MÜDÜR KARATAŞ “BUGÜN SADECE FİDAN DİKMİYORUZ; GELECEĞE NEFES, YARINLARA UMUT OLUYORUZ”
MÜDÜR KARATAŞ “BUGÜN SADECE FİDAN DİKMİYORUZ; GELECEĞE NEFES, YARINLARA UMUT OLUYORUZ”
Burdur’da, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kapsamında fidan dikim töreni gerçekleştirildi. Sefa Karataş öncülüğünde düzenlenen törene, Tülay Baydar Bilgihan da katıldı. Etkinlik, Burdur Merkez İlyas Köyü’nde yapıldı.
Törende konuşan Müdür Karataş, Orman Haftası’nın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirterek, ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetiminin önemine dikkat çekti. Karataş, fidan dikmenin küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevresel sorunların çözümüne katkı sağladığını vurguladı.
Bu yıl “Türkiye’nin Gücü Orman” temasıyla etkinliklerin gerçekleştirildiğini ifade eden Karataş, ormanların ülkenin en önemli doğal zenginliklerinden biri olduğunun altını çizdi.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Karataş, 1960-2025 yılları arasında Burdur genelinde 150 bin hektar alana toplam 155 milyon fidan dikildiğini açıkladı. 2025 yılında 1000 hektarlık alanda 707 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu belirten Karataş, 2026 yılı içerisinde şu ana kadar 100 bin fidan dikildiğini ve yıl sonuna kadar 700 hektarlık alanda 563 bin fidanın daha dikileceğini söyledi.
Ağaçlandırma çalışmalarının sadece çevresel değil ekonomik katkılar da sağladığını dile getiren Karataş, orman köylülerine destek amacıyla zeytin, ceviz, badem, hünnap, alıç, incir ve fıstık çamı gibi gelir getirici türlerin yanı sıra lavanta, kekik ve biberiye gibi tıbbi aromatik bitkilerin de dikildiğini ifade etti.
Gelir getirici tür (GGT) ağaçlandırmaları kapsamında 2013-2025 yılları arasında 35 köyde 430 hektarlık alana 230 bin fidan dikildiğini belirten Karataş, 2025 yılında iki köyde 90 hektarlık alanda 55 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu ve çalışmaların sürdüğünü söyledi. Yıl sonuna kadar iki köyde daha GGT ağaçlandırması yapılacağı bildirildi.
Etkinlik kapsamında 10 dekarlık alanda 400 zeytin ve 600 fıstık çamı fidanı dikildi. Karataş, törende yaptığı konuşmada, “Bugün burada sadece fidan dikmiyoruz. Aynı zamanda geleceğe nefes, toprağa bereket ve yarınlara umut oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Müdür Karataş, Orman İşletme Müdürlüğü bahçesinde 31 Mart Salı günü saat 14.00’te vatandaşlara ücretsiz fidan dağıtımı yapılacağı duyurdu.
Halil İbrahim Kara
.jpg)








