Flaş Haber Yeni

MAKÜ'DEN BİR PROJE DAHA! HAYVANLARA YEM KATKI MADDESİ ÜRETİLİYOR

MAKÜ'DEN BİR PROJE DAHA! HAYVANLARA YEM KATKI MADDESİ ÜRETİLİYOR

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi projelerine hız kesmeden devam ediyor. 24 Ocak 2024 Çarşamba günü Mikroalgler Projesi Burdur Valisi Türker Öksüz ve beraberindeki protokol üyelerine tanıtıldı. 

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında ‘‘Yenilikçi Gıda ve Yem Katkı Maddesi Olarak Yeşil Bir Kaynak: Mikroalgler Projesi’’ ile kurulan Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarında kanatlı hayvan grupları için mikroalg tabanlı yem katkı maddesi üretiliyor. Proje, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile YÖK tarafından desteklenmekte.

Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Füsun Akgül yürüttüğü proje hakkında bilgi vererek şu şekilde konuştu:

“Kanatlı hayvan gruplarında yem katkı maddesi olarak mikroalg tabanlı bir ürün denemeyi planlıyoruz. Bu kapsamda Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarını kurduk. 20 tonluk kapasiteyle havuzlarda ve özel ışıklarda, havalandırma sistemiyle üretimimize devam ediyoruz. Özellikle kanatlı hayvan gruplarında deneyeceğiz ama tüm hayvan gruplarında kullanılabilir. Hayvanlarda; Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, et, sür ve yumurta kalitesini artırdığını biliyoruz. Büyümeyi artıyor. Bu yönüyle pek çok kullanım alanı var hayvancılıkta.” Dedi.

Üniversitenin hayvancılık alanında desteklendiği için çıkış noktalarının hayvanlar üzerinde olduğunu dile getiren Akgül başka kullanım alanlarını şu şekilde sıraladı; “Gıda olarak kullanılabilir, kozmetikte kullanılabilir, atık su arıtmada kullanılabilir, gübre olarak kullanılabilir. Biz bu çalışmamızda yem katkı maddesi olarak değerlendireceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

Hale Pak