığımızda ise 250 bin kişinin yeni tanı konularak kanser hastası olduğu görülmektedir. Bu rakamların gelecek yıllarda da hem dünyada hem de ülkemizde artış göstereceği beklenmektedir.” dedi.

KANSERDE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Kanserdeki risk faktörlerine değinen Uzman Dr. Keskinkılıç, kanser gelişimindeki risk faktörlerinin yüzde 90’ının çevresel faktörler; yüzde 10’unun ise genetik faktörlerin oluşturduğunu açıkladı.

Kanserdeki çevresel faktörlerin arasında, tütün kullanımı, alkol tüketimi, radyasyona maruz kalmak, fazla kilolu olmak veya obez olmak,  fiziksel aktivitenin azlığı, hava ve çevre kirliliği, güneş ışınlarına maruz kalmak, tekrarlanan enfeksiyonlar geçirmek gibi risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörleri engellendiğinde, gelişmekte olan kanserlerin günümüzde yüzde 30 ile 50 oranında azalabileceği bilinmektedir.

Kanserde birinci hedefin korunma, ikinci hedefin ise erken tanı olduğunu ifade eden Keskinkılıç, bu anlamda meme, kolon ve serviks kanseri gibi ulusal kanser tarama programlarında yer alan tarama testlerinin toplum tarafından mutlaka yaptırılması gerektiğini de vurguladı.

Keskinkılıç; “Özetle kanser korunulabilen, erken tanı koyulabilen, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erken tanıdan korkmayalım, geç kalmaktan korkalım. Erken tanının hayat kurtardığını hiçbir zaman unutmamamız gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.

H. Nesibe SOLAK