TEDAVİ EDİLEMEYEN İŞİTME KAYBININ MALİYETİ ARTIYOR

TEDAVİ EDİLEMEYEN İŞİTME KAYBININ MALİYETİ ARTIYOR

Cochlear Türkiye Genel Müdürü Gül Erden, işitme kaybının dünya genelinde en yaygın görülen engellerden biri olduğunu ve yaklaşık 1 trilyon dolar maliyet yarattığını belirtti.

Erden, işitme kaybının bireylerin zihinsel sağlığını ve ilişki sürdürme yeteneklerini doğrudan etkilediğine dikkat çekti. Dünya genelinde 24 milyonu çocuk olmak üzere toplam 430 milyon kişinin işitme kaybı yaşadığını söyleyen Erden, işitme kaybına yönelik farkındalığın artırılmasıyla toplumsal kazanımlar elde edebileceğimizi ifade etti. Erden ayrıca, 2050 yılına kadar her dört kişiden birinin işitme kaybı riskiyle karşı karşıya kalacağını ve önlem alınmazsa 700 milyondan fazla insanın işitme kaybı tedavisine ihtiyaç duyacağını belirtti.

"AMELİYAT, DEVLET GERİ ÖDEMESİ KAPSAMINDA VE YÜZDE 100 GERİ ÖDENİYOR"

Cochlear Türkiye Genel Müdürü Gül Erden, işitme kaybının akademik başarıyı, kariyer yaşamını ve zihinsel sağlığı olumsuz etkilediğine dikkat çekti. İşitme kaybının küresel ölçekte büyük bir ekonomik yük oluşturduğunu ve farkındalığın artırılmasıyla toplumsal ve ekonomik kazanımlar elde edilebileceğini belirtti. Erden, ileri teknolojilerle işitme kaybının tedavi edilebileceğini ve ülkemizde koklear implant tedavisinin devlet geri ödemesi kapsamında yüzde 100 geri ödendiğini söyledi. Toplumsal bilincin artması gerektiğine vurgu yapan Erden, işitme kaybının tedavi edilememesi durumunda küresel maliyet yükünün bir trilyon dolara yaklaşabileceğini ifade etti.

Haber Merkezi