Flaş Haber Yeni

UGANDA'DA BULAŞICI "KIRMIZI GÖZ" HASTALIĞINA YAKALANANLARIN SAYISI 7 BİN 500'Ü GEÇTİ

UGANDA'DA BULAŞICI

Uganda'da son 3 haftada bulaşıcı "kırmızı göz" (konjonktivit) hastalığına yakalananların sayısının 7 bin 500'ü geçtiği bildirildi.

Uganda Sağlık Bakanlığının açıklamasında, ülke genelinde "kırmızı göz" hastalığının arttığına dikkat çekildi.

Açıklamada, son 3 haftada vaka sayısının 954'ten 7 bin 596'ya yükseldiği belirtildi.

Hapishane, okul ve sağlık merkezlerinde artış gösteren vakaların daha çok Kampala, Arua, Mbale ve Kagadi gibi bölgelerde yoğunlaştığı kaydedildi.

Sağlık uzmanları, "kırmızı göz" hastalığının fabrika, çarşı, pazar ve plazalar gibi ortamlarda ve yoğun nüfuslu şehirlerde hızla yayıldığı uyarısında bulundu.

"Kırmızı göz" hastalığına yakalananlara, siyah gözlük takmasını tavsiye eden uzmanlar, bu kişilerin yataklarını ve kullandıkları eşyaları ayırmaları gerektiğini vurguladı.

AA

Kırmızı Göz Hastalığı (Konjonktivit) Nedir?

Kırmızı göz hastalığı, konjonktivit olarak da bilinen bir göz hastalığıdır. Konjonktivit, gözün beyaz kısmını (konjonktiva) kaplayan ve göz kapaklarının içini kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma genellikle enfeksiyonlar veya alerjik reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkar. Kırmızı göz virüsü genellikle adenovirüs adı verilen bir virüs tarafından neden olur. Adenovirüs, solunum yolu enfeksiyonlarına ve göz enfeksiyonlarına neden olabilen bir virüstür. Kırmızı göz virüsü, virüsün göze bulaşması sonucunda ortaya çıkar.

Kırmızı Göz Hastalığı (Konjonktivit) Belirtileri

Kırmızı göz hastalığı, gözlerin kızarması, sulanması, kaşınması, yanması, batması ve ışığa hassasiyet gibi belirtilerle kendini gösteren bir göz enfeksiyonu türüdür. Ayrıca, göz kapaklarının şişmesi, yabancı cisim hissi ve gece veya sabahları göz kapaklarının yapışması gibi rahatsızlık verici semptomlar da görülebilir. Bu belirtiler viral veya bakteriyel kaynaklı olabilir ve hastalığın şiddeti ve süresi bireyden bireye değişebilir.

Haber Merkezi