Flaş Haber Yeni

TÜRK TARİHİNDEKİ ÖNEMLİ 18 ŞAHSİYETİN HAYATI 13 DİLE ÇEVRİLİYOR

TÜRK TARİHİNDEKİ ÖNEMLİ 18 ŞAHSİYETİN HAYATI 13 DİLE ÇEVRİLİYOR

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Yedi Bilge Yedi Bölge’ temalı panel gerçekleşti.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını Türkiye’nin yedi bölgesinde gerçekleştirilecek yedi etkinlik ile kutluyor. Bu kapsamda 5’incisi düzenlenen panel Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti

Protokol konuşmaları yapılan panelde ilk olarak Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Müfit Selim Saruhan konuşmalarını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Müfit Selim Saruhan kısaca Atatürk Kültür Merkezi ve faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Atatürk Kültür Merkezi’nde en heyecan veren çalışmalardan biri olan Türk Devlet ve düşünce hayatına yön veren şahsiyetlerin kısa yaşam öyküleri serisi ve çevirisi kapsamında; dünya dillerine çevrilecek;  Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Aydın Sayılı, Cahit Arf, Mevlana, Cezerî, Ahmet Yesevi, Mimar Sinan, Fuat Sezgin gibi önemli 18 şahsiyetin hayat hikayeleri 13 dile çevrilerek dünya gençliğine sunulacağına değindi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet’in içinde bulunmuş olduğu kitapların Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında tamamlanmak üzere olduğuna vurgu yaptı.

Etkinlik hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Müfit Selim Saruhan: “Bugün huzurlarınızda olmamıza vesile olan etkinlik; Yedi Bilge Yedi Bölge projesi kapsamında, ilkini 12 Mayıs 2022 tarihinde Kastamonu Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirerek Taşköprülüzade’yi andık. İkinci etkinlik, 6-8 Ekim 2022 tarihinde Diyarbakır’da Uluslararası El-Cezeri çalışmaları ve günümüze yansımaları sempozyumu olarak gerçekleştirildi. Üçüncü etkinlik, 30 Kasım 2022 tarihinde Bursa İznik’te Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ali Kuşçu ve Osmanlılarda eğitim anlayışı. Dördüncü etkinlik 19 Eylül 2023 tarihinde İzmir’de gerçekleştirildi. Ve nihayet bu proje kapmasında beşincisi olarak Burdur’da ‘Kınalızade Siyaset ve Ahlak’ temasıyla düzenlenen bu etkinlikle huzurlarınızdayız. Bu etkinlik dizisi Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı kutlamaları çerçevesinde Ankara’da ‘Cumhuriyet Dönemi Türk Bilimi ve düşüncesi’ başlığı adı altında yedinci bilge olarak, bilgelerin bilgesi olarak Atatürk’ün anılmasıyla son bulacak.” İfadelerine yer verdi.

Hale Pak - Melisa Adınısever