SANATÇI SÜMER EZGÜ’DEN YÖRESEL ÇALGILARA DESTEK ÇAĞRISI

SANATÇI SÜMER EZGÜ’DEN YÖRESEL ÇALGILARA DESTEK ÇAĞRISI

Burdurlu sanatçı Sümer Ezgü, yöresel müzik aletleri kursu öğrencilerini ziyaret etti

Burdurlu sanatçı Sümer Ezgü Burdur Kültür Merkezi’nde Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa açılan kursları ziyaret etti.

Kurs öğrencileri Ezgü’ye yöresel müzik aletleri olan kabak kemane, sipsi ve cura çalarak müzik dinletisi yaşattı.

Sanatçı Ezgü öğrencilere bu halk sazlarını bırakmamaları gerektiğini, bu konuda her zaman destekçisi olacağının altını çizdi.

  

‘sanat bulunduğu yerde değer görmezse, terk eder’

Sanatçı Sümer Ezgü verdiği röportajında milli müziğin gelişmesine, özellikle çocukların yöresel çalgılara teşvik edilmesini bu kültürün yaşatılmasına değindi.

Ezgü Röportajında: “İbn-i Sina’nın bir sözü var; ‘sanat bulunduğu yerde değer görmezse, terk eder’ der. Kültür ve sanat çok değerlidir.  Kültür ve sanatı kaybettiğimiz zaman bir kez daha geri gelmez. Geçen yıl bir proje başlattık. 7 yaşından büyük çocuklarımıza cura, sipsi, dilli kaval öğretmek için Burdur Halk Eğitim Merkezimizle görüştük ve 20’şer tane enstrüman temin ettik.  Burdur Sanayi Odası sponsorumuz oldu. Şimdi onun meyvelerini almaya başladık. Güzel çocuklar yetişmeye başladı. Burdur deyince aidiyet duygusuna ihtiyacımız var. Müziğimiz var, halk danslarımız, Burdur Spor var, yemekler var. İnsanların aidiyet hissettiği bazı şeyler var. Bizim kültürümüzde bu halk kültürü üzerine kurulu olan kültür çok zengin. Özellikle desteğe ihtiyacı var. Büyük bir şans Burdur’da sipsi olsun, kabak kemane olsun, üç telli curalar olsun bunların ustaları hala sağ. Hala üreyen ve yaşayan bir kültür var bunun mutlaka çocuklara ulaştırılması lazım. Ne yazık ki ülkemizin müzik öğretmenleri kendi enstrümanlarını bilerek yetiştirilmedi yeni yeni başladı bu. Ülkede müziğin geliştirilmesini istiyorsanız müzik öğretmenine ihtiyaç var. Özellikle milli müziğin gelişmesini istiyorsanız kendi milli müziğini bilen müzik öğretmenlerine ihtiyaç var. Yani piyano, yan flüt çaldığı kadar bağlama, kemane çalmasını bilen müzik öğretmenlerimiz olmalı ki kendi müziğimiz gelişsin.” sözlerine yer verdi.

 

 

  

Hale Pak