Flaş Haber Yeni

MECLİS SERALARINDA YILDA 20 BİN ÇİÇEK ÜRETİLİYOR

MECLİS SERALARINDA YILDA 20 BİN ÇİÇEK ÜRETİLİYOR

Dünya parlamentoları arasında en büyük yeşil alana sahip Meclis bahçesinde bulunan seralarda üretilen çiçekler, Meclis'in tüm ihtiyacını karşılıyor; üretim fazlası satışa sunuluyor.

Meclis bahçesinde, tasarımı ve bitki çeşitliliği ile kendi içinde bir flora oluşturuluyor. Ankara'da yetişmeyen bitkiler seralarda üretilerek Meclis bahçesine ekleniyor. Seralarda yetiştirilen çiçekler, peyzaj çalışmaları ve Meclis etkinlikleri için kullanılıyor. Yıllık olarak 2 bin fidan ve çalı, 6 bin daimi yer örtüsü bitkisi, iç mekan bitkileri ve tıbbi aromatik bitkiler üretiliyor. Ayrıca, mevsimlik çiçeklerden yılda 120 bin kışlık ve 120 bin yazlık üretiliyor.

Çiçek dikimi yılda iki kez, yaz ve kış aylarında gerçekleştiriliyor. Meclis bahçelerinde en çok menekşe ve süs lahanaları yaz aylarında sergileniyor. Yaz aylarında sardunya, petunya, kadife ve begonya gibi çiçekler yetiştiriliyor. TBMM, diğer parlamentolara göre hem en büyük peyzaj alanına sahip hem de bu tür bir üretim tesisi olan tek parlamentodur. Ayrıca kaktüs ve sukulent üretimi de yapılmaktadır ve bu çiçeklerin teraryum, aranjman ve diğer alanlarda kullanıldığı belirtilmektedir.

Küçük, Meclis bahçesinde kesme çiçek üretimi de yaptıklarını ve mevsimine göre lilyum, karanfil ve frezya gibi çiçekler yetiştirdiklerini belirtti. Meclis'in bu alanda da dünyadaki diğer parlamentolara örnek olabilecek bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.

Bozulan çiçekler rehabilite ediliyor

Küçük, makamlar, koridorlar ve kulislerde kullanılan bitkilerin zamanla bozulabileceğini belirtiyor. İç mekanlarda yeterli ışık alamadıklarından dolayı bu bitkiler bozulduktan sonra rehabilite ediliyor. İyileştirilebilen bitkiler tekrar kullanıma döndürülüyor, iyileştirilemeyenler ise ziyan edilmeden gövde, dal ve yapraklarından parçalar kesilerek yeniden köklenmeleri sağlanıyor.

Küçük, kullanılan bitkilerin farklı özelliklere sahip olduğunu belirtiyor. Canlı kaktüs kokteylleri özellikle makam odaları, kulisler, komisyon toplantı salonları ve resepsiyonlarda orta sehpalar üzerinde kullanılıyor. Kesme çiçeklerden yapılan aranjmanlar ise toplantılarda, resepsiyonlarda ve özel günlerde farklı boylarda masa üstünde kullanılıyor. Dışarıdan satın alma neredeyse hiç olmuyor, Meclis'in ihtiyaçlarının tamamı bu bitkilerle karşılanmaya çalışılıyor. Üretilen kaktüsler de makam odalarında veya uygun görülen yerlerde kullanılıyor.

90 bahçıvandan 2'si kadın

Küçük, milletvekillerinin serayı ziyaret ettiğini ve seraya geldiklerinde şaşırdıklarını belirtiyor. Serada üretilen çiçeklerin fazlasını daha ekonomik koşullarda satın alabilmeleri için belli dönemlerde personele satışa sunduklarını söylüyor. Bu yıl yapılan satışlardan 153 bin Türk lirası gelir elde edildiğini bildiriyor. Park ve Bahçe Hizmetleri bünyesinde 11 mühendis, 5 tekniker ve 90 bahçıvanın görev yaptığını ve bu bahçıvanlardan 2'sinin kadın olduğunu ifade ediyor.

Gizem Işık, serada yaklaşık 4 yıldır çalıştığını belirtiyor. Görevini severek yaptığını ve bu kadar önemli bir işin parçası olmanın kendisi için çok güzel olduğunu ifade ediyor. Yaptıkları işin değer görmesinin kendilerini mutlu ettiğini ve ekip arkadaşlarının da kendilerine çok yardımcı olduğunu söylüyor. Bitkileri genel manada çok sevdiğini hatta müzik dinleterek bile sulama yaptığını belirtiyor. Ayrıca, çiçekler üzerinde müziğin çok etkili olduğunu düşündüğünü söylüyor.

AA