Flaş Haber Yeni

TEMA VAKFI BURDUR İL TEMSİLCİSİ GÜLSER BÜLBÜL:“SU EKOSİSTEMDE HAYATTA KALMAK İÇİN EN TEMEL İHTİYACIMIZ”

TEMA VAKFI BURDUR İL TEMSİLCİSİ GÜLSER BÜLBÜL:“SU EKOSİSTEMDE HAYATTA KALMAK İÇİN EN TEMEL İHTİYACIMIZ”

TEMA VAKFI BURDUR İL TEMSİLCİSİ GÜLSER BÜLBÜL:“SU EKOSİSTEMDE HAYATTA KALMAK İÇİN EN TEMEL İHTİYACIMIZ”

Suyun önemine dikkat çeken TEMA Vakfı Burdur İl Temsilcisi Gülser Bülbül: “ İçtiğimiz su yaşam kaynağımız, hiç bir canlı susuz yaşayamıyor, su olmadan hiçbir üretim yapılamıyor. Su ekosistemde hayatta kalmak için en temel ihtiyacımız.” dedi.

“Son 60 yılda Marmara Denizinden büyük sulak alanımız yok oldu.” sözünün altını çizen Gülser Bülbül:

“Nüfusumuz hızla artıyor, su kaynaklarımız, su tüketim alışkanlıklarımız nedeniyle kirleniyor, küçülüyor, yok oluyor. Türkiye su zengini bir ülke değil, su azlığı yaşayan bir ülke. Suyu sanki sınırsız bir kaynak gibi görüyoruz. Suyu dikkatli kullanmazsak gelecekte su kıtlığı kapımızı çalacak. Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin görülmeye başladığı günümüzde eskisi gibi karlarda yağmıyor. Eskiden baharda dağlarda eriyen karlar su olup dereleri, gölleri beslerdi. Son yıllarda; akarsular üzerine yapılan barajlar ve göletler, tarımda sulama amaçlı çok sayıda açılan kuyular, (bunların çoğu kaçak),küresel iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle Gölü besleyen dereler, akarsular göllere ulaşamadan kuruyor.

Türkiye’nin Önemli Sulak Alanlarından birisi olan Burdur Gölü; Burdur ve çevresine, burada yaşayan tüm canlılara balıklara kuşlara, bitkilere hayat veriyor.

           Ne yazık ki son yıllarda Kuruma ve kirlenme tehdidi altında. Göllerin beslenmesi; bölgeye düşen yağış miktarı, bölgeye giren akarsu, bölgeye dipten sızan sular yağmur suları ile olur. Gidenlerse buharlaşma ile olur. Biz koruma-kullanma dengesine dikkat etmezsek sularımızı akıllıca yönetemezsek suları boşa harcarsak, buharlaşma, göle giren su miktarından fazla olursa göllerimizin kurumasına, gölümüzün küçülmesine şaşmamalıyız.” vurgusu yaptı.

“ÇÖZÜM NEDİR?”

 Su tasarrufuna dair önemli çözüm önerilerinde de bulunan TEMA Vakfı Burdur İl Temsilcisi Gülser Bülbül; “Bunun için acilen Göl havzasında ürün deseni planlaması yapılarak, az su tüketen ürünler teşvik edilmeli. Bu ürünlere devlet desteği artırılmalı,

 Salma sulama yerine damlama sulama bölgenin tamamında zorunlu olmalı.

 Dağlar, ovalar, akarsular, yeşil alanlar bir bütünün parçaları, birbirine bağlı. Kalkınma planları yapılırken bütüncül bakış açısı ile koruma kullanma dengesi gözetilerek yapılmalı.

 Mevcut yeşil alanlarımızı koruyarak her yıl tohum ekmeli fidan dikmeli yeşil alanlarımızı artırmalı, doğaya dost yaşamalıyız. Sularımız sonsuz değil.  Suların verimli ve akılcı kullanımı için su yasası çıkarılmalı.

Ben Burdur’u, ülkemi doğayı seviyorum demek yetmez sevmek kuru kuruya olmaz ona hizmet etmeye gönüllü olmalı olmalıyız.

Çözümün kendimizden başladığını unutmayalım! Tüm kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, bilim insanları, çiftçiler, sanayici, ev hanımı, öğretmen ve öğrenciler hep birlikte bu gidişe dur! Demeliyiz. Biz. Aslında doğayı, çevreyi koruduğumuzda kendimizi, sağlığımızı, çok sevdiğimiz çocuklarımızı, torunlarımızı, geleceğimizi korumuş oluyoruz.” dedi.

ETKİNLİKLER YAPILDI                                        

Yapılan etkinlikler hakkında da bilgiler veren TEMA Burdur İl Temsilcisi Gülser Bülbül; “21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü’nde ‘’Minik TEMA Eğitim Programını’’ uygulayan Okullarımızın Anasınıfı öğretmenleri ve öğrencileri hafta boyunca, suyun ve ormanın yaşamımızda ki önemi ile ilgili sınıf panoları hazırladılar, resimler, bilgilendirme yaptılar. 22 Mart Dünya Su Gününde, Adile Önal Anaokulu ile birlikte, Burdur Gölü kıyısındaki Belediye plajında düzenlediğimiz etkinlikte uygulamalı olarak, suyun önemine, Burdur Gölü’nün giderek küçüldüğüne, korunmasına, suyun verimli kullanılmasına dikkat çektik. Adile Önal Anaokulu 5 yaş A/B Sınıfında Suyun Döngüsünü, su tasarrufunu anlattık. Bizi Okullarına davet eden danışman öğretmenlerimize, Okul idaresine, enerjileri ile bize güzel bir gün yaşatan öğrencilerine, TEMA Vakfı gönüllülerine, MAKÜ Topluma Hizmet öğrencilerine, emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederiz.” dedi.

Zuhal Daldal – H.Nesibe Solak