Flaş Haber Yeni

MAKÜ’NÜN HEDEFİ, BİLİMİ SEKTÖRLE BULUŞTURMAK

MAKÜ’NÜN HEDEFİ, BİLİMİ SEKTÖRLE BULUŞTURMAK

-Burdur Ticaret Odası ile MAKÜ Teknoloji Transfer Ofisi eşleştirildi: İş Dünyası’ndan MAKÜ’ye talepler yağmaya başladı.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, geçtiğimiz yıl ekim ayında açıklanan 2023-2027 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan projelerin yer aldığı Politika Belgesi’nde bulunan unsurlardan bilim – sektör iş birliğine bir kez daha vurgu yaptı.

Politika Belgesinde öne çıkan 8 ana maddeye ilişkin konuşan Rektör Dalgar; “Bunlardan bir tanesi uluslararasılaşmaydı. Bir tanesi akademik performanstı, bölgesel kalkınma, spor zaten bu üniversitenin doğal misyonları. Biz buradan asla geri gitmeyeceğiz. Şu an orada da çok iyi çalışmalarımız var. Hayvancılık alanında yürüttüğümüz çalışmalarda artık önceki dönemde de yapmış olduğumuz çabaların, verilen emeklerin, harcanan kamu kaynaklarının somut çıktılarını almaya başladık. Bunları inşallah sektörle buluşturacağız.” dedi.

-MAKÜ’nün ürünleri, özel sektör iş birliğiyle satışta

“Kendi araştırmalarını kendisi finanse eden bir üniversite olmak istiyoruz” diyen Rektör Dalgar; “Bunu hocalarımızın bilgisini somut bir ürün, ticari ürün olarak toplumun hizmetine sunarak yapacağız. Hocalarımızın özellikle hayvancılık alanında geliştirmiş oldukları ürünler özel sektörlere iş birliği içerisinde ticari ürün olarak piyasaya sunuldu ve çok iyi talep görüyor. Bunların neredeyse tamamı dışa bağımlı olduğumuz ürünler. Bu ürünlerin satışından hem üniversitemiz kazanıyor, hem de ülkemiz kazanıyor.” dedi.

-İş dünyasından MAKÜ’ye talepler gelmeye başladı

Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) hakkında da bilgiler veren Rektör Dalgar; “Türkiye'de çok az üniversitede olan Teknoloji Transfer Ofisimizin bir Anonim Şirketi şeklinde kurumsal yapısı var. Hayvancılık projelerini ticarileştirmek amacıyla kurduk. YÖK’ün özel izni ile kuruluyor. Türkiye'de çok az üniversiteye bu izin verildi ve şu anda geliştirdiğimiz projeleri piyasaya sunma noktasında bu şirketimiz aktif görev alıyor. Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörümüzü Burdur Ticaret Sanayi Odamıza gönüllü danışman olarak atadık ve Ticaret Sanayi Odasının Genel Sekreterliği ile bizim TTO’yu eşleştirdik. Şu anda iş dünyasından bize talepler gelmeye başladı. Bundan çok mutluyuz. Biz buradaki uzmanlığı kamu imkanlarıyla, yetiştirilmiş insan kaynağı ve istihdam edilen bu kadar uzmanın bilgisini ve tecrübesini, yani onların evrensel bilgisini bu topluma aktarmak istiyoruz ve bunun için mekanizmalar üretmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Mine Kaya